Ako nastriekať auto sprejom? Tipy na lakovanie auta doma

auto - veterán s obnoveným lakom modrej farby

Ako nastriekať auto sprejom a dosiahnuť profesionálne výsledky? Toto je otázka, na ktorú sa vám v tomto článku pokúsime odpovedať. Lakovanie auta je zručnosť, ktorú môžete naučiť, a môže vám ušetriť veľa peňazí na drahom servise. Na druhú stranu, lakovanie auta si vyžaduje naozaj profesionálny prístup. Prečítajte si náš článok a dozviete sa, akým spôsobom je možné zmeniť farbu auta, či sa oplatí púšťať sa do lakovania auta sprejom svojpomocne, alebo je lepšie navštíviť profesionálnu autolakovňu.

Ako nastriekať auto sprejom – dočasne

Táto možnosť je skvelá pre tých, ktorí majú víziu jedinečných a výrazných vzorov na svojom aute. Tzv. tetovacie laky sa aplikujú podobne ako fólie a môžu byť odstránené, ak sa rozhodnete pre zmenu.

Ak chcete auto len mierne vylepšiť novými vzormi, môžete použiť akrylové spreje na auto spolu so šablónami.

Fólie na prelakovanie sú dostupné v rôznych farbách a vzoroch. Táto metóda vám umožňuje zmeniť farbu auta dočasne. Fólie chránia pôvodný lak a môžu byť neskôr odstránené, ak sa rozhodnete pre vrátenie pôvodnej farby.

muž aplikuje svetlomodrú fóliu na auto

Prístrek na aute

Tzv. prístrekom na aute môže označujeme rôzne doplnky, ktoré sa používajú na zlepšenie vzhľadu vozidla. Prístrek na aute môže zahŕňať farbenie kolies a diskov, priznaných brzdových strmeňov, nárazníkov, krytov na zrkadlá, aerodynamických prvkov či ozdobných líšt. Zmeniť vzhľad auta môžete napríklad s pomocou farieb na disky.

farbenie auta žltým sprejom

Prečo si prelakovať auto svojpomocne?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre prelakovanie svojho auta. Po prvé, môže to byť estetická záležitosť, pretože čas a podmienky na cestách môžu spôsobiť, že sa pôvodný lak vozidla začne odlupovať, vybledne alebo sa na ňom objavia drobné škvrny. Ďalším dôvodom je oprava poškodenia laku, ktoré môže vzniknúť v dôsledku nárazov, škrabancov alebo korózie.

Oplatí sa však lakovanie auta doma?

Cena lakovania auta profesionálom závisí hlavne od veľkosti a typu vozidla, pričom väčšie autá vyžadujú viac práce a materiálu, čo môže zvýšiť náklady. Ďalším faktorom je zvolený typ farby, pretože špeciálne farby alebo vzory môžu byť drahšie ako bežné lakovacie práce. Okrem toho, umiestnenie a reputácia auto-lakovacej dielne môže ovplyvniť cenu, pričom renomované dielne si môžu účtovať vyššie ceny za ich služby.

Lakovanie auta doma môže byť lacnejšie, ak máte potrebné zručnosti, pretože si môžete z celkovej sumy odrátať náklady na pracovnú silu. Taktiež môžete kontrolovať výber materiálov a správne postupy. Celkové úspory závisia od v schopností a môžu byť výrazné, ak sa rozhodnete prelakovať auto svojpomocne. Ak ste presvedčení, že viete, ako nastriekať auto sprejom, smelo do toho!

Ale pozor, zručnosti a kvalitné laky nezaručujú dokonalý výsledok. Ten je ovplyvnený aj prostredím, kde sa lakuje. Takže, ak nemáte dostatočne protiprašný priestor, ktorý je zároveň kvalitne odvetrávaný a má kvalitné osvetlenie, aby ste videli všetky vady laku pri aplikácii, nedisponujete profesionálnymi ochrannými a aplikačnými pomôckami, tak zvážte, či sa naozaj chcete pustiť do svojpomocného lakovania celej karosérie alebo jej časti, kde je potrebné, aby ste zachovali jednotnosť laku medzi starým lakom a novým lokálnym nástrekom.

Navyše striekanie sprejom sa doporučuje iba pri veľmi malých lokálnych opravách laku. Pri aplikácii nástreku celej karosérie je nutné používať kvalitné striekacie zariadenie, ktoré dokáže rovnomerne striekať väčšie plochy, čo sa pri spreji nedá dosiahnuť.

Kompletné prestriekanie auta: Čo potrebujete?

muž v ochrannom odeve sprejuje auto, pričom niektoré časti auta sú dôkladne zakryté

Na farbenie auta sprejom budete potrebovať nasledujúce veci:

  • Autolakovací sprej: Vyberte si kvalitný autolakovací sprej v správnej farbe pre váš automobil.
  • Primer: Primer je základný náter, ktorý zlepší priľnavosť povrchu pre farbu. Použite primer, ktorý je kompatibilný s autolakom.
  • Prostriedok na umývanie auta: Auto bude potrebné pred prefarbenim poriadne umyť a očistiť.
  • Brúsny papier a brúska: Na odstránenie starého laku, hrdze alebo nerovností na povrchu auta budete potrebovať brúsny papier a brúsku. Rôzne hrúbky brúsneho papiera môžu byť užitočné pre rôzne úlohy.
  • Maskovacia lepiaca páska a plastové fólie: Na ochranu častí auta, ktoré nechcete lakovať, použite maskovaciu lepiacu pásku a plastové fólie.
  • Ochranné oblečenie, okuliare a maska: ochranný odev, rukavice a ochrannú masku na tvár, aby ste sa chránili pred výparmi a prachom z farby. Okuliare vám ochránia oči pred striekajúcim sprejom a prachom.
  • Kompresor a pištoľ na sprejovanie: Pre profesionálne výsledky budete potrebovať kompresor a lakovaciu pištolu na sprejovanie farby.
  • Dobre vetraný priestor: Farbenie auta by malo prebiehať v dobre vetranom prostredí, ideálne v dobre vetranej a bezprašnej garáži.
  • Teplota: Farbenie auta by malo prebiehať pri správnej teplote, ktorá je uvedená na obale lakovacieho spreja. V príliš chladných alebo teplých podmienkach farba nemusí správne vyschnúť.
  • Čas a trpezlivosť: Lakovanie auta je časovo náročný proces. Buďte trpezliví a dodržiavajte pokyny na obale spreja a primeru.
  • Finálny náter alebo ochranný náter: Po dokončení lakovania môžete aplikovať finálny náter alebo lakovaciu ochranu, aby sa farba udržala a bola lesklá.

Ubezpečte sa, že máte všetky potrebné veci pripravené pred začatím lakovania auta sprejom, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

Miešanie farieb na auto

V rámci opravy poškodeného laku býva potrebné namiešať farbu, ktorá sa presne zhoduje s farbou vášho vozidla. Môžete ju zistiť podľa kódu farby auta, ktorý môžete nájsť na štítku vo dverách alebo kapote auta.

Miešanie farieb prebieha v auto-lakovacích obchodoch alebo dielňach, prípadne si nechajte namiešať farby u nás v predajni Farlesk. Namiešame vám farbu presne podľa vašich predstáv.

Ako nastriekať auto sprejom? Postup pri lakovaní auta

Lakovanie auta je náročný proces, ale s trochou trpezlivosti a správnymi postupmi to môžete zvládnuť. Tu je návod:

1. Príprava auta na sprejovanie

Predtým, ako začnete lakovanie, je dôležité auto dôkladne pripraviť. To znamená, že by ste mali auto umyť a odstrániť všetky nečistoty a mastnotu.

Pripravte si tiež dobré pracovné podmienky – sprejovanie auta by malo prebiehať v dobre vetranom prostredí a pri optimálnej teplote. Nesprejujte auto za príliš teplého alebo chladného počasia.

muž v rukaviciach si pripravuje čistiaci prostriedok a kefu na čistenie auta

2. Odstránenie starého laku z auta

Ak je na aute starý lak, musíte ho odstrániť. To môžete urobiť brúsnym papierom alebo chemicky, odstraňovačom laku. Je to chemický prípravok, po ktorého nanesení sa lak začne oddeľovať od povrchu auta, potom ho jednoducho zotriete.

3. Maskovanie a ochrana

Pred sprejovaním je potrebné dôkladne zakryť časti auta, ktoré nemajú byť zafarbené. Použite lepiacu pásku a plastové fólie na ochranu okien, svetiel a iných častí auta.

4. Výber správneho spreja na auto

Vyberte si kvalitný autolakovací sprej, ktorý je určený pre vašu farbu a typ auta. Je dôležité, aby ste použili primer a lakovaciu farbu, ktorá je kompatibilná s vaším vozidlom.

5. Aplikujte tmel a základný náter

Základný náter na auto ochráni karosériu pred hrdzavením. Pokiaľ sú na povrchu aj jemné nerovnosti, aplikujte kombináciu základu s tmelom, ktorý vyplní tieto nerovnosti. Ak sú nerovnosti väčšie, tak aplikujte tmel priamo špachtľou alebo vo viacerých vrstvách tzv. plnič, čo je vlastne tmel v spreji. Následne po vybrúsení tmelu aplikujte základný náter.

6. Sprejovanie

Sprejujte auto vo vodorovných a zvislých pohyboch. Držte sprej vo vzdialenosti asi 20-30 cm od povrchu a používajte krátke a kontrolované stláčania. Ubezpečte sa, že je lakovacia vrstva rovnomerne rozložená a bez škvŕn.

7. Niekoľko vrstiev

Je lepšie aplikovať niekoľko tenkých vrstiev farby namiesto jednej hrubej. Medzi vrstvami nechajte farbu vyschnúť podľa pokynov na obale spreja.

8. Finálny náter a ochrana

Po dokončení lakovania naneste finálny náter v podobe ochranného bezfarebného laku. Ten sa aplikuje vždy pri metalických odtieňoch, ktoré nemajú dostatočnú ochranu. V prípade bežných odtieňov autolakov nie je už potrebné aplikovať bezfarebný lak.

9. Nechajte auto vyschnúť

Po dokončení lakovania nechajte auto vyschnúť podľa pokynov na obale spreja. Buďte trpezliví, pretože tento proces môže trvať niekoľko hodín.

Pamätajte si, že lakovanie auta je zručnosť, ktorú je potrebné si osvojiť, a výsledky sa môžu zlepšovať s praxou. Ak nie ste istí, či to zvládnete, môže byť lepšie nechať lakovanie auta profesionálom.

Vezmite na vedomie fakt, že profesionálni lakovníci majú potrebné nástroje a skúsenosti na dosiahnutie najlepších výsledkov. Prečítať si návod, ako nastriekať auto sprejom, je len prvý krok. Ak ste sa rozhodli pre lakovanie auta doma, pred začatím tohto projektu zvážte svoje schopnosti a možnosti a neváhajte vyhľadať pomoc odborníkov, ak si nie ste istí.

Zdroj: Car Painting 101: Your Guide to Spray Painting Your Car

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk