Ako odstrániť vodný kameň? Najúčinnejšie prostriedky na rôzne povrchy

ruka v rukavici čistí handričkou vodovodnú batériu

Vodný kameň dokáže zanechať škaredé stopy na spotrebičoch, v sprchovom kúte či WC. Našťastie existujú efektívne spôsoby ako odstrániť vodný kameň, zbaviť sa nevzhľadných škvŕn a predísť poškodeniu spotrebičov. Jeho tvorba je dôsledkom tvrdej vody, a okrem estetických problémov môže spôsobovať aj technické komplikácie v domácich zariadeniach. Navyše, bežné čistiace prostriedky si s ním neporadia.

Ak ste už unavení z neustáleho boja s týmto bielym nepriateľom a hľadáte osvedčené metódy na jeho odstránenie, ste na správnom mieste. V nasledujúcom článku vám predstavíme rôzne spôsoby, ako odstrániť vodný kameň efektívne a bezpečne.

Ako odstrániť vodný kameň? Tieto prostriedky zaručene fungujú

Či sa už potrebujete zbaviť vodného kameňa v kúpeľni, vo WC, v kuchynskom dreze či kanvici, existujú prostriedky, ktoré vám uľahčia prácu. Predstavíme vám tie najúčinnejšie.

Ocot

Ocot je osvedčeným domácim prostriedkom na boj proti vodnému kameňu. Je to vďaka tomu, že kyseliny rozpúšťajú usadeniny minerálov. Jeho aplikácia na postihnuté oblasti vám pomôže rýchlo a efektívne odstrániť stopy tvrdej vody, pričom je celkom bezpečný pre väčšinu povrchov v domácnosti. Navyše, ocot je ekologická a cenovo dostupná alternatíva k komerčným čistiacim prostriedkom.

Kyselina citrónová

Podobne ako ocot, aj kyselina citrónová účinkuje vďaka svojej kyslosti. Kyselina reaguje s vodným kameňom, ktorý je zväčša zložený z vápenatých alebo horečnatých solí, a rozpúšťa ich. Táto chemická reakcia vytvára soli a uvoľňuje plynový oxid uhličitý. Vďaka tomu sa tvrdý a často nežiaduci vodný kameň rozkladá a stáva sa ľahko odstrániteľným z povrchov.

Citrónovú šťavu môžete nanášať priamo na postihnuté miesta alebo zmiešať kyselinu citrónovú (dostupnú v prášku v predajniach s potravinami) s vodou na vytvorenie roztoku.

Sóda bikarbóna

Aplikácia jedlej sódy na vodný kameň môže pomôcť pri jeho odstraňovaní,. Môžete z nej vytvoriť čistiacu pastu pridaním adekvátneho množstva vody a nanášať na miesta, postihnuté vodným kameňom.

Chemické prostriedky na odstránenie vodného kameňa

Existujú prípravky, tzv. odstraňovače, špeciálne navrhnuté na boj s vodným kameňom. Dôležité je dodržiavať pokyny na etikete a zabezpečiť správnu aplikáciu. Najúčinnejší prípravok na vodný kameň by vás mal zbaviť usadenín do niekoľkých minút bez námahy.

Soľ do umývačky

Špeciálne soli pre umývačky riadu môžu pomáhať zabraňovať usádzaniu sa vodného kameňa na riade a vo vnútri prístroja.

Ako odstrániť vodný kameň z WC?

Odstránenie vodného kameňa z WC môže byť trochu náročné, ale s pravými technikami a prostriedkami je to dosiahnuteľné. Tu je niekoľko metód, ako to urobiť:

  1. Vstreknite čistú citrónovú šťavu alebo aplikujte kyselinu citrónovú priamo do toalety. Nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc. Potom kefou dôkladne vyčistite WC a spláchnite vodou.
  2. Zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1. Vylejte zmes do WC a nechajte pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc. Po uplynutí doby kefou dôkladne vyčistite WC a spláchnite vodou.
  3. Aplikujte do WC špeciálny prostriedok na odstránenie vodného kameňa. Existuje mnoho komerčných čistiacich prostriedkov špeciálne navrhnutých na odstraňovanie vodného kameňa z WC. Vždy dodržiavajte návod na obale a používajte v rukaviciach.

Aby ste predišli tvorbe vodného kameňa, pravidelne čistite WC a zvážte inštaláciu zmäkčovača vody v prípade, že máte vo vašom domácnosti tvrdú vodu. Pri všetkých metódach je dôležité postupovať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu povrchu WC.

Ako odstrániť vodný kameň zo sprchy a vane?

Vodný kameň v sprche je bežným problémom mnohých domácností, ktorý môže nielen narušiť estetiku vašej kúpeľne, ale aj znižovať účinnosť sprchových zariadení. Našťastie, existuje niekoľko efektívnych metód, ako sa s týmto trvalým nepriateľom popasovať.

vodovodná batéria znečistená vodným kameňom a hrdzou

Obklad

Odstránenie vodného kameňa z kúpeľňového obkladu si vyžaduje opatrnosť, aby sa obklad neškrabal či neničil.

Na začiatok môžete skúsiť ocot. Navlhčite handričku alebo špongiu bielym octom a jemne utierajte oblasti postihnuté vodným kameňom. Nechajte pôsobiť 10-15 minút, očistite handričkou alebo hubkou, potom opláchnite obklad teplou vodou a utrite do sucha.

Prípadne aplikujte zriedený roztok kyseliny citrónovej (1 časť kyseliny citrónovej na 2 časti vody) na postihnuté miesta. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom opláchnite a dôkladne utrite.

Vaňa

Na odstránenie vodného kameňa z vane môžete použiť biely ocot. Naplňte sprejovú fľašu bielym octom a nastriekajte na postihnuté miesta, nechajte pôsobiť 15-30 minút. Potom použite mäkkú handričku alebo špongiu na očistenie oblasti a dôkladne opláchnite vaňu teplou vodou.

čistá kúpeľňa s moderným vybavením v bielej farbe

Sprchová hlavica

Odstránenie vodného kameňa zo sprchovej hlavice môže zlepšiť jej funkčnosť a vzhľad. Naplňte mikroténové vrecko octom a obaľte ním sprchovú hlavicu, pričom ho upevnite gumičkou alebo páskou a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno odstráňte vrecko a dôkladne opláchnite hlavicu teplou vodou. Ak sú niektoré otvory stále zablokované, použite mäkkú kefu alebo ihlu na ich prečistenie.

Batéria

Odstránenie vodného kameňa z vodovodnej batérie si vyžaduje opatrný prístup, aby ste neškodili povrchu alebo nezasahovali funkčnosť batérie. Tu je postup, ako to urobiť:

Namočte čistú handričku alebo špongiu do octu a obaľte ňou časť vodovodnej batérie postihnutú vodným kameňom. Alternatívne môžete naliať ocot do plastového vrecka a tento priviazať ho okolo časti batérie, kde sa nachádza vodný kameň. Nechajte pôsobiť 30 minút až 1 hodinu.

Potom odstráňte handričku, špongiu či vrecko s octom a použite mäkkú kefu alebo zubnú kefku na čistenie oblastí s usadeninami. Nakoniec opláchnite batériu čistou vodou a utrite ju do sucha.

Sklenené dvierka

Biely ocot je vynikajúcim prírodným čistiacim prostriedkom: namočte handričku do neho a dôkladne utierajte postihnuté miesta. Citrónová šťava tiež účinne rozpúšťa vodný kameň; stačí naniesť na sklo a nechať pôsobiť niekoľko minút pred opláchnutím. Prípadne môžete ocot aplikovať na dvierka pomocou fľaše s rozprašovačom.

Po 15 minútach môžete očistiť špongiou. Pre ešte lepší výsledok a vôňu vám odporúčame na dočistenie použiť špeciálne čistiace prostriedky na kúpeľne.

Ako odstrániť vodný kameň z kanvice?

Kúpeľňa nie je jedinou miestnosťou, v ktorej bojujeme s vodným kameňom. V kuchyni sú ohrozené drezy a spotrebiče, napríklad aj rýchlovarná kanvica.

Na odstránenie vodného kameňa z kanvice môžete použiť biely ocot alebo kyselinu citrónovú. Nalejte rovnaké množstvo octu a vody do kanvice a priveďte k varu. Po vychladnutí kanvicu dôkladne vypláchnite. Prípadne môžete v kanvici variť vodu s niekoľkými kúskami citrónu, ktoré tiež efektívne rozpustia vodný kameň.

rýchlovarná kanvica s vriacou vodou

Ako odstrániť vodný kameň z potrubia?

Prítomnosť vodného kameňa v potrubí môže byť signalizovaná poklesom tlaku vody, častým upchávaním sa alebo neobvyklými zvukmi, ako sú búchanie alebo šumenie, vychádzajúcimi z potrubia. Biele alebo mliečne škvrny na odtokoch alebo kohútikoch môžu tiež naznačovať usadeniny tvrdej vody vo vnútri. Navyše, ak žijete v oblasti s tvrdou vodou, je pravdepodobnejšie, že v potrubí sa bude hromadiť vodný kameň.

inštalatér opravuje potrubie

Nájsť spôsob, ako odstrániť vodný kameň z potrubia, môže byť zložitejšie než jeho odstránenie z vonkajších povrchov. Podobne, ako pri odstraňovaní vodného kameňa zo sprchy či WC môžete vyskúšať kyselinu citrónovú, jedlú sódu alebo ocot. Roztok nalejte priamo do potrubia a nechajte pôsobiť.

Profesionálne čistiace prostriedky na vodný kameň v potrubí

Na trhu sú dostupné špeciálne čističe na vodný kameň, ktoré sú určené na použitie v potrubí. Vždy dodržiavajte pokyny na balení a uistite sa, že produkt je vhodný pre váš konkrétny typ potrubia.

Pred použitím akéhokoľvek čistiaceho prostriedku alebo metódy v potrubí sa uistite, že ste si preštudovali všetky bezpečnostné pokyny a postupy. Niektoré chemikálie môžu byť nebezpečné pre vaše potrubie alebo pre vás samotných. Vždy dodržiavajte bezpečnostné opatrenia a používajte rukavice a ochranné okuliare.

Ak máte veľké množstvo vodného kameňa alebo ak máte obavy o integritu vašich potrubí, určite sa obráťte na odborníka na čistenie potrubí, resp. inštalatéra. 

Prevencia vodného kameňa

Lepšie, ako hľadať spôsoby, ako odstrániť vodný kameň, je predchádzať jeho tvorbe. Jedným z najlepších spôsobov, ako predchádzať vodnému kameňu, je investovať do zmäkčovača vody. Tieto zariadenia odstraňujú väčšinu minerálov, ktoré spôsobujú tvrdú vodu, a tým zabraňujú tvorbe vodného kameňa.

Pred vodným kameňom by ste mali chrániť aj spotrebiče, ako je práčka a umývačka riadu, preventívnym čistením s pomocou octovej vody či špeciálnych prípravkov.

Vodný kameň môže výrazne ovplyvniť estetiku a funkčnosť vašich domácich spotrebičov, vane, obkladov či toalety. Našťastie, s našimi radami a pravidelnou údržbou môžete efektívne bojovať proti týmto usadeninám a vrátiť povrchom ich lesk.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Zdroje informácií: How to Remove Hard Water Stains from Your Toilet, Sink and Bathtub

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk