Ako odstrániť sekundové lepidlo? Z ruky, dreva, nábytku či plastu – poznáme triky

človek v rukaviciach tvorí za pomoci sekundového lepidla

Sekundové lepidlo je výborný pomocník v domácnosti či dielni, no náhodné kvapky na nábytku či oblečení môžu spôsobiť nepríjemnosti. Ako si poradiť s týmito nehodami a ako odstrániť sekundové lepidlo z povrchov ako je drevo, plast, kov či pokožka človeka? Ponúkame vám užitočné rady na efektívne a bezpečné tipy, ako odstrániť sekundové lepidlo z rôznych materiálov.

Ako odstrániť sekundové lepidlo z ruky?

Odstránenie sekundového lepidla z kože si vyžaduje opatrnosť, aby nedošlo k podráždeniu alebo poškodeniu pokožky. Tu je niekoľko krokov, ako to bezpečne urobiť:

  • Teplá mydlová voda: Ak je lepidlo stále mokré, okamžite opláchnite postihnutú oblasť teplou mydlovou vodou a pokúste sa jemne odstrániť lepidlo.
  • Acetón: Aplikujte mierne množstvo acetónu (hlavná zložka v odstraňovači nechtového laku) na vatový tampón a jemne potierajte oblasť, kde je sekundové lepidlo, až kým nezačne ustupovať. Dávajte pozor, aby acetón neprišiel do kontaktu s očami alebo ústami a následne dobre opláchnite kožu vodou.
  • Olivový alebo kokosový olej: Tieto oleje môžu pomôcť zmäkčiť a uvoľniť lepidlo. Naneste malé množstvo oleja na postihnutú oblasť a nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom jemne potierajte.
  • Mechanické odstránenie: Ak lepidlo začne tvrdnúť, môžete sa pokúsiť o jeho jemné odstránenie pomocou nechtu alebo plastovej karty. Dbajte však na to, aby ste neublížili koži.

Po odstránení lepidla z kože vždy dôkladne opláchnite postihnutú oblasť a naniesť hydratačný krém, aby ste obnovili vlhkosť a chránili pokožku.

Ako odstrániť sekundové lepidlo z nábytku a iných predmetov

Pri odstraňovaní sekundového lepidla z dreva je potrebná opatrnosť, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Najprv skúste lepidlo jemne odstrániť pomocou plastovej karty alebo špachtle, pričom sa snažte nedráždiť drevený povrch.

žena čistí drevený stôl handričkou a čistiacim prostriedkom

Ďalším spôsobom, ako odstrániť sekundové lepidlo z dreva, je s použitím acetónu. Ak po mechanickom odstránení zostanú stopy, namočte čistú handričku do acetónu alebo odlakovača na nechty a jemne potierajte postihnuté miesto, následne opláchnite a vyleštite drevo.

Ak ani to nezaberie, nezostáva vám nič iné, ako povrch dreva prebrúsiť a obnoviť ho farbou, lazúrou alebo lakom na drevo.

Postup, ako odstrániť sekundové lepidlo z kovu je podobný, ako pri dreve. u. Ak je lepidlo ešte čerstvé, odporúča sa jemne ho odlupovať pomocou plastovej karty alebo špachtle. Pre zaschnuté lepidlo je vhodné použiť acetón alebo odstraňovač nechtového laku, nanášajte ho opatrne na postihnuté miesto a potom jemne potierajte, kým lepidlo nezmizne. Pozor pri aplikácii acetónu, môže dôjsť k poškodeniu náteru, ktorý nemá odolnosť voči rozpúšťadlám. Preto je v tomto prípade nutné, ak sa lak alebo farba poškodí, na mieste po odstraňovaní lepidla náter opätovne obnoviť.

Odstraňovanie sekundového lepidla z plastu môže byť zložitejšie, pretože niektoré rozpúšťadlá môžu plast poškodiť. Je dobré začať jemným skúšaním odstrániť lepidlo pomocou plastovej karty. Ak to nepomôže, naneste na postihnuté miesto trochu jedlého oleja alebo vazelíny a nechajte pôsobiť, kým lepidlo nezačne mäknúť a dá sa odstrániť.

Ako odstrániť sekundové lepidlo z látky?

Odstraňovanie sekundového lepidla z oblečenia vyžaduje trpezlivosť a opatrnosť. Na začiatok, ešte predtým, než lepidlo stvrdne, použite papierový obrúsok na opatrné odstránenie väčšiny lepidla z povrchu látky. Potom namočte postihnutú časť v teplej mydlovej vode, aby sa lepidlo zmäkčilo, a jemne ho odstráňte pomocou starej zubnej kefky alebo handričky.

žena kontroluje bielizeň po vytiahnutí z práčky

Niekedy je však lepšie pre odstránením lepidla z látky nechať lepidlo zaschnúť a umiestniť oblečenie so škvrnami do mrazničky. Po zmrazení by sa malo sekundové lepidlo z látky odlúpnuť.

Sekundové lepidlo je skutočne silným spojivom, ktoré môže byť náročné odstrániť z rôznych povrchov. Vďaka našim tipom a radám, ako odstrániť sekundové lepidlo, ste teraz vybavení technikami a postupmi, ako efektívne a bezpečne odstrániť tento problém. Nezabudnite vždy postupovať s opatrnosťou a skúšať najprv menej invazívne metódy, aby ste minimalizovali riziko poškodenia materiálov.

Zdroje informácií:

  1. How to Remove 7 Types of Glue Stains From Clothes
  2. How to Remove Glue and Adhesive Stains From Wood

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk