Ako obložiť schody? Najlepšie tipy na obklad drevom, dlažbou či vinylom

moderný interiér so schodiskom

Obkladanie schodov je významným a efektívnym spôsobom, ako vylepšiť vizuálnu estetiku a funkčnosť domového priestoru. Keď sa rozhodujete, ako obložiť schody svojpomocne, mnohé aspekty si vyžadujú zváženie, ako sú materiály, náročnosť práce, náklady a vlastná zručnosť. Materiály, ako drevo, vinyl, a laminát, sú obľúbenými voľbami pre svoje estetické kvality a odolnosť, a výber správneho materiálu je základom úspechu.

Tento článok ponúka prehľad krokov a techník, ako obložiť schody svojpomocne, aby ste mohli vytvoriť krásne a trvácne schodisko, ktoré odráža váš osobný štýl a ladí s vašim interiérom.

Čo dať na betónové schody? Výber materiálu na obklad schodov

Na betónové schody môžete položiť rôzne materiály, aby vyzerali esteticky príjemne a boli funkčné. Prvou možnosťou je použitie kvalitného dreveného obkladu, ktorý je príjemný a teplý na dotyk. Ďalšou elegantnou a praktickou možnosťou je použitie dlažby alebo kameňa, ktoré sú odolné a ľahko udržiavateľné, a pritom môžu vytvárať luxusný vzhľad.

Nakoniec, kvalitný vinyl alebo laminát môže byť cenovo dostupnou a esteticky príjemnou voľbou, ktorá ponúka širokú škálu farebných a dizajnových možností.

Obklad schodov svojpomocne: Oplatí sa?

Obkladanie schodov svojpomocne môže byť nákladovo efektívne riešenie pre tých, ktorí majú potrebné zručnosti a znalosti, a sú ochotní investovať čas a úsilie. Zvládnutie techniky obkladania a správna príprava sú kľúčové pre dosiahnutie profesionálneho vzhľadu a dlhovekosti práce.

Vo všeobecnosti je náročnejšie, ako obložiť schody drevom, skúšať to svojpomocne s kamennou či keramickou dlažbou. Drevený obklad schodov môžete zvládnuť aj svojpomocne.

Drevený obklad schodov: Ako na to?

Drevo nám ponúka unikátnu textúru a vzor z drevených vlákien, čo znamená, že každý schod môže byť vizuálne jedinečný a krásny. Tento typ obkladu je tiež veľmi odolný a s pravidelnou údržbou môže vydržať mnoho rokov, čo z neho robí dlhodobú investíciu do vášho bývania.

schody s dreveným obkladom zblízka

Ako obložiť schody drevom?

Ak ste si zvolili drevený obklad na drevo, máme pre vás stručný postup, ako obložiť schody drevom svojpomocne. Začnime zoznamom materiálov a pomôcok.

Potrebujete:

  • Drevené dosky/panely prispôsobené veľkosti schodov
  • Vŕtačka a skrutky
  • Pílka
  • Meradlo
  • Lepidlo na drevo
  • Brúsny papier
  • Lak, olej alebo iná povrchová úprava

Postup:

  1. Meranie
    Presne zmerajte každý schod, aby ste vedeli, ako veľké drevené časti budete potrebovať. Veľmi praktické je vyrobiť si šablónu z kartónu presne podľa tvaru jednotlivých schodov.
  2. Rezanie Dreva Použite šablónu a obkreslite si ju priamo na drevo. Režte drevo podľa meraní, pritom buďte čo najpresnejší.
  3. Príprava Schodov Schody by mali byť čisté, suché a hladké. Odstráňte prípadné nečistoty a vyhlaďte povrch brúsnym papierom.
  4. Prichytenie dreva Drevené časti prichyťte ku schodom buď pomocou lepidla na drevo, skrutiek, alebo kombináciou oboch.
  5. Finálna úprava Aplikujte vhodnú povrchovú úpravu. Odporúčame vám použiť špeciálnu farbu na podlahu a schody, resp. olej na drevo, aby ste chránili jeho povrch zlepšili jeho vzhľad.
  6. Kontrola Skontrolujte všetky prichytenia a uistite sa, že je všetko bezpečne upevnené predtým, ako začnete schody znovu používať.

Pri takýchto rozsiahlych projektoch je vždy dobré sa inšpirovať aj video návodom, ako je tento: https://www.youtube.com/watch?v=kbleU3c0MSU

Drevený obklad schodov: cena v porovnaní s dlažbou

Drevené obklady sú často považované za drahšie, vzhľadom na cenu samotného dreva, najmä ak ide o vyššiu kvalitu alebo exotické druhy dreva.

Cena môže závisieť aj od druhu dreva, typu povrchovej úpravy a od toho, či je drevo masívne alebo len dýhované. Dlažba môže byť cenovo výhodnejšou voľbou, najmä pri výbere základných typov a dizajnov, avšak zvyčajne je chladnejšia.

Obloženie schodov vinylom

Vinyl je často cenovo výhodnejšou možnosťou v porovnaní s inými materiálmi, ako sú drevo alebo kameň, čo umožňuje estetickú a funkčnú obnovu schodov aj pri obmedzenom rozpočte. Je podobný laminátu či PVC, no vďaka svojím vlastnostiam sa teší čoraz väčšej obľube.

Vinyl je mimoriadne ľahko udržiavateľný. Je známy svojou odolnosťou voči poškodeniu a opotrebeniu. Poskytuje príjemný povrch na chôdzu a môže tiež ponúknuť určitú úroveň zvukovej a tepelnej izolácie, čo zvyšuje celkový komfort priestoru.

Ako obložiť schody vinylom?

Vinyl je relatívne jednoduchý na inštaláciu. S našim stručným návod, ako obložiť schody vinylom, s trochou trpezlivosti a zručnosti to zvládnete aj svojpomocne.

Postup:

  1. Čistenie a príprava schodov
    Uistite sa, že schody sú čisté, suché a hladké. Odstráňte všetky nečistoty, vyrovnajte nerovnosti a odmastite povrch.
  2. Meranie a označovanie
    Presne zmerajte každý schod a označte, kde budete rezať vinyl, aby presne sedel.
  3. Rezanie vinylu
    Pomocou ostrého noža alebo nožníc a roviny, orežte vinyl podľa vašich meraní a označení.
  4. Skúšobné položenie
    Skúšobne položte vinyl na každý schod, aby ste sa uistili, že všetky kúsky sú správnej veľkosti.
  5. Lepenie vinylu
    Aplikujte lepidlo alebo dvojstrannú lepiacu pásku podľa pokynov výrobcu a pevne pritlačte vinyl k schodisku, začínajúc od vrchu alebo zospodu schodiska. Pri aplikácii vinylu použite gumové kladivo, aby ste zabezpečili, že je pevne pritlačený a aby ste vyhladili prípadné vzduchové bubliny.
  6. Kontrola
    Po dokončení prejdite každý schod a uistite sa, že je vinyl pevne prilepený na všetkých miestach.
  7. Schnutie lepidla
    Ponechajte lepidlo vyliečiť podľa pokynov výrobcu predtým, ako začnete schody znova používať.

Obloženie schodov dlažbou

Obkladanie schodov dlažbou ponúka niekoľko výhod. Prvou výhodou je vysoká odolnosť dlažby voči opotrebeniu, čo je ideálne pre oblasti s vysokou frekvenciou chodenia, ako sú schody.

betónové schody s keramickou dlažbou

Obkladanie schodov keramickou dlažbou je však komplexný proces, ktorý vyžaduje presnosť, odborné znalosti a skúsenosti, aby bol výsledok esteticky príjemný a bezpečný.

Profesionáli majú prístup k špecializovaným nástrojom a materiálom, a vedia, ako správne pripraviť povrchy, aplikovať lepidlo a dlažbu tak, aby sa zabránilo budúcim problémom, ako sú pukliny alebo uvoľnenie dlaždíc. Vzhľadom na technické aspekty a potrebu presných znalostí, ako obložiť schody, je aplikácia keramickej dlažby prácou, ktorú je lepšie zveriť skúseným odborníkom.

Ak ste sa rozhodli obložiť schody svojpomocne, buďte opatrní pri manipulácii s nástrojmi a dodržiavajte bezpečnostné pokyny. Pred začatím projektu sa uistite, že máte všetky potrebné materiály a nástroje.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Zdroje informácií:

How to Convert Carpeted Stairs to Hardwood

How to Install Vinyl Plank Flooring On Stairs in 6 Steps

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk