Ako natrieť starý nábytok? Návod, ako oživiť vintage kúsky

maľovanie starej drevenej stoličky zelenou farbou

Renovácia starého nábytku je ako cesta späť v čase, plná objavov a premeny. Naučíme vás, ako natrieť starý nábytok, a ako ho následne ošetriť, aby ste zachovali jeho jedinečný charakter, zároveň ho prispôsobili moderným štandardom a potrebám. Od prípravy povrchu, výberu správnej farby, až po finálnu úpravu – poskytneme vám všetky potrebné informácie a tipy, ako premeniť starý nábytok na ozdobu interiéru.

Nábytok z predchádzajúcich desaťročí tiež ponúka unikátny pohľad do minulosti a jeho obnovenie je formou zachovania kultúrneho dedičstva. Navyše, táto prax podporuje udržateľnosť a recykláciu, pretože starý nábytok dostáva nový život namiesto toho, aby skončil na skládke.

Napríklad renovácie socialistického nábytku zo 70. a 80. rokov 20. storočia sú na Slovensku trendom, ktorý oživuje kúsky s historickou hodnotou a špecifickým dizajnom. Tento nábytok je známy svojimi jednoduchými, ale funkčnými tvarmi a často robustnou konštrukciou.

Oproti socialistickému nábytku je tiež koníčkom mnohých ľudí renovovať nábytok z Ikea, ktorý nemusí byť nutne starý. Praktické kúsky nábytku sú v tomto obchodnom dome dostupné v základných farbách, ktoré sa môžu javiť ako jednotvárne, no s troškou kreativity ich dokážete zmeniť na nepoznanie.

Zo starého nábytku nový: Akú farbu si zvoliť?

Pri výbere farby na nábytok je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Začnime tým, že si uvedomíme, že farba môže výrazne ovplyvniť vzhľad a atmosféru miestnosti. Máme pre vás niekoľko tipov.

Neutrálne tóny

Farby, ako sú béžová, šedá a rôzne odtiene bielej, sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nadčasový vzhľad. Neutrálne tóny sa ľahko kombinujú s inými farbami a štýlmi a poskytujú pokojný a zladený vzhľad.

Pastelové farby

Pastelové odtiene, ako sú bledomodrá, mäta alebo jemná ružová, sú skvelé pre vytvorenie sviežeho dojmu. Sú ideálne pre miestnosti, ktoré chcete urobiť jasnejšími a majú pôsobiť prívetivo.

maľovanie dreva pastelovými farbami

Tmavé a bohaté tóny

Ak chcete starému nábytku dodať luxusný a elegantný vzhľad, môžete zvoliť tmavšie farby ako tmavomodrá, lesklá čierna alebo tmavozelená. Tieto farby pridávajú hĺbku a sofistikovanosť, ale môžu byť v menších priestoroch príliš dominantné.

Živé farby

Ak chcete, aby váš nábytok vynikal, môžete si vybrať živé farby, ako sú červená, oranžová alebo žltá. Tieto farby pridávajú energiu a zábavu do miestnosti, ale mali by sa používať s mierou, aby nenarušovali celkovú harmóniu priestoru.

nábytok v živých farbách – žltá skrinka, stolička a rastliny

Matné vs. lesklé povrchy

Matné povrchy sú skvelé pre vintage alebo rustikálny vzhľad, zatiaľ čo lesklé povrchy sú vhodné pre moderné a sofistikované prostredie.

Pri výbere farby je dôležité myslieť aj na to, ako sa bude nábytok hodiť k ostatnému zariadeniu a štýlu miestnosti. Tiež je dobré zvážiť, ako sa farba bude správať pri rôznom osvetlení počas dňa. Farba, ktorá vyzerá úžasne pri dennom svetle, môže byť večer menej atraktívna. A nezabudnite, že vzorky farieb môžu byť veľmi užitočné pri rozhodovaní!

Kriedové farby, olejové farby na nábytok… Aký typ si vybrať?

Okrem návodov, ako natrieť starý nábytok, je dôležité si zvoliť vhodný typ farby, aby ste dosiahli očakávaný výsledok. Pri výbere vhodného typu farby na premaľovanie dreva je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov, ako sú povrchová úprava, odolnosť a požadovaný vzhľad.

Napríklad pri výbere farieb na detský nábytok, podobne ako pri farbách na drevené detské hračky, je najdôležitejšie zamerať sa na bezpečnosť a nezávadnosť. Ideálne sú vodou riediteľné, farby na báze akrylu alebo latexu, ktoré neobsahujú škodlivé látky ako sú VOC (prchavé organické zlúčeniny) a ťažké kovy.

Ďalej máte na výber medzi kriedovými a akrylovými farbami na drevo. Kriedové a akrylové farby na drevo majú niekoľko zásadných rozdielov. Kriedové farby sú známe svojím matným, práškovým vzhľadom a výbornou priľnavosťou, ktorá zväčša nevyžaduje použitie základného náteru alebo brúsenie povrchu.

Naopak, akrylové farby môžu byť matné aj lesklé, sú odolnejšie voči vlhkosti a škvrnám, čo ich robí praktickejšou voľbou pre nábytok využívaný intenzívnejšie. Zatiaľ čo kriedové farby sú ideálne pre vintage alebo rustikálny vzhľad a sú ľahko brúsiteľné pre dosiahnutie patinovaného efektu, akrylové farby sú vhodnejšie pre moderný vzhľad a dlhodobú odolnosť.

Ako natrieť starý nábytok z masívneho dreva či drevotriesky

Renovácia nábytku z masívneho dreva a nábytku z drevotriesky sa líši v niekoľkých kľúčových aspektoch.

Masívne drevo je odolnejšie a môže byť viackrát zbrúsené a prelakované, čo umožňuje hlbšie odstránenie škrabancov a iných poškodení. Drevotrieska je menej odolná, náchylnejšia na poškodenie vodou a nemožno ju tak intenzívne brúsiť, čo obmedzuje možnosti renovácie.

Pri masívnom dreve môžete použiť rôzne typy farieb a lakov na drevo, vrátane tých, ktoré zdôraznia jeho prirodzenú textúru. Pri drevotrieske je potrebné byť opatrnejší, keďže jej povrch môže byť pokrytý laminátom, čo si vyžaduje špeciálne druhy farieb a techniky aplikácie.

Ako premaľovať nábytok z drevotriesky?

Postup je podobný, avšak drevotrieska, keďže je menej porézna ako masívne drevo, si vyžaduje špecifický prístup. Ak teda hľadáte spôsob, ako premaľovať nábytok z IKEA, postupujte podľa nášho návodu.

Čo budete potrebovať?

  • Jemný brúsny papier alebo brúsny blok
  • Čistiaci prostriedok
  • Handričky alebo čistiace utierky
  • Kvalitný základný náter vhodný pre drevotriesku
  • Akrylová alebo kriedová farba
  • Štetce alebo valčeky
  • Prípadne lak alebo ochranný vosk

Maľovanie nábytku z drevotriesky: Postup

1. Príprava nábytku

Začnite odstránením akéhokoľvek kovania, ako sú úchytky, závesy alebo nohy. Dôkladne očistite povrch nábytku od prachu, mastnoty a iných nečistôt pomocou čistiaceho prostriedku. Dobre osušte.

2. Brúsenie

Jemne prebrúste povrch brúsnym papierom alebo blokom. To pomôže primeru a farbe lepšie priľnúť k povrchu. Po brúsení odstráňte všetok prach.

3. Aplikácia základnej farby

Naneste základnú farbu na drevo rovnomerne na celý povrch nábytku. Primer zabezpečí lepšiu priľnavosť farby a pomôže zamedziť prenikaniu vlhkosti. Nechajte dôkladne zaschnúť podľa odporúčaní výrobcu.

4. Maliarske Práce

Po zaschnutí základnej farby naneste akrylovú alebo kriedovú farbu. Vyberte si štetec alebo valček podľa povrchu a typu farby. Väčšinou sú potrebné aspoň dve vrstvy farby pre rovnomerné pokrytie. Medzi vrstvami nechajte farbu dôkladne zaschnúť.

5. Finálny Náter

Po nanesení poslednej vrstvy farby a jej úplnom zaschnutí môžete naniesť ochranný lak alebo vosk. Toto poskytne odolnejší povrch a pomôže chrániť farbu. Aplikuje sa iba na kriedové farby. Pri akrylátových farbách takáto konečná úprava nie je potrebná.

6. Osadenie Kovania

Po zaschnutí poslednej vrstvy lak alebo vosku osaďte späť kovanie. Ak plánujete zmeniť kovanie, je teraz ten správny čas na jeho výmenu.

Rada odborníka

Pri práci s drevotrieskou buďte opatrní, aby ste materiál nezničili. Drevotrieska nie je taká odolná ako masívne drevo, takže pri brúsení a čistení postupujte jemne. Ak má nábytok hlboké škrabance alebo iné poškodenia, môžete ich vyplniť špeciálnou tmelom.

Vždy dodržiavajte bezpečnostné pokyny a pracujte v dobre vetranom priestore.

Farba na nábytok bez brúsenia? Aj to je možné

Brúsenie dreveného nábytku pred maľovaním je dôležitým krokom v procese renovácie, ktorý nemôže byť prehliadaný. Existuje niekoľko kľúčových situácií, kedy je brúsenie nevyhnutné.

brúsenie starej drevenej stoličky pred maľovaním

Ak je povrch nábytku poškodený, ošúchaný, má vrstvy starého náteru alebo laku, je potrebné ho zbrúsiť, aby sa odstránili tieto vrstvy. Tým sa zabezpečí, že nová farba sa rovnomerne prichytí a vyzerá čisto.

Brúsenie je dôležité pre vyhladenie nerovností, škrabancov, alebo malých dierok na povrchu dreva. To zabezpečí, že nový náter bude hladký a esteticky príťažlivý. Navyše, na hladkom a čistom povrchu farba lepšie priľne.

Pri zmene farby z tmavej na svetlú, alebo naopak, je tiež dôležité zbrúsiť povrch, aby stará farba nepresvitala cez novú.

Existujú však aj špeciálne typy farieb na drevo, ktoré možno aplikovať bez predchádzajúceho brúsenia. Tieto farby sú formulované tak, aby mali vynikajúcu priľnavosť k rôznym povrchom, vrátane dreva, aj bez potreby brúsenia. Sú to napríklad kriedové farby.

Ak ste sa rozhodli na farbenie dreva bez brúsenia, odborúčame vám dôkladne vyčistiť povrch prostriedkom HG maľovanie bez brúsenia. Zbaví povrch mastnoty a nečistoty a vy môžete okamžite začať s maľovaním.

Renovácia lakovaného nábytku: Ako na to?

Renovácia lakovaného nábytku sa líši od renovácie dreva ošetreného olejom alebo lazúrou hlavne v príprave povrchu a vo výbere vhodných materiálov. Pri lakovanom nábytku je nutné povrch najprv jemne zbrúsiť, aby sa odstránil lesk a zabezpečila sa lepšia priľnavosť novej farby. Drevo ošetrené olejom alebo lazúrou môže vyžadovať hlbšie brúsenie na odstránenie predošlej úpravy a zabezpečenie čistého dreveného povrchu.

Ak idete premaľovať lakovaný nábytok, je potrebné použiť primer (základný náter na drevo), aby sa zabezpečilo dobré naviazanie a rovnomerná aplikácia vrchnej farby.

Následne sa lak na drevo nanáša v niekoľkých tenkých vrstvách, pričom každá vrstva by mala dostatočne zaschnúť pred aplikáciou ďalšej. Na záver, pre dosiahnutie maximálneho lesku a ochrany, môže byť aplikovaná finálna vrchná vrstva laku s vysokým leskom, ktorá zvýrazní prirodzenú krásu dreva a dodá mu dlhotrvajúci lesklý vzhľad.

natieranie laku na drevo štetcom

Ako premaľovať laminátový nábytok?

Premaľovanie laminátového nábytku vyžaduje iný prístup než maľovanie klasického dreveného nábytku, hlavne kvôli hladkému a neabsorbujúcemu povrchu laminátu. Na začiatku je dôležité povrch nábytku dôkladne vyčistiť a odmastiť, čo zabezpečí lepšiu priľnavosť farby. Oproti drevenému nábytku, ktorý často stačí len jemne zbrúsiť, laminátový nábytok vyžaduje hrubšie zbrúsenie, aby sa farba lepšie zachytila.

Následne je potrebné naniesť základnú farbu na plasty, špeciálne vyrobenú pre hladké povrchy ako je laminát. Na záver sa aplikuje vybraná vrchná farba vhodná pre laminátový nábytok, ktorá by mala byť odolná proti škrabancom a opotrebeniu, čím sa líši od typických farieb používaných na drevo.

Nájsť spôsob, ako natrieť starý nábytok môže byť nielen úsporným riešením, ako mu dodať nový život, ale tiež kreatívnym projektom, ktorý vás bude baviť. S dodržaním správnych techník a použitím vhodných materiálov môžete premeniť opotrebované kusy na štýlové a moderné prvky vášho interiéru. Nech už sa rozhodnete pre jemnú renováciu alebo radikálnu zmenu, výsledkom bude unikátny a osobný kúsok, ktorý bude hrdým svedkom vašej kreativity a zručností.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk