Ako izolovať podlahu proti vlhkosti? Tipy a rady odborníkov

pokládka podlahy

Jednoduchý a efektívny spôsob, ako izolovať podlahu proti vlhkosti, skutočne existuje. Či už pri renovácii staršieho domu alebo pri výstavbe nového. Stretli ste sa niekedy s problémom vlhkosti vo vašej podlahe? Vlhkosť v podlahe môže spôsobiť mnoho problémov, od poškodenia podlahových materiálov až po vznik zdravotných rizík v dôsledku plesní a húb.

Zameriame sa na kľúčové kroky a materiály, ktoré sú potrebné pre správnu izoláciu, a poskytneme vám praktické tipy, ako zabezpečiť, aby vaša podlaha zostala suchá a zdravá po dlhé roky. S našimi radami a postupmi si môžete byť istí, že vlhkosť už nebude pre vaše podlahy problémom.

žena relaxuje na podlahe

Izolácia podlahy je efektívny spôsob, ako sa zbaviť nadmernej vlhkosti v dome. Tento proces zahŕňa aplikáciu izolačných materiálov, ako sú hydroizolačné membrány alebo špeciálne nátery, ktoré bránia prenikaniu vlhkosti z podložia alebo pôdy do vnútorných priestorov.

Ešte predtým, ako sa pustíme do návodu, ako izolovať podlahu proti vlhkosti, si vysvetlíme, aké problémy tento úkon rieši.

Izolácia proti zemnej vlhkosti – na čo je potrebná?

Izolácia proti zemnej vlhkosti je stavebné riešenie, ktoré chráni podlahy a spodné časti budov pred vlhkosťou prichádzajúcou z pôdy. Táto izolácia je obzvlášť dôležitá v prízemných podlažiach a suterénoch, kde je riziko vniknutia vlhkosti z pôdy najvyššie.

Využívajú sa rôzne materiály, ako sú hydroizolačné membrány, asfaltové pásy alebo špeciálne nátery, ktoré sa aplikujú na spodnú stranu podlahových konštrukcií, aby sa zabránilo prenikaniu vlhkosti do vnútorných priestorov. Táto izolácia je kľúčová pre zachovanie štruktúrnej integrity budovy, prevenciu rastu plesní a zabezpečenie zdravého vnútorného prostredia.

Ochrana štruktúry budovy

Vlhkosť, ktorá preniká do štruktúry budovy, môže spôsobiť rozklad stavebných materiálov. Toto môže postupne viesť k oslabeniu štruktúrnej integrity budovy a v najhoršom prípade až k jej poškodeniu.

Zabránenie rastu plesní a hub

Vlhké prostredie je ideálne pre rast plesní a húb, ktoré nielenže poškodzujú stavebné materiály, ale môžu mať aj negatívny vplyv na kvalitu vnútorného vzduchu a môžu spôsobiť zdravotné problémy, najmä u ľudí s alergiami alebo respiračnými ochoreniami.

Zvýšenie tepelnej efektívnosti

Mnohí hľadajú spôsoby, ako izolovať podlahu proti vlhkosti práve kvôli šetreniu energie a efektívnejšiemu kúreniu. Vlhkosť v štruktúre môže znížiť izolačné vlastnosti materiálov, čím znižuje energetickú efektivitu domu. Tým sa môžu zvyšovať náklady na vykurovanie a chladenie.

Zlepšenie komfortu

Izolácia podlahy proti vlhkosti zabraňuje vzniku vlhkých a studených podláh, čo zvyšuje celkový komfort bývania v dome.

Prevencia poškodenia majetku

Vlhkosť môže spôsobiť poškodenie nábytku, podlahových krytín a iného majetku v dome.

Zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti

Výberom správnych materiálov a metód izolácie proti vlhkosti zabezpečujete, že vaša podlaha a celý dom zostanú zdravé a udržateľné na dlhé obdobie.

Preto je dôležité venovať pozornosť izolácii podlahy proti vlhkosti už v počiatočných fázach výstavby alebo pri rekonštrukcii, aby sa predišlo vyššie uvedeným problémom.

Izolácia podlahy proti vlhkosti je kľúčová pre ochranu vášho domu a zabezpečenie pohodlného životného prostredia. Tu je niekoľko krokov, ako efektívne izolovať podlahu proti vlhkosti:

Najprv je potrebné identifikovať zdroj vlhkosti. Vlhkosť môže prenikať zo základov, cez podzemnú vodu alebo môže byť výsledkom kondenzácie.

Vlhkosť je problémom mnohých domácností a netýka sa len podláh. Prečítajte si náš článok: Vlhkosť v byte: Ako zabrániť vlhnutiu stien?

Ako izolovať podlahu proti vlhkosti? Stručný postup

Hoci niektoré aspekty izolácie podlahy môžu byť vhodné pre „urob si sám" prístup, je často bezpečnejšie a efektívnejšie zveriť tento úkol profesionálom. Odborníci majú potrebné skúsenosti, nástroje a vedomosti na to, aby zabezpečili správnu inštaláciu (napríklad na izoláciu základov proti vlhkosti), čo je kľúčové pre dlhodobú účinnosť izolácie a prevenciu potenciálnych problémov. Navyše, profesionálna inštalácia zahŕňa záruky a zabezpečuje, že všetky normy a predpisy týkajúce sa stavebnej izolácie sú dodržané, čo môže byť náročné pre laikov.

Ak však viete, ako izolovať podlahu proti vlhkosti svojpomocne, pokojne sa do toho pustite. Na izoláciu proti vlhkosti budete potrebovať vhodné izolačné materiály, ako sú hydroizolačné membrány, izolačné fólie, expandovaný polystyrén alebo iné materiály odolné voči vlhkosti.

aplikácia hydroizolácie pod podlahu

Hydroizolácia podlahy: Postup

  1. Príprava povrchu: Povrch, na ktorý budete aplikovať izoláciu, musí byť čistý, suchý a hladký. Odstráňte všetky nečistoty, oleje a iné látky, ktoré by mohli zabrániť priľnutiu izolačných materiálov.
  2. Aplikácia hydroizolačnej vrstvyHydroizolačná hmota na podlahy, ako je napríklad asfaltový náter alebo „tekutá guma”, je aplikovaná na povrch, aby sa zabránilo prieniku vlhkosti.
  3. Umiestnenie izolačných materiálov: Po zaschnutí hydroizolačnej vrstvy môžete pristúpiť k položeniu izolačných materiálov, ako sú polystyrénové dosky, izolačné fólie alebo iné vhodné materiály.
  4. Zapečatenie spojov: Dôležité je starostlivo zapečatiť všetky spoje a okraje izolačných materiálov, aby nedošlo k prerušeniu izolačnej bariéry. 
  5. Pokládka podlahy: Po dokončení izolačnej vrstvy môžete pokračovať v pokládke finálnej podlahovej krytiny podľa vášho výberu.
  6. Ventilácia a odvlhčovanie: Zabezpečte dostatočnú ventiláciu priestoru, aby ste predišli kondenzácii a udržiavali nízku vlhkosť.

Aj keď rozumiete postupu, ako izolovať podlahu proti vlhkosti, je dôležité dodržiavať pokyny výrobcov izolačných materiálov a dbať na detaily, pretože aj malé medzery alebo nedostatky v izolácii môžu spôsobiť problémy s vlhkosťou v budúcnosti. Ak máte pochybnosti alebo potrebujete profesionálnu pomoc, neváhajte sa obrátiť na odborníkov v oblasti izolácií.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk