Aké lišty vybrať k podlahe? Rady a tipy odborníkov

roh miestnosti s bielymi lištami

Keď sa rozhodujete, aké lišty k podlahe si vybrať, je dôležité zvážiť nielen funkčnosť, ale aj estetiku. Správny výber líšt môže podstatne ovplyvniť vzhľad a atmosféru miestnosti. V tomto článku preskúmame rôzne typy podlahových líšt, rozličné materiály, z ktorých sú vyrobené, a poradíme, ako ich farba, tvar a štýl môžu zmeniť celkový dojem z vášho interiéru.

Parketové lišty zabezpečujú čistý a elegantný prechod medzi podlahou a stenami, zakrývajúc medzery a nepravidelnosti. Ich dizajn a farba sa často vyberajú tak, aby ladili s podlahou, čím vytvárajú súdržný a esteticky príjemný vzhľad.

Ak premýšľate, aké lišty k podlahe si vybrať, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby ste dosiahli nielen estetický vzhľad, ale aj funkčnosť a dlhú životnosť. Tu sú hlavné aspekty, na ktoré by ste mali myslieť.

Aké lišty sa hodia k podlahe u vás doma?

Pri výbere podlahových líšt treba zvážiť nie len farbu a štýl, ale aj materiál, podľa toho, do akej miestnosti ich vyberáte. Viete, aké lišty k podlahe si vybrať do kúpeľne či do obývačky?

Materiál

Podlahové lišty môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako je drevo, MDF, PVC, alebo dokonca kov. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, takže výber závisí od vašich potrieb a podmienok v miestnosti.

Plastové podlahové lišty sú obľúbenou voľbou pri otázke, aké lišty k podlahe si zvoliť. Sú cenovo dostupné a pritom vysoko odolné voči vlhkosti a vode, čo ich robí ideálnymi pre použitie v kúpeľniach, kuchyniach alebo v iných vlhkých prostrediach.

Drevené podlahové lišty sú univerzálne a vhodné pre mnohé typy miestností vďaka ich klasickej estetike a teplej, prírodnej textúre. Obývacím izbám a spálňam dodávajú pocit tepla a pohodlia a sú ideálne pre miestnosti, kde chcete vytvoriť príjemnú a útulnú atmosféru. Sú tiež vhodné aj pre chodby a vstupné haly, kde môžu odolávať vyššej frekvencii chôdze a zároveň vytvárať príťažlivý prvý dojem.

MDF lišty k podlahe, vyrobené z medium-density fiberboard (stredne hustej drevovláknitej dosky), sú populárna a cenovo dostupná možnosť pre dokončovacie práce v interiéroch. Tieto lišty sú vyrobené zo stlačených drevných vlákien, čo im poskytuje hladký a uniformný povrch, ideálny pre maľovanie alebo laminovanie. Vďaka svojej pevnosti a ľahkej manipulácii sú MDF lišty dobrou voľbou pre mnohé dekoračné a funkčné účely v domácnostiach.

interiér s drevenou podlahou a dverami

Zladenie s podlahou

Je dôležité, aby lišty ladili s vašou podlahou. Môžete zvoliť lišty v rovnakej farbe a štýle ako podlaha, alebo sa rozhodnúť pre kontrastný vzhľad. Biele soklové lišty zas môžete kombinovať s akoukoľvek podlahou, ale počítajte s tým, že budú výrazné. Nakoniec, nezabudnite zohľadniť celkový dizajn a štýl vášho domova. Lišty by mali dopĺňať celkový vzhľad a atmosféru miestnosti.

Výška a šírka

Zohľadnite veľkosť a proporcie miestnosti. Väčšie miestnosti môžu vyžadovať vyššie alebo širšie lišty, zatiaľ čo v menších priestoroch sa lepšie hodia skromnejšie a jemnejšie lišty.

Funkčnosť

Niektoré lišty ponúkajú dodatočné funkcie, ako sú káblové kanály pre skrytie elektrických káblov alebo systémy pre ľahkú montáž a demontáž.

Cena a trvanlivosť

Rozpočet a očakávaná životnosť líšt sú tiež dôležité. Kvalitnejšie materiály môžu byť drahšie, ale ponúkajú dlhšiu trvanlivosť a lepšiu odolnosť voči opotrebeniu.

Veríme, že naše tipy, aké lišty k podlahe si zvoliť, vám pomohli vyriešiť túto dilemu. Správny výber líšt môže výrazne prispieť k celkovému vzhľadu a funkčnosti vašich priestorov, preto je dôležité venovať tomuto rozhodnutiu dostatočnú pozornosť. Nebojte sa experimentovať a vyberte si lišty, ktoré najlepšie vyjadria váš osobný štýl a potreby vášho domova.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk