Aká farba sa hodí k hnedému nábytku? 7+1 najkrajších kombinácií

obývačka s hnedými sedačkami a stenami prevažne zemitých tónov

Hnedý nábytok, či už ide o elegantné drevené kusy alebo luxusné kožené sedačky, vnáša do interiéru pocit tepla a pohodlia. Avšak, výber správnej farby na steny, ktorá by dokonale ladila s hnedým nábytkom, môže byť výzvou. V tomto článku sa pozrieme na to, aké farby sa najlepšie hodí kombinovať s hnedým nábytkom, aby sme vytvorili harmonický a vizuálne príťažlivý priestor. Poradíme vám, ako zladiť farby v interiéri tak, aby vynikla elegancia vášho hnedého nábytku.

Aká farba sa hodí k drevu, či koženej sedačke hnedej farby? Odpoveď na túto otázku nie je len jedna. K hnedému nábytku sa totiž hodí široká paleta farieb, vďaka jeho neutrálnej a teplej povahe.

Moderné farby v byte a ich kombinácia s hnedou

Správnou kombináciou farby na stenu, textílií a dekoračných prvkov s hnedým nábytkom môžeme vytvoriť prekvapivo moderný a svieži vzhľad miestnosti. Použitím jasných, odvážnych farieb alebo elegantných pastelov v kontraste s hnedým dreveným nábytkom môžeme dosiahnuť dynamický a súčasne harmonický priestor.

1. Krémová a béžová

Tieto jemné a neutrálne odtiene vytvárajú pohodlný a uvoľnený priestor, ktorý dopĺňa hnedý nábytok bez toho, aby ho preťažil.

2. Pastelové farby

Jemné pastelové odtiene, ako sú bledomodrá, pistáciová alebo ružová, pridajú miestnosti jemný dotyk farby a vytvoria vzdušný a svetlý vzhľad. Sú obľúbené vo vintage interiéroch, ale aj v modernom dizajne.

hnedé kožené kreslo a stena pistáciovozelenej farby

3. Zemité odtiene

Kombinovanie zemných odtieňov farieb na stenu s hnedým nábytkom vytvára teplý a pohostinný priestor, ktorý pripomína prírodu a pohodu. Zemité tóny, ako sú olivovo zelená, ťavia srsť, kaki či piesková, harmonicky dopĺňajú odtiene hnedého nábytku, od svetlých po tmavé. Táto kombinácia farieb vytvára pocit súdržnosti a rovnováhy v miestnosti, pričom každý kus nábytku a stena prispievajú k celkovému vizuálnemu dojmu. Akcenty v jasných farbách alebo prírodné materiály a textílie môžu ďalej zvýrazniť spojenie s prírodou a oživiť tak priestor.

4. Tmavomodrá a námornícka modrá

Námornícka modrá alebo tmavomodrá prináša do interiéru výrazný a elegantný kontrast, keď sa kombinuje s drevom, čím zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu a teplé tóny. Táto kombinácia vytvára sofistikovaný a harmonický vzhľad, ideálny pre vytvorenie pohodlného, no zároveň štýlového priestoru.

5. Biela

Čistá biela môže priestoru dodať svieži a čistý vzhľad, pričom v kombinácii s hnedým nábytkom vytvorí klasický a nadčasový vzhľad. Biela farba na stenu je azda najobľúbenejšou voľbou. Biele steny sú ako plátno, ktoré môžete slobodne dotvárať obrazmi, poličkami či dekoráciami, nakoľko je neutrálna.

6. Teplé tóny oranžovej, červenej a žltej

Okrovo žltá, terakotová, hnedá alebo jemná oranžová môžu zvýrazniť teplé odtiene v dreve a vytvoriť útulný a pohostinný priestor.

7. Sivá farba

Ak sa pýtate, aká farba sa hodí k sivej, hnedá môže byť tou najlepšou doplnkovou farbou. Sivá je považovaná za všestrannú a nadčasovú farbu, ktorá môže komplementovať rôzne odtiene a textúry dreva, od svetlých po tmavé. Ponúka elegantné pozadie, ktoré zvýrazňuje prirodzenú krásu dreva, a zároveň pridáva moderný nádych do akéhokoľvek priestoru.

Extra tip: Ako zistiť, aká farba sa hodí k hnedému nábytku z dreva?

Pri hľadaní ideálnej kombinácie farieb, ktoré budú ladiť s dreveným nábytkom, je kľúčové zohľadniť odtieň dreva. Rôzne typy dreva majú rozličné podtóny – od teplých červených (mahagón) až po chladné sivé (jaseň) – a každý odtieň môže ovplyvniť, aké farby budú s ním najlepšie harmonizovať.

Teplé odtiene dreva sú obvykle najlepšie doplnené farbami s rovnakými teplými podtónmi alebo neutrálnymi farbami, ktoré umožňujú vyniknúť prirodzenej kráse dreva. Naopak, drevo s chladnými podtónmi sa často najlepšie hodí k chladným farbám alebo kontrastným teplým farbám, ktoré vytvárajú vyvážený vizuálny zážitok.

moderný interiér, zariadený dreveným nábytkom s chladným podtónom v ideálnej kombinácii so stenami kontrastnej farby

Vyberanie farieb, ktoré dopĺňajú hnedý nábytok, závisí aj od konkrétneho odtieňa hnedého nábytku a celkového štýlu a atmosféry, ktorú chcete vo svojom interiéri vytvoriť. Experimentovaním s rôznymi kombináciami a odtieňmi môžete nájsť perfektnú paletu pre svoj domov.


Zdroje:

How to Choose Colors that Complement Wood Furniture and Floors

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk