Aká chémia do bazéna je potrebná na čistenie vody? Vyberte si správne

bazén s čistou vodou

Keď príde leto, mnohí z nás sa tešia na osviežujúce chvíle strávené v bazéne. Avšak, aby tieto chvíle boli nielen príjemné, ale aj bezpečné, je dôležité venovať pozornosť správnej údržbe bazénovej vody. V tomto článku sa pozrieme, aká chémia do bazéna je potrebná na udržanie čistoty a bezpečnosti bazénovej vody.

Od základných dezinfekčných prostriedkov, ako sú chlór alebo bróm, až po špeciálne produkty na reguláciu pH a boj proti riasam, predstavíme vám všetko potrebné, čo by ste mali vedieť pre udržanie vášho bazéna v top stave počas celej kúpacej sezóny.

Štartovacia chémia do bazéna: Ako pripraviť bazén na sezónu?

Pri spustení nového bazéna alebo na začiatku kúpacej sezóny je potrebné do vody pridať špecifickú „štartovaciu chémiu", aby bola voda čistá a bezpečná na plávanie.

Vyčistenie bazéna

Pred pridaním bazénovej chémie je dôležité dôkladne vyčistiť bazén od nečistôt, lístia a iných cudzích látok.

Naplnenie bazéna

Naplňte bazén čistou vodou. Po naplnení je dobré skontrolovať základné hodnoty vody, ako je pH a tvrdosť vody.

Nastavenie pH

Voda by mala mať pH medzi 7,2 a 7,6. Ak je pH mimo tohto rozsahu, použite pH zvyšovače alebo znižovače.

Šoková liečba

Aká chémia do bazéna sa používa najčastejšie? Samozrejme, chlór. Toto je proces pridania veľkého množstva chlóru alebo iného dezinfekčného prostriedku na zabíjanie baktérií a vírusov. Táto liečba tiež pomáha odstrániť organické nečistoty.

Algaecid

Po šokovej liečbe je odporúčané pridať algaecid, aby sa zabránilo rastu rias.

Stabilizátory

Niektoré chlórové produkty obsahujú stabilizátory (ako je kyanurová kyselina), ktoré pomáhajú chlóru zostať účinným dlhšie, najmä v prítomnosti slnečného svitu.

Testovanie a úpravy

Po týchto začiatočných krokoch je dôležité pravidelne testovať vodu a podľa potreby pridávať chémiu.

čistenie bazéna sitkom

Pamätajte, že vždy dodržiavajte pokyny na etiketách chemikálií a používajte ich bezpečne. Je tiež dobré mať testovaciu súpravu pre bazén, aby ste mohli monitorovať hladiny chémie a udržiavať ich v bezpečnom rozsahu.

Aká chémia do bazéna sa používa na údržbu vody počas sezóny?

Na udržanie čistej a bezpečnej vody v bazéne počas celej sezóny je potrebné používať určité chemikálie a pravidelne vykonávať údržbu. Vyberte si podľa toho, aká chémia je vhodná práve pre váš bazén. Tu sú kľúčové aspekty a chemikálie, ktoré by ste mali používať:

Chlór do bazéna

Tieto chemikálie sú základné dezinfekčné prostriedky, ktoré zabraňujú rastu baktérií a vírusov. Dávkujte ich pravidelne podľa potreby, aby ste udržali ich efektívne hladiny v bazéne.

Prípravky na reguláciu pH

Udržiavanie pH vody v bazéne v rozmedzí 7,2 až 7,6 je dôležité pre účinnosť dezinfekčných prostriedkov a pohodlie kúpajúcich sa. Používajte zvyšovače pH alebo znižovače pH bazénovej vody podľa potreby.

Flokulátory alebo zrážače

Tieto chemikálie pomáhajú zoskupovať drobné častice, aby ich bolo možné ľahšie odstrániť filtrovaním.

Tablety do bazéna

Multifunkčné chlórové tablety sú veľmi obľúbenou voľbou pre údržbu bazénov, pretože kombinujú niekoľko funkcií v jednom produkte. Tieto tablety nielenže dezinfikujú vodu pomocou chlóru, ale zároveň obsahujú algaecidy na predchádzanie rastu rias a stabilizátory na ochranu chlóru pred UV žiarením.

Ich používanie je pohodlné a efektívne, čo z nich robí ideálnu voľbu pre jednoduchú a komplexnú údržbu bazénovej vody. Tablety do bazéna so dostupné vo viacerých verziách. V obchodoch nájdete „tablety do bazéna 7v1” alebo napríklad „bazénovú chémiu 5v1”.

Bezchlórová chémia do bazéna

Bezchlórová chémia do bazéna predstavuje alternatívu k tradičnému chlórovému ošetreniu a je určená pre ľudí, ktorí uprednostňujú jemnejšiu úpravu vody. Tieto produkty často obsahujú aktívne kyslíkové zlúčeniny alebo bróm, ktoré dezinfikujú vodu bez použitia chlóru, čím sa znižuje dráždenie pokožky a očí. Táto chémia je vhodná pre osoby s citlivou pokožkou alebo pre bazény, kde sa hľadá menej chemický zápach a nepríjemný vplyv chlóru na plavcov.

Pri manipulácii s chemikáliami vždy dodržiavajte bezpečnostné pokyny a uchovávajte ich mimo dosahu detí a domácich zvierat. Je tiež dôležité používať osobné ochranné pomôcky ako rukavice a ochranné okuliare pri manipulácii s chemikáliami.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk