Ako dlho schne penetrák? + tipy na použitie penetračného náteru na rôzne povrchy

ruka drží suchý maliarsky valček vo vzduchu

Pri plánovaní nového maľovania omietky často narazíme na otázku výberu a správneho použitia penetračného náteru. Mnohí z nás sa pýtajú, ako dlho schne penetrák? A kedy je vhodný čas na aplikáciu samotnej farby na stenu? V tomto článku vám ponúkneme tipy a rady týkajúce sa tohto dôležitého kroku v procese maľovania.

Najskôr sa však pozrieme bližšie na funkciu penetračného náteru pred maľovaním stien.

Je potrebný penetračný náter?

Rozhodne áno. Penetračný náter je kľúčový pred maľovaním steny, pretože vytvára most medzi omietkou a vrchným náterom, čím zabezpečuje lepšiu priľnavosť farby. Pomáha zjednotiť absorpčné vlastnosti podkladu, čo zabraňuje nerovnomernému vzhľadu finálnej vrstvy.

Pre starú omietku penetračný náter tiež zabezpečuje, že voľné čiastočky alebo prach sa viažu, čím sa predchádza odlupovaniu farby. Pri novej omietke tento náter zabraňuje prílišnému vpíjaniu farby do podkladu, čo vedie k úspore materiálu. Navyše, penetračný náter posilňuje povrch steny a chráni ju pred vplyvmi vlhkosti.

Aby ste si boli istí, že si vyberiete správny penetračný náter, prečítajte si náš článok: Penetračný náter: Ako si vybrať ten správny?

Ako riediť penetračný náter?

To, ako dlho schne penetrák, závisí od toho na akej báze je. Môže byť na báze rozpúšťadiel, kde je schnutie dlhšie alebo na báze vody, kde je schnutie kratšie.

Samozrejme pre každý povrch je určený iný druh penetračného náteru a podľa toho sa treba riadiť pri výbere. Riedenie penetračného náteru závisí od konkrétnej značky a typu produktu. Pred riedením je dôležité starostlivo si prečítať návod od výrobcu na obale produktu, lebo nie všetky penetračné nátery sa riedia či už vodou alebo riedidlo podľa druhu. Všeobecné kroky sú nasledovné:

  • Vyberte správne riedidlo: Penetračné nátery sa delia na rozpúšťadlové alebo na báze vody. Podľa toho sa potom vyberá aj spôsob riedenia ak tak určuje výrobca. Tie na báze rozpúšťadiel, teda napúšťadlá, sa už väčšinou neriedia a ak, tak vhodné riedidlo určuje výrobca v návode. Penetračné nátery na báze vody sa riedia vodou, a to v pomere, ako uvádza výrobca v návode. V niektorých prípadoch sa ani tieto neriedia podľa typu penetrácie.
  • Miešajte pomaly: Pridávajte riedidlo/vodu do napúšťadla/penetrácie v malom množstve a za stáleho miešania takto narieďte penetračný náter až do požadovaného pomeru riedenia uvedeného výrobcom.
  • Testujte konzistenciu: Urobte si skúšobný náter a nechajte zaschnúť aby ste videli ako sa penetrácia vpíja do podkladu a či sa nevyskytli iné nežiadúce účinky na povrchu.

Vždy dbajte na to, aby ste neprekročili hodnoty odporúčaného postupu riedenia, pretože to môže oslabiť účinok penetračného náteru.

žena aplikuje valčekom na stenu penetračný náter

Môžem dať penetrák do farby?

Mnohých vlastníkov bytu, ktorí sa rozhodnú prvýkrát maľovať, napadne otázka, či je možné pridať penetrák priamo do farby a ušetriť si tak prácu. Odpoveďou je jednoznačne: Nie. Penetračný náter sa nanáša na stenu ako samostatná vrstva.

Ako dlho schne penetrák?

žena si číta v rohu miestnosti

To, ako dlho schne penetračný náter, závisí od viacerých faktorov. Sú to:

  • konkrétna značka a typ náteru
  • teplota
  • vlhkosť v miestnosti
  • pórovitosť steny.

Všeobecne však môžeme povedať, že mnohé penetračné nátery schnú pomerne rýchlo, často už za 4 hodiny. Že je penetračný náter suchý, spoznáte jednoducho dotykom. Musí do steny úplne vsiaknuť, stena nie je vlhká ani lepkavá.

Samozrejme to neznamená, že po 4 hodinách je možné aplikovať už farbu ak je penetračný náter suchý. Ten potrebuje ešte čas na úplné vyzretie a to môže byť 6-12 hodín, podľa typu penetračného náteru. Až po tomto čase je možné aplikovať vrchné nátery farby. Tento čas je vždy uvedený aj na produkte, ktorý aplikujete ako penetráciu.

Penetračný náter: použitie na rôzne typy stien

Rôzne typy stien vyžadujú špecifický prístup pri príprave povrchu pred maľovaním či omietaním. Aby sme dosiahli optimálny výsledok a zabezpečili dlhotrvajúcu priľnavosť náteru, je potrebné vybrať správny penetračný náter prispôsobený konkrétnemu typu steny.

stará stena s prasklinami a odlupujúcimi sa stenami

Penetračný náter na starú omietku

Penetračný náter pri maľovaní starej omietky zlepšuje priľnavosť farby k povrchu, čím zabezpečuje dlhšiu životnosť náteru. Pomáha tiež stabilizovať a zjednotiť absorpčné vlastnosti podkladu, čo vedie k rovnomernejšiemu a kvalitnejšiemu výsledku maľby. Okrem toho penetračný náter zabraňuje prenikaniu vlhkosti a možným škodám spôsobeným vlhkosťou.

Penetračný náter pod fasádnu omietku

Pod fasádnou omietkou je penetračný náter esenciálny, pretože poskytuje ochranu pred vonkajšími poveternostnými vplyvmi, ako sú dážď, sneh či slnko, a tým predlžuje životnosť omietky. Penetračný náter pre exteriér tiež zlepšuje priľnavosť omietky k podkladu a zabraňuje prenikaniu vlhkosti do konštrukcie.

Na rozdiel od penetračných náterov pre interiér, ktoré sú navrhnuté hlavne na zlepšenie priľnavosti vrchnej farby na stenu a zjednotenie absorpčných vlastností podkladu, exteriérové penetračné nátery sú často hustejšie a obsahujú prísady odolné voči poveternostným vplyvom.

Penetrák na betón

Penetrák na betón je špeciálne navrhnutý penetračný náter určený na zlepšenie priľnavosti náterov, omietok alebo lepidiel na betónové povrchy. Pomáha zabezpečiť, že betón je chránený pred prenikaním vody a iných tekutín, čo predlžuje jeho životnosť. Taktiež znižuje absorpčné vlastnosti betónu a zabraňuje prílišnému vpíjaniu vrchných náterov.

Jeho použitie je často kľúčové v oblastiach, kde je betón vystavený extrémnym podmienkam, ako sú exteriérové plochy alebo podlahy v priemyselných objektoch.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk