Ako miešať farby? Zistite, ktoré sú základné a komplementárne farby

mix farieb

Miešanie farieb je fascinujúci a tvorivý proces, ktorý umožňuje objavovať nekonečné možnosti a variácie, či už pre umelecké projekty, maľovanie stien a zariadenie interiéru, alebo iné vizuálne výtvory. Ak sa chcete naučiť, ako miešať farby, základom je pochopenie farebnej teórie, kombinácií a vlastností jednotlivých farieb. Tento článok vám ponúkne pohľad na metódy miešania farieb, ktoré vám umožnia vytvárať presné odtiene a farebné kombinácie.

Ak chcete vedieť, ako miešať farby, je dôležité poznať tie základné. K tomu vám pomôže poznanie základných princípov farebného kruhu.

1. Poznajte farebný kruh

Farebný kruh vám pomôže nielen vytvárať nové odtiene, ale ich aj vzájomne kombinovať. Tri základné farby sú červená, modrá a žltá, a z ich kombinácií vznikajú sekundárne farby.

  • Červená je výrazná a nápadná farba, ktorá môže prilákať pozornosť a vyvolať silné emócie. Symbolizuje vášeň, lásku, a energiu.
  • Žltá, ďalšia zo základných farieb, je často asociovaná so slnkom, šťastím, a optimizmom. Je to svetlá a teplá farba, ktorá môže priniesť pocit pohody a svetla do priestoru.
  • Modrá, posledná zo základných farieb, je studená, symbolizuje pokoj, harmóniu, a dôveru.

Tieto tri farby, červená, žltá, a modrá, sú považované za primárne farby v tradičnom farebnom modeli, pretože sa používajú na vytvorenie širokej palety ostatných farieb prostredníctvom miešania.

Farebný kruh

Sekundárne Farby

Základné farby a ich miešanie spolu vytvárajú sekundárne farby. Sú to:

  • Zelená: Miešaním modrej a žltej získate zelenú farbu, ktorá symbolizuje prírodu a obnovu.
  • Oranžová: Kombinovaním červenej a žltej dostanete oranžovú, farbu, ktorá symbolizuje energiu a teplo.
  • Fialová (alebo Purpurová): Miešaním červenej a modrej získate fialovú, farbu, ktorá je spojená tajomnom a luxusom.

Terciárne Farby

  • Žlto-zelená: Táto farba vzniká miešaním žltej a zelenej a je často spojená s jarou a sviežosťou.
  • Modro-zelená (Tyrkysová): Miešaním modrej a zelenej vznikne tyrkysová, ktorá evokuje tropické moria a pokoj.
  • Modro-fialová (Indigo): Kombináciou modrej a fialovej dostanete indigo, farbu noci a tajomstva.
  • Červeno-fialová (Magenta): Miešaním červenej a fialovej vznikne magenta, ktorá symbolizuje kreativitu a extravaganciu.
  • Červeno-oranžová: Kombinovaním červenej a oranžovej získate teplú, ohnivú farbu.
  • Žlto-oranžová: Miešaním žltej a oranžovej dostanete svetlooranžovú, ktorá je pripomienkou letného slnka.

Ostatné odtiene a tóny

Ďalšie odtiene a tóny môžete vytvoriť pridávaním bielej (na zosvetlenie), čiernej (na stmavenie), alebo sivej (na desaturovanie) do zmiešanej farby.

Napríklad zmiešaním žltej a čiernej farby zvyčajne vznikne tmavozelená až olivová farba. Hnedú farbu namiešate zmiešaním všetkých troch základných farieb. Červená a zelená farba spolu tiež vytvoria sýty hnedý odtieň. Množstvo pridanej čiernej farby určí, ako tmavý bude konečný odtieň.

dve osoby spolu diskutujú o kombinovaní farieb

Spoznajte komplementárne farby pre vytváranie dokonalých kombinácií

Komplementárne farby sú farby, ktoré sa nachádzajú oproti sebe na farebnom kruhu. Keď sa pozriete na klasický farebný kruh, nájdete, že červená je naproti zelenej, modrá naproti oranžovej a žltá naproti fialovej. Tieto páry farieb sa považujú za komplementárne.

Keď sa komplementárne farby umiestnia vedľa seba, navzájom si zosilňujú intenzitu a vynikajú viac ako keď sú izolované. Na druhej strane, keď sú komplementárne farby zmiešané spolu, môžu vytvárať neutrálne odtiene, ako sú rôzne tóny sivej a hnedé. V umení a dizajne sú často využívané pre ich schopnosť vytvárať vizuálny kontrast a dynamiku.

miešanie oranžovej a fialovej farby štetcom

To znamená: komplementárne farby nemiešajte spolu, ale umiestňujte vedľa seba a kombinujte.

Miešanie farieb: tabuľka

Ďalšou užitočnou pomôckou, s ktorou sa naučíte, ako miešať farby, je tabuľka na miešanie farieb. Je to nástroj, ktorý vizualizuje, aké farby a odtiene môžete získať kombinovaním základných a doplnkových farieb. Často je usporiadaná vo forme farebného kruhu alebo mriežky a zobrazuje rôzne odtiene, ktoré vznikajú miešaním primárnych (červená, žltá, modrá), sekundárnych (oranžová, zelená, fialová) a terciárnych farieb (kombinácie primárnych a sekundárnych farieb).

Ako miešať farby na stenu?

Vytvorte si dokonalý odtieň farby na stenu pre váš domov. Poskytneme vám praktické tipy a trikov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálne výsledky a vyhnúť sa bežným chybám, ktoré môžu vzniknúť pri miešaní farieb.

žena a dievča maľujú stenu valčekom na oranžovo

Pridávajte bielu a čiernu s rozvahou

K tomu, aby ste odtieň zosvetlili, pridávajte bielu farbu; pre tmavší odtieň používajte čiernu. Avšak, priveľký podiel čiernej môže spôsobiť, že farba bude príliš tmavá. Bielu a čiernu pridávajte po malých dávkach.

Miešajte farby len od jednej značky

Špecifické receptúry farieb na stenu sa líšia medzi jednotlivými firmami, čo znamená, že miešanie rôznych značiek môže v nádobe viesť k hrudkovatej konzistencii farby, alebo k nerovnomernému pokrytiu na stene. Ak chcete vytvoriť hladkú zmes, vyberte si dve farby na stenu rovnakej značky.

Otestujte farbu

Pred aplikáciou farby na stenu vždy vykonajte testovací náter na malom kúsku steny alebo na kartóne, aby ste videli, ako sa farba mení po zaschnutí.

Používajte odmerku alebo váhu

Pri miešaní farieb používajte merací pohár alebo váhu, aby ste mohli presne zreplikovať svoje výsledky v prípade, že budete musieť namiešať viac farby. Keď nájdete požadovaný odtieň, zaznamenajte si proporcie použitých farieb, aby ste mohli v budúcnosti vytvoriť rovnaký odtieň.

Začínajte s menším množstvom farby

Pri pridávaní jednej farby do druhej vždy začnite s menším množstvom a postupne pridávajte viac, až kým nedosiahnete požadovaný odtieň.

Pamätajte, že miešanie farieb na stenu môže byť proces, ktorý si vyžaduje viac pokusov, takže neváhajte experimentovať a hrať sa s rôznymi kombináciami, kým nenájdete svoj ideálny odtieň.

TIP na záver: Nechajte si namiešať farby odborníkmi

Ak to nie je „vaša šálka kávy”, nemusíte študovať zložité postupy, ako miešať farby. Namiesto toho si môžete zvoliť jednoduchšiu a presnejšiu možnosť a nechať si farbu namiešať priamo u nás v predajniach Farlesk. Zaručíme vám presnosť a konzistentnosť odtieňa podľa vášho výberu, čo je obzvlášť užitočné pri veľkých projektoch maľovania bytu či domu, kde je potrebné zaistiť, že všetky použité farby sú totožné.

Zdroje obrázkov: Freepik.com

Zdroje informácií:

6 Tips for Mixing Your Own Paints
Complementary colors

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk