Aké lepidlo na Styrodur? Ako lepiť polystyrén na stenu

lepenie styroduru na stenu

Styrodur, známy tiež ako extrudovaný polystyrén, je obľúbeným izolačným materiálom v stavebníctve. Samozrejme nie je jedno, aké lepidlo na Styrodur pri jeho aplikácii použijete. Výber správneho lepidla kľúčovým faktorom pre úspešnú a trvácnu inštaláciu. Styrodur vyžaduje špeciálne lepidlo, ktoré zaručí pevné spojenie bez poškodenia materiálu. V tomto článku sa pozrieme na rôzne typy lepidiel vhodných pre Styrodur, ich vlastnosti a aplikácie.

Od disperzných lepidiel na vodnej báze až po silné polyuretánové peny, každý typ lepidla má svoje špecifické použitie v závislosti od povahy projektu. Zameriame sa aj na to, ako správne aplikovať tieto stavebné lepidlá a zmesi a na čo si dať pozor pri ich používaní, aby bola zabezpečená maximálna efektívnosť a bezpečnosť práce.

Styrodur je obchodný názov pre extrudovaný polystyrén (XPS), ktorý je typom tepelnoizolačného materiálu. Je to pevná, ale ľahká pena, ktorá vyniká svojimi izolačnými vlastnosťami, odolnosťou voči vlhkosti a dlhou životnosťou. Styrodur sa vyznačuje vysokou pevnosťou v tlaku, čo znamená, že môže odolávať veľkým zaťaženiam bez deformácie, a je obzvlášť odolný voči absorpcii vody. Preto sa používa hlavne pri zatepľovaní a izolovaní objektov pri základoch pod úrovňou terénu, alebo v menšej miere aj nad úroveň terénu v oblasti soklov fasády.

zateplenie fasády domu polystyrénom

Aké lepidlo na styrodur/polystyrén použiť?

Na lepenie polystyrénu sa používa špeciálne lepidlo určené pre polystyrénové izolačné materiály. Tieto lepidlá majú špecifické vlastnosti, aby boli kompatibilné s polystyrénom a zabezpečili pevné a trvalé spojenie. Tu sú niektoré typy lepidiel vhodné pre polystyrén:

Disperzné lepidlo na polystyrén

Tento typ lepidla je na vodnej báze a je navrhnutý špeciálne pre lepenie rôznych penových a extrudovaných polystyrénových materiálov. Má dobrú priľnavosť, nehorľavé, neobsahuje rozpúšťadlá a je relatívne jednoduché na použitie. Toto lepidlo je vhodné pre vnútorné aj vonkajšie aplikácie. Na trhu je veľa disperzných lepidiel, no len určitá časť je vhodná aj na lepenie polysterénu.

Montážne polyuretánové (PU) peny

PU peny sú veľmi efektívne na lepenie polystyrénu, najmä v exteriérových aplikáciách, pretože majú vysokú odolnosť voči vlhkosti a teplotným zmenám. Sú však menej presné v aplikácii a môžu sa rozpínať po nanesení.

Špeciálne lepidlá na polystyrén

Existujú aj špeciálne lepidlá na polystyrén, ktoré sú na báze MS-technológie. Tieto lepidlá sú bez obsahu vody, organických rozpúšťadiel, silikónov. Ich veľká výhoda je v tom, že sú aj pretierateľné, dlhodobo elastické s obsahom minimom emisií. Majú veľký rozsah univerzálnosti v použití aj na škálu iných materiálov než je iba polystyrén.

Je dôležité vyhnúť sa lepidlám obsahujúcim rozpúšťadlá, ako napríklad niektoré typy kontaktných lepidiel, pretože môžu rozpustiť alebo poškodiť polystyrén.

Ako sieťkovať styrodur? Na čo je dobré sieťkovanie?

Sieťkovanie Styroduru, je dôležitým krokom pri zabezpečení dodatočnej pevnosti a ochrany izolačnej vrstvy. Postup sieťkovania je nasledovný:

  1. Pred sieťkovaním sa Styrodur musí správne a pevne pripevniť k podkladu. To sa zvyčajne robí lepidlom určeným pre polystyrén alebo špeciálnymi hmoždinkami. Postup, ako lepiť polystyrén na stenu, sa môže zdať jendnoduchý no je komplexný proces, ktorý vyžaduje špecifické technické znalosti a skúsenosti, a preto je vhodnejšie zveriť ho profesionálom. Profesionáli majú potrebné nástroje a znalosti pre správnu aplikáciu lepidla a techniky lepenia, čo zabezpečí, že zateplenie bude efektívne a dlhodobo funkčné. Navyše, správne vykonaná inštalácia polystyrénu znižuje riziko možných problémov, ako sú vlhkosť alebo tepelné mosty, a zaisťuje vyššiu energetickú účinnosť domu.

  2. Na povrch Styroduru sa nanáša tenká vrstva vhodného lepidla, ako je napríklad akrylátové alebo cementové lepidlo (či „flexi lepidlo na sieťku”), ktoré je kompatibilné s polystyrénom a sieťkou. Lepidlo by malo byť aplikované rovnomerne a pokrývať celú plochu.

  3. Kým je lepidlo ešte mokré, sklenená alebo plastová sieťka sa starostlivo a rovnomerne pritlačí do lepidla. Sieťka by mala byť umiestnená tak, aby jej okraje na seba navzájom prekryvali aspoň o niekoľko centimetrov. Je dôležité, aby neboli v sieťke žiadne vrásky alebo vzduchové bubliny.

  4. Po aplikácii sieťky sa nanáša ďalšia vrstva lepidla, ktorá zabezpečí, že sieťka je úplne zakrytá a pevne spojená so Styrodur podkladom.

  5. Po nanášaní sieťky a lepidla nechajte povrch dôkladne vyschnúť podľa pokynov výrobcu lepidla. Po vyschnutí je možné povrch vyhladiť brúsnym papierom alebo stierkou, aby bol pripravený na ďalšie vrstvy, ako je napríklad omietka alebo náter.

Sieťkovanie Styroduru zvyšuje jeho odolnosť proti mechanickému poškodeniu a zároveň zabezpečuje lepšie priľnavanie omietky alebo iných povrchových úprav. Pri práci s lepidlom a sieťkou je dôležité dodržiavať bezpečnostné predpisy a postupovať podľa odporúčaní výrobcu.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk