Aké lepidlo použiť na dlažbu? Obklady pripevníte s týmito prípravkami

ruky lepiace biele dlažobné kocky, kladenie podlahy

Výber správneho lepidla je neoddeliteľnou súčasťou procesu kladenia dlažby a obkladu, a to či už ide o interiérové či exteriérové projekty. Správne rozhodnutie, aké lepidlo na dlažbu použijete, je faktorom, ktorý určuje, či bude finálny výsledok trvanlivý, estetický a funkčný. Pestrá škála dostupných lepidiel môže byť pre mnohých zákazníkov mätúca, a preto je podstatné rozumieť jednotlivým typom lepidiel a ich vhodnosti pre rôzne povrchy a materiály. Tento článok poskytne prehľad rôznych typov lepidiel na dlažbu a obklad, rozoberie ich klúčové vlastnosti a pomôže vám si zvoliť, aké lepidlo na obklad a dlažbu bude ideálne pre váš projekt.

Aké lepidlo na vonkajšiu dlažbu je najspoľahlivejšie?

Na dlažbu v exteriéri je ideálne vybrať lepidlo, ktoré je odolné voči poveternostným vplyvom, ako sú dážď, mráz a UV žiarenie. Cementové lepidlo s modifikátorom polyméru je často najlepšou voľbou pre exteriérové aplikácie, pretože poskytuje vysokú pevnosť a odolnosť voči vode.

Flexibilné lepidlo na dlažbu je vhodné pre povrchy, kde môže dôjsť k pohybu alebo deformácii, ako sú drevené paluby. Rýchloschnúce lepidlá sú užitočné, keď je potrebné práce dokončiť v krátkom čase. Vždy je dôležité správne pripraviť podklad a dodržiavať pokyny výrobcu pri aplikácii lepidla.

Mrazuvzdorné lepidlo

V exteriéri je nesmierne dôležité použiť mrazuvzdorné lepidlo, aby dlažba odolala zmrazeniu a táneniu, ktoré by inak mohli spôsobiť poškodenie. Lepidlá na báze cementu môžu byť mrazuvzdorné, ale často vyžadujú pridanie modifikátorov alebo iných aditív, aby zabezpečili dodatočnú ochranu proti mrazu.

vonkajšia dlažba a kovové zábradlie na terase v snehu s dažďom

Pre exteriérové projekty, kde je riziko zmrazovania, by malo byť vybrané lepidlo, ktoré je explicitne označené ako mrazuvzdorné. Vždy je najlepšie pozorne preštudovať technické údaje a pokyny výrobcu lepidla, aby ste sa ubezpečili, že je vhodné pre vašu konkrétnu aplikáciu.

Flexi lepidlo do mrazu je špeciálne formulované pre aplikácie obkladov a dlažieb v prostrediach, kde môže byť vystavené nízkym teplotám. Vďaka svojej unikátnej zmesi komponentov môže toto lepidlo efektívne znášať cykly zamrznutia a oteplenia, čo zaisťuje dlhodobú stabilitu a pevnosť spojenia. Je to ideálne lepidlo na dlažbu pre exteriér a projekty, ako sú terasy, balkóny, a iné vonkajšie plochy, kde sú obklady a dlažby vystavené poveternostným vplyvom.

Hrúbka lepidla pod dlažbu: naneste ideálnu vrstvu

Hrúbka nanášania lepidla pod dlažbou v exteriéri závisí od viacerých faktorov, ako sú typ dlažby, typ lepidla, nerovnosti a typ povrchu, na ktorý sa dlažba kladie. Výrobcovia lepidla spravidla poskytujú odporúčania týkajúce sa optimálnej hrúbky lepidla, ktoré by sa mali dodržiavať.

Základné odporúčania pri aplikácii lepidla na dlažbu

  • Pri hladkých povrchoch: Tu môže stačiť tenšia vrstva lepidla, často okolo 3-5 mm.
  • Pri nerovných povrchoch: Na vyrovnanie nerovností je potrebná hrubšia vrstva, možno až 10-20 mm alebo viac, v závislosti od rozsahu nerovností.
  • Pre veľkoformátové dlaždice a kameň: Tu sa často odporúča hrubšia vrstva lepidla kvôli lepšej stabilite a priľnavosti.
  • Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu lepidla na obale, ktoré udávajú, ako hrubo by malo byť lepidlo nanášané.
  • Pre optimálnu priľnavosť je dôležité, aby bol povrch čistý, suchý a bez prachu a mastnoty.
  • Pred nanášaním lepidla odporúčame aplikovať vhodný základný náter, aby sa zabezpečila lepšia priľnavosť lepidla k podkladu.
  • Na nanášanie lepidla používajte zubatú špachtľu s vhodným rozstupom zubov, ktorý zodpovedá odporúčanej hrúbke vrstvy lepidla. Snažte sa naniesť lepidlo rovnomerne a odstráňte všetky vzduchové bubliny.

Pamätajte, že správna aplikácia a hrúbka lepidla sú kľúčové pre dlhodobú trvanlivosť a stabilitu dlažby.

Lepidlá na dlažby a obklady v interiéri

Lepidlá hrajú kľúčovú úlohu v aplikácii dlažieb a obkladov v interiéri, kde sa od nich vyžaduje spoľahlivosť, pevnosť a dlhotrvajúca odolnosť. Práve v interiérových priestoroch, kde môže byť množstvo premenných, ako sú typy podkladov, rôzne materiály obkladov a dlažieb a variabilné vlhkostné podmienky, je výber správneho lepidla kľúčový.

Aké lepidlo na obklad do kúpeľne udrží obklad stene?

Pri výbere lepidla na obklad do kúpeľne je dôležité zvážiť vystavenie vlhkosti, typ obkladu a povrch, na ktorý bude obklad aplikovaný. Tu sú niektoré kľúčové aspekty a odporúčania pre výber lepidla na obklad v kúpeľni:

  1. Odolnosť voči Vlhkosti:
    Zvoľte lepidlo, ktoré je odolné voči vode a vlhkosti, napríklad lepidlo určené pre mokré prostredie.
  2. Flexibilita: Voľba flexibilného lepidla môže byť vhodná, keď je obklad aplikovaný na povrchoch, ktoré sú náchylné na pohyb alebo zmeny teploty, napr. na drevených doskách.
  3. Typ Obkladu: Pre ťažké alebo veľké obkladačky vyberte lepidlo s vysokou pevnosťou a dobrým držaním. Pre priesvitné obkladačky alebo dlaždice z prírodného kameňa vyberte lepidlo, ktoré nezanecháva škvrny alebo tmavé šmuhy.
  4. Podklad: Uistite sa, že lepidlo je kompatibilné s materiálom podkladu, či už je to sadrokartón, betón, alebo iný materiál.
  5. Technické špecifikácie a Normy: Často sú lepidlá klasifikované podľa normy EN 12004, ktorá definuje ich vlastnosti, napr. C2TE S1 označuje flexibilné, rýchloviažuce a vodotesné lepidlo.

muž kontroluje podlahu vodováhou

Príklady lepidiel na dlažbu a obklad:

  1. Lepidlo s modifikátorom polyméru je odolné voči vode a poskytuje pevné spojenie.
  2. Epoxidové lepidlo môže byť vhodné pre obklady vystavené extrémnym podmienkam, napr. vysoká vlhkosť alebo chemická expozícia.
  3. Silikónové tmely môžu byť tiež užitočné pre tesnenie spojov a rohov v kúpeľni. 

Lepidlo na dlažbu a obklad do kuchyne

Ak sa neviete rozhodnúť, aké lepidlo na dlažbu a obklad do kuchyne si vybrať, je dôležité zohľadniť špecifické podmienky a požiadavky tohto prostredia. Kuchyne sú často vystavené vlhkosti, teplu a mastnotám, preto by malo byť lepidlo odolné voči týmto faktorom a mali by ste vyberať materiály, ktoré sú vodotesné a tepelne odolné. Navyše, lepidlo by malo byť schopné odolať mechanickému namáhaniu, ako sú nárazy a tlak, ktoré sú bežné v kuchynských priestoroch.

Pri samotnom výbere by ste mali venovať pozornosť technickým špecifikáciám a hodnoteniam produktov, aby ste zabezpečili, že vybrané lepidlo spĺňa všetky vaše požiadavky a je vhodné pre použitý typ obkladu či dlažby. Pre ľahkú aplikáciu a udržiavateľnosť by malo byť lepidlo aj dostatočne flexibilné. A napokon, spoliehať sa na overené značky a typy lepidiel môže byť tiež kľúčové pre úspešný výber.

nová kuchynská linka so sivou podlahou

Prečítajte si pokyny výrobcu na obale produktu a uistite sa, že lepidlo je správne zmiešané, aplikované a má dostatok času na vytvrdnutie pred ďalším zaťažením.

Pri voľbe, aké lepidlo na dlažbu použiť, či už do exteriéru alebo do interiéru, je cieľom dlhodobá odolnosť a estetický vzhľad obkladu. Vždy zvážte všetky relevantné faktory, ako sú typ obkladu, podkladu, a expozícia vlhkosti, a dodržiavajte technické špecifikácie a pokyny výrobcu.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk