Ako natrieť drevo na bielo? Návod + tipy pre najlepší výsledok

biela stolička pri betónovej stene

Radi by ste oživili vzhľad vášho domova, no na kúpu nového nábytku sa necítite? Jednou z možností, ako modernizovať mierne opotrebovaný nábytok je – premaľovať ho. Napríklad aj na bielo. Biela farba na drevo dodáva nábytku svieži, elegantný a nadčasový vzhľad. Či už chcete natrieť stôl, komodu, podlahu, alebo dokonca exteriérové prvky domu, správna technika a prístup sú kľúčové.

Doprajte drevu dostatočnú eleganciu a natrite ho na bielo. Biely drevený nábytok či dekorácie sa hodia takmer do každej domácnosti, pretože ich môžete zladiť s akoukoľvek farbou. Presvedčte sa, že natrieť drevo na bielo nemusí byť až taká veda a preštudujte si naše praktické rady.

Začneme výberom bielej farby na drevo.

Biela farba na drevo: aký typ si vybrať?

Existuje niekoľko typov bielych farieb na drevo, ktoré sú určené pre rôzne využitie a výsledné efekty. Líšia sa zložením, vlastnosťami aj výsledným efektom po maľovaní.

Akrylové farby

Sú vodou riediteľné, schnú rýchlo a majú nízky obsah organických látok. Sú odolné voči žltnutiu a sú ideálne pre interiérové aplikácie. Sú ideálnou voľbou, ak hľadáte bielu farbu na drevo do interiéru, ktorá sa ľahko čistí.

Kriedové farby

Tento typ farby poskytuje matný, kriedový vzhľad, ktorý je ideálny pre vintage alebo rustikálny vzhľad. Kriedové farby sú obľúbené pri renovácii nábytku.

Pri výbere bielej farby na drevo je dôležité zohľadniť umiestnenie dreva (vnútri alebo vonku), požadovaný výsledný vzhľad a typ dreva. Rovnako dôležitá je správna príprava povrchu pred maľovaním a použitie základného náteru, ak je to potrebné.

Ako pripraviť drevo na maľovanie?

V prípade, že chcete renovovať starý nábytok, odporúčame vám najprv odstrániť starý náter. Ak je jeho náter dostatočne súdržný, môžete tento krok vynechať. Drevo je následne potrebné viackrát prebrúsiť, vďaka čomu zabezpečíme drevu dlhodobú životnosť.

odstraňovanie starej farby z nábytku brúsnym papierom

Drevo umyjeme od drobných pilín a prachu. Ak chceme mať drevo dokonalo natreté, je dôležité aby bol povrch hladký a nenachádzali sa na ňom žiadne živičné miesta. Tmelenie dreva je potrebné vykonať vtedy, ak sa na dreve nachádzajú diery, ktoré by ste chceli zakryť. Následne opakujeme brúsenie až pokiaľ povrch dreva nie je hladký a nie sme s výsledkom spokojný. Na konci nezabudnite drevo opäť umyť, aby bolo čisté a pripravené na farbenie.

Ak by ste chceli drevo lepšie chrániť, odporúčame vám aplikovať impregnačný základ, vďaka čomu bude chránené voči nepriaznivým vplyvom počasia.

Ideálna vlhkosť dreva pred maľovaním

Predtým, ako začneme drevo natierať, je dôležité skontrolovať vlhkosť dreva. Odporúčaná vlhkosť je 12% v prípade, že idete upravovať drevo náterovými látkami. Ak ide o drevený nábytok, ideálna vlhkosť je medzi 8 až 10%.

Ak by ste prekročili túto normu, môžete natrafiť na nepríjemnosti. Môže sa stať, že drevo nebude vsakovať farbu, ako by ste si to priali, pretože jeho priľnavosť je o niečo nižšia. V inom prípade môžu vzniknúť drobné bublinky, či náter nemusí dobre schnúť.

Keď ste si istý, že drevo má optimálnu vlhkosť, pokračujte samotným nanášaním farby. Dajte si pozor na to, aby ste nenanášali hrubú vrstvu farby. Snažte sa ju rozotierať rovnomerne po celom povrchu dreva.

žena maľuje vysokú drevenú policu na bielo

Ďalšie užitočné tipy, ako natrieť drevo na bielo

  • Ak sa chystáte renovovať starú skriňu alebo komodu, nezabudnite odmontovať všetky rúčky a držiaky, aby ste zabránili ich zafarbeniu.
  • Odporúčame vám natierať drevo vonku. Ak však nemáte túto možnosť, použite pod drevo plachtu a dôkladne vyvetrajte priestor izby.
  • Pred nanášaním na drevo nezabudnite farbu aj lak dôkladne premiešať.
  • Nechajte drevo poriadne vyschnúť po každej nanášanej vrstve.
  • Aby ste docielili krásny hladký povrch, prebrúste medzi každým náterom drevo brúsnym papierom. Odporúčame vám využiť jemný brúsny papier č. 180.
  • Ak budete mať drevo uložené v exteriéri, je lepšie ho umiestniť tak, aby naň nesvietilo priame slnko.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk