Ako lepiť dlažbu na betón? Takto to zvládnete sami

škárovanie vonkajšej dlažby

Ako lepiť dlažbu na betón? To je otázka, na ktorú hľadajú odpoveď mnohí majitelia domov a záhrad, ktorí chcú svoje exteriérové alebo interiérové priestory oživiť novým povrchom. Kladenie dlažby na betónový povrch je projekt, ktorý si vyžaduje precíznosť, správnu prípravu a kvalitné materiály. V tomto článku vám krok za krokom ukážeme, ako na to, od prípravy betónovej podkladovej plochy až po finálne spárovanie. Získate tak všetky potrebné informácie a tipy, ako si tento úkol zvládnuť sám.

Klásť dlažbu svojpomocne môže byť finančne výhodné a prinesie vám pocit uspokojenia z dokončenej práce. Avšak, vyžaduje viac času a fyzickej práce, než keby ste si pozvali na tento projekt profesionálov. Profesionáli však majú správne nástroje a skúsenosti, aby práca bola vykonaná rýchlo a efektívne, čo minimalizuje riziko chýb alebo problémov v budúcnosti. Ak pre vás nie je problém zadovážiť si všetko potrebné a chcete si vylepšiť domov novou dlažbou, tento článok je presne pre vás. Začnime zoznamom pomôcok.

Kladenie dlažby: Pomôcky

Na pokládku dlažby budete potrebovať niekoľko základných nástrojov a pomôcok pre obkladačov, aby práca prebiehala hladko a efektívne. Tu je zoznam náradia a materiálu:

  • Dlaždice: Samotný materiál, ktorý budete klásť.
  • Lepidlo na dlažbu alebo malta: Na upevnenie dlaždíc na betónový povrch.
  • Ozubená špachtľa, klasická špachtľa: Na nanášanie lepidla alebo malty na podklad.
  • Meter a uhlomer: Na presné meranie a vytvorenie plánu.
  • Vodováha: Na kontrolu rovnosti a výšky dlaždíc.
  • Gumové kladivo: Na jemné usadenie dlaždíc do lepidla alebo malty.
  • Rezacie nástroje (napr. dlaždicový rezač alebo kotúčová píla): Na prispôsobenie dlaždíc okolo okrajov alebo prekážok.
  • Škárovacia zmes a guma na špárovanie: Na vyplnenie medzier medzi dlaždicami.
  • Vedro a hubka: Na čistenie prebytočného lepidla alebo škárovacej zmesi.
  • Hydroizolačnú tesniacu hmotu: Na lepšiu ochranu proti vlhkosti pod dlažbou alebo obkladom v prípade lepenia v kúpeľni alebo v exteriéri napr. na terase.
  • Penetrácia pod lepidlá: Na lepšie spojenie lepiacej zmesi s betónovým alebo iným minerálnym podkladom.
  • Dištančné krížiky a závity na dlažbu: Na presné a rovné vymedzenie špár dlažby ako aj na vyrovnávanie obkladu alebo dlažby.
  • Rukavice a podložka pod kolená: Pre vašu pohodlnosť a bezpečnosť pri práci.
  • Označovacie pomôcky (napr. krieda alebo špagát): Na vytvorenie sprievodných línií pre rovnomernú pokládku.

S týmito nástrojmi a pomôckami by mal proces pokládky dlažby prebiehať hladko a efektívne.

Ako lepiť dlažbu na betón v exteriéri

Kladenie dlažby v exteriéri môže byť ideálnym riešením pre zlepšenie vzhľadu vašej terasy, chodníka alebo záhrady. Tento projekt nie len zvýši estetickú hodnotu vašej nehnuteľnosti, ale aj pridá funkčný priestor pre odpočinok a zábavu – takú vonkajšiu obývačku. V tomto návode vám podrobne vysvetlíme, ako na pokládku dlažby v exteriéri, od prípravy betónového podkladu až po dokončovacie práce.

Kladenie dlažby na betónový povrch v exteriéri je proces, ktorý si vyžaduje správne plánovanie a prípravu. Tu je stručný postup:

Príprava povrchu na kladenie dlažby

Začnite s dôkladnou prípravou betónového povrchu. Odstráňte všetky nečistoty, oleje alebo farby. Povrch by mal byť rovný a čistý.

Meranie a plánovanie

Pred kladením dlažby si určite správne rozmery a rozloženie. To vám pomôže vypočítať, koľko dlaždíc budete potrebovať.

Nákup materiálu

Kúpte si potrebné množstvo dlažby, ako aj lepidlo na dlažbu alebo maltu špecifickú pre exteriérové použitie.

Nastavenie sprievodných línii

Pomocou rovnicek alebo špagátu vytvorte sprievodné línie. Tieto vám pomôžu udržať dlažbu v správnej linii a rovnakej vzdialenosti.

Aplikácia lepidla alebo malty

Na pripravený betónový povrch naneste vrstvu lepidla alebo malty pomocou špachtle alebo zubatej hľadice.

aplikácia lepidla zubatou špachtľou

Kladenie dlažby

Začnite kladenie dlažby podľa vopred určeného plánu. Použite gumové kladivo na jemné usadenie dlaždíc do lepidla alebo malty.

Kontrola a úpravy

Po kladení niekoľkých dlaždíc skontrolujte, či sú všetky v rovnakej výške a či spĺňajú vaše estetické požiadavky. V prípade potreby urobte drobné úpravy. Na presné a rovnomerné dodržanie šírky špár a rovinu dlažby používajte dištančné krížiky a závity.

Škárovanie a dokončenie

Po vyschnutí lepidla alebo malty pristúpte k spárovaniu. Použite špeciálnu škárovaciu zmes a naneste ju medzi dlaždice. Nakoniec prebytočnú zmes odstráňte a nechajte vyschnúť.

A je to! Váš exteriérový betónový povrch je teraz pokrytý novou dlažbou.

Ako lepiť dlažbu na betón v interiéri

Kladenie dlažby v interiéri je skvelý spôsob, ako oživiť vašu obývačku, kuchyňu alebo kúpeľňu. V nasledujúcom návode vám ukážeme, ako si poradiť s týmto projektom, od prípravy povrchu až po finálne spárovanie.

Kladenie dlažby v interiéri začína prípravou povrchu, ktorý musí byť rovný a čistý. Nasleduje rozloženie dlaždíc, zvyčajne od stredu miestnosti smerom von, aby sa predišlo nežiaducim odrezkom na okrajoch. Potom sa na pripravený povrch nanáša lepidlo špeciálne určené pre interiérové dlažby, na ktoré sa dlaždice pevne uložia.

Rovnako ako pri kladení v exteriéri, aj tu používajte vždy dištančné krížiky a závity pre dokonalé rozmery špár a zachovanie presnej roviny dlažby alebo obkladu. Po niekoľkých hodinách alebo podľa odporúčaní výrobcu sa môže začať fugovanie, ktoré spojí dlaždice a dodá im finálny vzhľad.

Oproti tomu, kladenie dlažby v exteriéri často vyžaduje použitie odlišných materiálov a lepidiel, ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom. Základ musí byť tiež pripravený tak, aby zvládal nápor vody a ľadu, čo v interiéri nie je potrebné. Taktiež v exteriéri je nutné zvážiť odvodnenie, aby sa zabránilo nahromadeniu vody, čo v interiéri nebýva problémom.

TIP: Schodisko je samostatná kapitola, keď ide o rekonštrukciu. Prečítajte si náš článok: Ako obložiť schody?

Pokládka dlažby na podlahové kúrenie

Kladenie dlažby na podlahové kúrenie a bez neho má niekoľko kľúčových rozdielov. Pri podlahovom kúrení je dôležité použiť dlažbu a lepidlo, ktoré sú určené pre tento typ aplikácie, pretože materiály musia byť odolné voči teplotným zmenám. V prípade podlahového kúrenia sa často používajú aj izolačné vrstvy alebo podklady, ktoré pomáhajú v tepelnej efektívnosti.

Kladenie dlažby: vzory

Premýšľate, ako lepiť dlažbu na betón tak, aby vytvárala pravidelný a esteticky príjemný vzor? Internet je plný inšpirácií,ktoré vám pomôžu zistiť, v akom vzore by ste mali klásť dlažbu u vás doma. Napríklad toto: https://www.youtube.com/watch?v=mtg7Z0usnb0

Na druhej strane, pri kladení dlažby bez podlahového kúrenia je proces jednoduchší a menej náročný na výber materiálů. V oboch prípadoch je potrebná starostlivá príprava podkladu, ale pri podlahovom kúrení je dôležitá aj jeho kontrola a testovanie pred samotným kladením dlažby.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk