Ako odstrániť hrdzu z auta? Tipy na odstránenie a opravu hrdze

muž odstraňujúci hrdzu zo staršieho auta doma vo svojej dielni

Každý majiteľ auta vie, že hrdza je jedným z najväčších nepriateľov jeho štvorkolesového priateľa. Nech už máte starší model, ktorý bojuje s časom, alebo novšie vozidlo, ktoré chcete udržať v top stave, boj s hrdzou je nevyhnutný. Hrdza nielenže kazí vzhľad vášho auta, ale môže tiež výrazne ovplyvniť jeho štruktúrnu integritu a znížiť jeho hodnotu. Našťastie, existuje niekoľko overených metód, ako sa zbaviť hrdze na aute a obnoviť jeho pôvodnú krásu. V tomto článku sa podelíme o najlepšie tipy a triky, ako efektívne odstrániť hrdzu z auta, aby ste si mohli užívať jeho bezproblémovú jazdu a skvelý vzhľad.

Hrdza na aute: prečo vzniká?

Hrdza na aute vzniká, keď kov (zo ktorého je auto vyrobené) príde do kontaktu s vodou alebo vlhkosťou v atmosfére. Tento proces je známy ako korózia. Voda spúšťa chemickú reakciu medzi kovom a kyslíkom z vzduchu, čo vedie k tvorbe oxidu železitého, známeho ako hrdza. Soli a iné chemikálie na cestách môžu proces korózie ešte urýchliť, najmä v zimných mesiacoch. Pravidelná údržba a ochrana auta môžu pomôcť predchádzať vzniku hrdze.

TIP: Ak hľadáte podrobný návod, ako na hrdzu, prečítajte si náš starší článok: Ako odstrániť hrdzu z kovových povrchov.

Spoznajte rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou koróziou

Vonkajšia korózia sa týka hrdze, ktorá sa formuje na povrchu vozidla. Táto forma korózie je často viditeľná ako bublinatý lak alebo odlupujúca sa farba a môže byť spôsobená prvkami, ako je soľ, voda a mechanické poškodenia.

Vnútorná korózia postihuje skryté časti vozidla, ako sú nosné rámy, dvere alebo prahy, kde je prístup vzduchu a vody obmedzený. Tento typ korózie môže byť zložitejší na identifikáciu a opravu, pretože často zostáva skrytý až do pokročilého štádia poškodenia. Vnútorná korózia je často dôsledkom kondenzácie vlhkosti vo vnútri uzavretých priestorov vozidla alebo prenikania vody cez tesnenia.

staršie hrdzavé auto, odstavené v poli, obrastené rastlinami

Ako odstrániť hrdzu z auta? Vyberte si kvalitný prípravok na hrdzu

Pri hľadaní efektívneho riešenia na problém s hrdzou na aute sa často odporúča použiť kvalitný sprej na hrdzu na aute. Tento druh prípravku je navrhnutý špeciálne pre účely opravy hrdze na aute a ponúka rýchle a efektívne riešenie. Spreje na hrdzu pracujú tak, že penetrujú do hrdzavých častí a pomáhajú rozpúšťať a neutralizovať hrdzu, čím pripravujú povrch na ďalšie opracovanie, ako je brúsenie a lakovanie.

Pri výbere spreja na hrdzu na aute je dôležité vyhľadať produkty, ktoré nielenže odstraňujú hrdzu, ale tiež poskytujú ochrannú vrstvu, aby sa zabránilo jej opätovnému vzniku. Niektoré spreje obsahujú inhibítory korózie, ktoré pomáhajú predĺžiť životnosť opraveného povrchu a chránia ho pred ďalším poškodením.

Okrem sprejov na odstránenie hrdze, ktoré sú veľmi populárne pre ich pohodlnú aplikáciu, sú odstraňovače hrdze na auto dostupné aj v iných formách.

  • Gélové odstraňovače hrdze sú ideálne pre vertikálne povrchy alebo miesta, kde potrebujete, aby sa produkt na povrchu udržal dlhšie, čím sa zvyšuje efektivita pôsobenia na hrdzu.
  • Tekuté odstraňovače hrdze sú skvelé pre veľké alebo ťažko dostupné oblasti, kde môžete produkt aplikovať pomocou handričky alebo štetca. Sú tiež vhodné pre namáčanie menších častí.
  • Krémové formulácie ponúkajú hustejšiu konzistenciu než tekutiny a sú vhodné pre presné aplikácie na špecifické oblasti s hrdzou bez rizika stekania.
  • Práškové odstraňovače sa musia pred použitím zmiešať s vodou. Ponúkajú výhodu prispôsobenia konzistencie podľa potreby opravy.
  • Sada na odstránenie hrdze zvyčajne obsahuje všetko potrebné na efektívnu prácu s hrdzou: brúsny papier rôznej hrubosti, chemické odstraňovače hrdze, základné nátery a ochranné laky. Kúpa takejto sady sa určite oplatí, ak máte auto poškodené hrdzou, pretože poskytuje komplexné riešenie pre rôzne stupne poškodenia a umožňuje vám rýchlo a efektívne zasiahnuť.

Výber správnej formy odstraňovača hrdze závisí od rozsahu a umiestnenia hrdze, ako aj od osobných preferencií pri práci. Každá z týchto foriem má svoje výhody pre rôzne typy opráv a situácií.

Oprava hrdze na aute: Postup

Odstránenie hrdze z auta môže byť náročné, ale nasledujúci stručný postup vám ukáže, ako na to:

  1. Príprava povrchu: Začnite umytím postihnutého miesta teplou vodou a mydlom, aby ste odstránili všetky nečistoty. Nechajte povrch dôkladne vyschnúť.

  2. Odstránenie hrdze: Použite brúsny papier alebo drôtenú kefu na odstránenie hrdze. Pri väčších poškodeniach môžete potrebovať brúsny nástroj. Pracujte opatrne, aby ste nepoškodili zdravý kov okolo postihnutého miesta.

  3. Čistenie: Po odstránení hrdze očistite oblasť odstránením prachu z brúsenia. Môžete použiť alkohol alebo čistič na odmastenie a odmasťovaciu utierku na zabezpečenie čistého povrchu.

  4. Aplikácia spreja na hrdzu: Aplikujte kvalitný sprej na hrdzu, ktorý pomôže neutralizovať zvyšky hrdze a zabrániť jej ďalšiemu šíreniu. Nechajte sprej pôsobiť podľa pokynov na obale.

  5. Ochranná vrstva: Po úplnom vyschnutí spreja aplikujte základnú farbu/primer, ktorý zabezpečí lepšiu priľnavosť konečného náteru a zvýši ochranu proti hrdzi.

  6. Lakovanie: Nakoniec aplikujte farbu, ktorá zodpovedá originálnej farbe vášho auta. Možno budete musieť aplikovať viacero vrstiev, aby ste dosiahli požadovaný vzhľad. Nechajte každú vrstvu dôkladne vyschnúť. Odporúčame vám využiť možnosť miešania autolakov do spreja, aby ste dosiahli čo najpresnejší odtieň.

  7. Finálna ochrana: Na zabezpečenie dlhodobej ochrany a lesku metalického odtieňa auta môžete aplikovať vrchnú vrstvu bezfarebného laku. Na predĺženie životnosti a krajší vzhľad akéhokoľvek laku sa používa ochranný vosk.

Tento postup vyžaduje trpezlivosť a pozornosť k detailom, ale s vhodnými nástrojmi a materiálmi to zvládnete. Viac o tom, ako opraviť lak na aute a vyleštiť ho k dokonalému vzhľadu, ši prečítajte v našom článku: Ako opraviť lak na aute? Vyleštite lak na aute a opravte škrabance svojpomocne

Rada na záver: Ako odstrániť hrdzu z auta, ak je poškodenie rozsiahle?

Lepšie, ako odstrániť hrdzu z auta svojpomocne, je niekedy vyhľadať odborníka. Najmä vtedy, keď je poškodenie rozsiahle, alebo sa nachádza na štrukturálne dôležitých častiach auta, ako sú nosné rámy či podvozok. Odborníci majú prístup k špecializovaným nástrojom a technikám, ktoré môžu efektívne riešiť aj hlboké poškodenie bez rizika ďalšieho poškodenia vozidla. Ak ste si navyše neistí správnym postupom alebo nemáte skúsenosti s podobnými opravami, profesionálna pomoc zabezpečí, že vaše auto bude opravené kvalitne a bezpečne.

Hrdza na aute môže byť frustrujúca, ale nie je to koniec sveta. S pravými nástrojmi, materiálmi a trochou trpezlivosti môžete vaše vozidlo vrátiť späť do jeho pôvodnej krásy. Či už sa rozhodnete pre DIY metódy alebo sa obrátite na profesionálov, dôležité je konať rýchlo, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu hrdze.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk