Ako natrieť radiátor? Kompletný návod a triky

človek, ktorý natiera radiátor tmavočervenou farbou. Záber zblízka na radiátor a štetec.

V tomto článku vám ukážeme, ako natrieť radiátor. Radiátory v starších domoch a bytoch bývajú poznačené hrdzou a farba z nich sa môže odlupovať. Premaľovanie radiátora oživí vzhľad vašej domácnosti, vráti jej eleganciu a štýl. Pri správnom postupe a s použitím vhodného náradia sa tento zdanlivo náročný úkon premení na jednoduchý projekt. Prevedieme vás všetkými krokmi – od výberu farby odporúčanej pre vysoké teploty, cez prípravu povrchu, až po samotné maľovanie. Ukážeme vám, ako dosiahnuť profesionálny výsledok, ktorý oživí nielen radiátor, ale celú miestnosť, bez potreby volať odborníkov.

Natieranie radiátora si vyžaduje špecifický prístup, najmä kvôli jeho ťažko dostupným povrchom a medzerám. Je dôležité zvoliť správne náradie a techniku, aby sa zabezpečilo efektívne pokrytie všetkých častí radiátora bez zanedbania detailov. Táto úloha vyžaduje trpezlivosť a pozornosť pri príprave povrchu, ako aj pri aplikácii farby.

Maľovanie radiátora mimo vykurovacej sezóny je lepšie, pretože radiátor musí byť úplne vypnutý a vychladnutý. Farba na radiátore schne rovnomernejšie a rýchlejšie pri nižších teplotách, čo znižuje riziko, že teplo spôsobí nerovnosti alebo bubliny na povrchu farby.

Náradie, potrebné na natieranie radiátora

Na natieranie radiátora potrebujete správne náradie, ktoré vám pomôže dosiahnuť rovnomerný a hladký povrch. Tu je zoznam náradia, ktoré by ste mali mať k dispozícii:

Použitím správneho náradia a starostlivou prípravou zabezpečíte, že dosiahnete kvalitný a dlhotrvajúci výsledok.

starý radiátor so stopami hrdze, náradie na čistenie a brúsenie radiátora

Najlepšia farba na radiátory? Tieto typy poznáme

Pri výbere farby na natieranie radiátora je dôležité zvoliť typ, ktorý je odolný voči vysokým teplotám a zároveň zabezpečuje dlhodobú odolnosť a estetický vzhľad. Tu sú niektoré typy farieb vhodné na natieranie radiátora:

  • Alkydové farby (syntetické farby): Tieto farby sú vhodné na natieranie kovových povrchov, vrátane radiátorov. Sú odolné voči teplote a majú dobrú kryciu schopnosť. Vyznačujú sa však dlhším schnutím. Miernou nevýhodou je, že biele odtiene začínajú časom žltnúť.
  • Akrylátové farby na báze vody: Ich výhodou je kratšia doba schnutia a menší zápach v porovnaní s inými druhmi farieb.

Pri alkydových aj akrylátových farbách si vyberajte špeciálne farby, určené na vykurovacie telesá.

  • Epoxidové farby: Ponúkajú vynikajúcu odolnosť voči teplu, chemikáliám a korózii. Sú ideálne pre radiátory v prostrediach, kde je vyššia vlhkosť alebo tam, kde je potrebná extra odolnosť.
  • Teplotne odolné spreje: Farba na radiátor v spreji, ktorá je špeciálne navrhnutá na jednoduchú a efektívnu aplikáciu na radiátory a iné vykurovacie telesá. Sprejové farby na radiátory sú dostupné v rôznych farbách, čo umožňuje ľahkú renováciu a prispôsobenie vzhľadu radiátorov vašim interiérovým preferenciám.
  • Polyuretánové farby: Poskytujú vysoký lesk a odolnosť voči poškriabaniu, ako aj dobrú odolnosť voči teplote. Sú vhodné pre radiátory, kde je dôležitý aj estetický vzhľad.

Pri výbere farby na radiátor je dôležité zvážiť nielen teplotnú odolnosť, ale aj prostredie, v ktorom sa radiátor nachádza, a požadovaný vzhľad. Pred aplikáciou farby je tiež dôležité radiátor dôkladne pripraviť, aby sa zabezpečila najlepšia možná adhézia a dlhotrvajúci výsledok.

Biela alebo čierna farba na radiátor? Ako sa rozhodnúť?

Premaľovať radiátor vôbec nie je jednoduchá úloha, preto treba výber farby dobre zvážiť. Ako natrieť radiátor tak, aby ste to o pár mesiacov neľutovali?

Biela farba na radiátor je ideálna pre svetlé a minimalistické interiéry, kde dominuje čistota a jednoduchosť. Vhodne dopĺňa svetlé steny a poskytuje pocit otvoreného a vzdušného priestoru. Naopak, čierna farba na radiátor je skvelá voľba pre moderné a industriálne priestory, kde sa hľadá výrazný kontrast a štýlový akcent. Čierne radiátory pridávajú hĺbku a charakter tmavším alebo farebne odvážnejším interiérom.

Iné farby na radiátory, ako sú červená, žltá, alebo zelená, sú ideálne pre interiéry, kde chcete vytvoriť výrazný vizuálny zážitok alebo zdôrazniť určitý dizajnový prvok. Červená farba radiátora môže oživiť miestnosť, je ideálna pre dynamické a kreatívne priestory. Žltý radiátor môže priniesť slnečný a veselý nádych do tmavších alebo neutrálnejších miestností, vytvára pocit tepla a pohody. V podstate si môžete vybrať akúkoľvek farbu, ktorá ladí s vaším vkusom a štýlom interiéru.

Ako natrieť radiátor? Postup

Natieranie radiátora môže byť jednoduché, ak dodržíte správny postup. Tu je podrobný návod, ako na to:

1. Príprava

  • Vypnite radiátor a počkajte, kým úplne vychladne.
  • Očistite radiátor pomocou čistiaceho prostriedku, aby ste odstránili prach, nečistoty a mastnotu. Použite handričku alebo hubku.
  • Obrúste povrch radiátora brúsnym papierom, aby bol hladký a bez starých nánosov farby. To zlepší priľnavosť novej farby.
  • Zakryte okolie pomocou maliarskej pásky a podložiek, aby ste ochránili steny a podlahu pred kvapkami farby.

2. Maľovanie

  • Aplikujte základnú vrstvu (ak je to potrebné) pomocou štetca alebo valčeka, ktorá pomôže zabezpečiť rovnomerné krytie a zlepší vzhľad konečnej vrstvy. Základná farba sa aplikuje hlavne vtedy, ak je pôvodný náter poškodený a vykazuje aj známky hrdze. Inak nie je potrebné základnú farbu použiť a náter môžete obnoviť priamo vrchnou farbou na radiátory podľa druhu. Farba na radiátor v spreji nevyžaduje použitie valčeka.
  • Niekedy je lepšie začať maľovať v najťažšie dostupných miestach, kým ste ešte svieži a trpezliví. Týmto spôsobom môžete zabezpečiť, že tieto oblasti dostanú dostatočnú pozornosť, skôr ako sa pustíte do ľahšie prístupných častí.
  • Po zaschnutí základnej vrstvy naneste vrchnú vrstvu farby. Použite malý štetec na dosiahnutie ťažko prístupných miest a detailov. Na väčšie plochy môžete použiť valček. Ak používate sprej na radiátor, štetec nebude potrebný.
  • Pre najlepší výsledok môže byť potrebné nanesenie viacerých vrstiev. Nezabudnite nechať každú vrstvu poriadne zaschnúť pred aplikáciou ďalšej.

3. Dokončenie

  • Po dokončení maľovania nechajte farbu úplne zaschnúť. Čas schnutia sa môže líšiť v závislosti od typu farby a teploty v miestnosti.
  • Odstráňte maliarsku pásku a akékoľvek ochranné podložky.
  • Radiátor nepoužívajte niekoľko dní po nátere. Teplota by totiž mohla zmeniť vlastnosti farby.

Bezpečnostné tipy pri maľovaní radiátora

  • Pri práci vo vnútorných priestoroch zabezpečte dobrú ventiláciu, aby sa výpary z farby pri schnutí rýchlejšie odparili a zmiernili sa potenciálne zdravotné riziká.
  • Ak zvažujete, ako natrieť radiátor, ktorý je starší, s pôvodnou farbou obsahujúcou olovo, buďte obzvlášť opatrní a zvážte angažovanie profesionálov.

Dodržiavaním týchto krokov a tipov môžete váš radiátor nielen ochrániť, ale aj premeniť na atraktívny prvok vašej domácnosti.

Natieranie radiátora môže byť výzvou, ale s tým správnym prístupom a technikami sa z neho stane zvládnuteľný a dokonca aj uspokojivý projekt. Dodržaním uvedených krokov zabezpečíte, že váš radiátor bude nielen vyzerať ako nový, ale bude aj lepšie slúžiť svojmu účelu a zároveň prispievať k celkovému estetickému dojmu vášho domova. Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je dôkladná príprava, správny výber farby a trpezlivá aplikácia.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk