Ako odstrániť lepidlo? Ide to aj z oblečenia, topánok, kovu či plastu

lepenie farebného papiera tekutým lepidlom

Každý z nás sa aspoň raz stretol s komplikáciou v podobe nechcených zvyškov lepidla na nábytku, fľašiach alebo dokonca oblečení. Ako odstrániť lepidlo efektívne a bez poškodenia materiálu? Máme pre vás osvedčené metódy a tipy, ktoré vám pomôžu. Od domácich riešení až po špeciálne čistiace prostriedky, tu nájdete všetko, čo potrebujete vedieť pre odstránenie lepidla.

Nie všetky typy lepidla sú rovnaké a v závislosti od ich zloženia môžu byť odstránené rôznymi spôsobmi. Napríklad, lepidlá na papier často zmäknú a odstránia sa ľahko po namočení v teplej vode. Naopak, sekundové alebo super lepidlá môžu vyžadovať špeciálne rozpúšťadlá alebo acetón na ich účinné odstránenie. Lepidlá na báze oleja sa najlepšie odstraňujú pomocou olejových alebo alkoholových rozpúšťadiel.

Silikónové lepidlá zase často reagujú na citrusové čističe. Na odstránenie lepidla z citlivých povrchov, ako je napríklad koža alebo textil, je zase vhodné použiť miernejšie prostriedky, aby nedošlo k poškodeniu materiálu.

Ako odstrániť lepidlo z plastu?

Odstránenie lepidla z plastu je zväčša jednoduchšie, než z citlivejších povrchov, ako je drevo. Začnite tým, že odstránite čo najviac lepidla mechanicky, napríklad pomocou plastovej špachtle. Potom namočte handričku do alkoholu alebo acetónu a jemne potrite postihnuté miesto. Pred aplikáciou rozpúšťadla vždy skontrolujte, či to plast nepoškodí na neviditeľnom mieste.

Nezabudnite si nasadiť rukavice na ochranu rúk a vetrať miestnosť, kde pracujete. Po odstránení lepidla povrch dôkladne umyte vodou a nechajte vyschnúť. Takto by ste mali bezpečne a efektívne odstrániť lepidlo z plastu.

Ako odstrániť lepidlo z dreveného nábytku?

Odstránenie lepidla z dreveného nábytku si vyžaduje opatrnosť, aby ste nepoškodili povrch dreva. Podobne ako pri plaste, môžete skúsiť odstrániť lepidlo mechanicky, napríklad pomocou drevenej alebo plastovej špachtle. Buďte jemní, aby ste nepoškriabali drevo.

čistenie dreveného nábytku handričkou

Ak mechanické odstránenie nefunguje, môžete použiť alkohol alebo iné jemné rozpúšťadlo. Aplikujte ho na mäkkú handričku a potrite postihnutú oblasť. Pred použitím rozpúšťadla vždy skontrolujte, či to drevo nepoškodí, na malej plôške.

Po odstránení lepidla povrch očistite a vysušte. Ak je to potrebné, použite jemný brúsny papier na dokonalé vyhladenie povrchu. Nakoniec aplikujte vhodný vosk alebo lak drevo na obnovenie pôvodného vzhľadu dreva.

Ako odstrániť lepidlo po etikete?

Odstránenie lepidla po etikete zo sklenenej fľaše je celkom jednoduché, ak máte správne materiály. Najprv fľašu dôkladne umyte a vysušte. Potom na lepidlom zanesenú oblasť aplikujte olej (napríklad olivový alebo slnečnicový) a nechajte pôsobiť približne 15 minút. Olej by mal pomôcť rozpustiť lepidlo.

Po uplynutí času použite hubku, aby ste jemne odstránili olej a lepidlo. Ak lepidlo odoláva, môžete skúsiť použiť alkohol alebo acetón. Nakoniec fľašu opláchnite teplou vodou a umyte mydlom. Vaša sklenená fľaša by teraz mala byť čistá a bez zvyškov lepidla.

Ako odstrániť lepidlo z oblečenia?

Odstránenie lepidla z oblečenia môže byť trochu zložitejšie, v závislosti na type materiálu. Tu je niekoľko tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:

  • Pracovné oblečenie: Ak ide o hrubší materiál, ako je napríklad pracovná uniforma, môžete použiť acetón alebo alkohol. Namočte handričku a jemne potrite postihnutú oblasť.
  • Jemné tkaniny: Pre jemné materiály, ako je hodváb alebo ľan, skúste použiť jemné čistiace prostriedky. Vždy najprv testujte na nenápadnom mieste.
  • Mrazenie: Malé kúsky lepidla môžete odstrániť aj zmrazením. Jednoducho vložte oblečenie do mrazničky na pár hodín a potom lepidlo jemne odstráňte.
  • Mydlová voda: Mierne lepidlá často odchádzajú po namočení v teplej mydlovej vode. Ponechajte na 20-30 minút a potom jemne potrite.
  • Pranie: Po predchádzajúcich krokoch je dobré oblečenie vyprať, aby sa odstránili všetky zvyšky lepidla a čistiaceho prostriedku.

Pamätajte, vždy pred použitím akéhokoľvek čistiaceho prostriedku alebo metódy skontrolujte pokyny na štítku oblečenia.

predmety na čistenie a upratovanie a ruky držiace látku

Ako odstrániť lepidlo z kovu?

Posledný materiál, z ktorého sa pokúsime odstrániť lepidlo, je kov. Odstránenie lepidla z kovu je obvykle jednoduchšie, pretože materiál je menej citlivý na chemické látky. Začnite tým, že kovový predmet očistíte od prachu a nečistôt.

Potom aplikujte rozpúšťadlo, ako je acetón alebo alkohol, na handričku a jemne potrite postihnutú oblasť. Po pár minútach by malo lepidlo zmäknúť a dať sa ľahko odstrániť. Nakoniec opláchnite kov vodou a osušte ho, aby ste odstránili zvyšky rozpúšťadla.

Ako odstrániť lepidlo z kože?

Na záver nám zostala otázka, ako sa zbaviť lepidla z rúk. Odstránenie lepidla z ľudskej pokožky vyžaduje jemný a opatrný prístup. Začnite tým, že pokúsite odlúpiť lepidlo z kože pomocou prstov alebo drevenej špachtličky, ale buďte opatrní, aby ste nepoškodili pokožku. Ak to nefunguje, môžete použiť rastlinný olej alebo detský olej. Aplikujte malé množstvo na postihnutú oblasť a jemne masírujte.

Po niekoľkých minútach by malo lepidlo zmäknúť a dať sa odstrániť. V prípade potreby proces opakujte. Po úspešnom odstránení lepidla opláchnite pokožku teplou vodou a použite jemné mydlo na odstránenie zvyškov oleja. Nakoniec naneste hydratačný krém, aby ste pokožku znovu vyživili.

Od textilu, cez sklo, až po kožu a kov, každý materiál vyžaduje individuálny prístup. Ako ste si mohli všimnúť, upratovanie a odstránenie lepidla nemusí byť komplikované, stačí poznať správnu techniku a mať k dispozícii vhodné prostriedky.

Zdroje:

How to get superglue off the skin
How to Remove Glue and Adhesive Stains From Wood

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk