Ako odstrániť starú farbu zo steny? Ide to aj s odolnými farbami

odstraňovanie starej modrej farby zo steny pomocou škrabky

Či už renovujete starý dom alebo len chcete oživiť svoje obydlie, odstránenie starej farby je často prvým a kľúčovým krokom v celom procese. Ale ako sa to robí správne, aby nový náter vynikol v plnej kráse? Je to skutočne také komplikované, ako sa zdá? V tomto článku vám ponúkneme jednoduchý, ale podrobný návod, ako odstrániť starú farbu zo steny, aby váš nový projekt začal na čistom plátne. Takže, pripravte si škrabky, brúsny papier a možno aj respirátor a pustite sa do práce!

Odstránenie starej farby zo steny je často potrebné pri renovácii alebo pri zmene farby miestnosti, aby nová vrstva farby lepšie držala a vynikla. Je to tiež nutné, ak je stávajúca farba prasknutá, olupujúca sa alebo v inak poškodená, čo by znižovalo kvalitu nového náteru. Ak sa stena nachádza v prostredí s vysokou vlhkosťou, ako je kúpeľňa, môže byť odstránenie starej farby potrebné kvôli odolnosti proti plesniam.

Zvyčajne však odstránenie farby zo steny nie je potrebné, ak sú na nej len jedna alebo dve vrstvy farby.

Ako odstrániť starú farbu zo steny – postup

Ak je na stene, ktorú chcete premaľovať, viac vrstiev starej farby, jej odstráneniu sa pred novým náterom nevyhnete. Prečítajte si náš návod, aby ste zistili, ako odstrániť starú farbu zo steny.

Príprava prostredia

Prvým krokom je príprava. Presuňte nábytok z miestnosti a zakryte podlahu. Tým zabránite ich poškodeniu. Nezabudnite tiež na ochranné pomôcky. Pri odstraňovaní starej farby zo steny vzniká veľa prachu, preto sú rukavice a respirátor povinnosťou.

Navlhčenie steny

Navlhčenie steny pred odstránením starého náteru môže uľahčiť celý proces. Voda zmäkčí farbu a tým umožní jej ľahšie a efektívnejšie odstránenie, najmä ak ide o vodou riediteľné farby na stenu. Zvlhčenie steny tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku prachu a nečistôt, čo je výhodné pre zdravie a bezpečnosť pri práci. Navyše, mokrý povrch umožňuje lepšiu kontrolu pri škrabaní alebo brúsení, čo minimalizuje riziko poškodenia steny.

Niektorí domáci majstri odporúčajú pridať do vody trochu mydla. Mydlová voda na stene vám pomôže odstrániť starý náter ešte efektívnejšie.

Mechanické odstránenie starej farby zo steny

V tomto kroku vám pomôže škrabka na starú farbu alebo brúsny papier. Ručné odstraňovanie starej farby zo steny môže byť namáhavý a časovo náročný proces, ale je účinný pre odstránenie väčšiny typov farieb. Je dôležité pracovať opatrne, aby ste nepoškodili samotnú stenu pri odstraňovaní starej farby.

ruka v ochrannej rukavici prikladá špachtľu na stenu

Ako odstrániť olejovú farbu zo steny?

Odstránenie olejovej farby zo steny je často komplikovanejšie v porovnaní s vodou riediteľnými alebo latexovými farbami. Olejové farby sú odolnejšie a pripojené k povrchu silnejšími väzbami, čo znamená, že jednoduché metódy ako zoškrabávanie alebo brúsenie sú menej efektívne. Okrem toho olejové farby sú menej náchylné na rozpustenie, čo znamená, že môžu byť odolné aj voči niektorým typom chemických odstraňovačov.

Vzhľadom na tieto vlastnosti je odstránenie olejovej farby často časovo náročnejšie, ako odstrániť starú farbu, ktorá je vodou riediteľná. Tento proces si možno vyžiada použitie silnejších chemických odstraňovačov alebo špeciálnych nástrojov ako je tepelná pištoľ. Je tiež dôležité dbať na dodržiavanie všetkých bezpečnostných protokolov, najmä keď pracujete s chemickými odstraňovačmi, ktoré sú toxické.

Ako odstrániť akrylovú farbu zo steny?

Akrylové farby sú na báze vody, ale po vyschnutí sa stávajú pomerne odolnými, čo môže komplikovať ich odstránenie. Nie sú tak odolné ako olejové farby, ale stále sa odporúča použiť správne metódy na ich odstránenie.

Mali by ste to zvládnuť pomocou vody, škrabky a brúsneho papiera, podobne, ako u iných vodou riediteľných farieb. Chemické odstraňovače vám odporúčame použiť len v prípade, že mechanické odstránenie nefunguje.

Ako sme vám ukázali, existujú rôzne metódy, od mechanických po chemické, každá s vlastnými výhodami a nevýhodami. Nezáleží na tom, či sa rozhodnete pre škrabanie, brúsenie, tepelné metódy alebo chemické odstraňovače; kľúčom je správna príprava, pozornosť k detailom a dodržiavanie bezpečnostných pokynov.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk