Ako omietnuť starú stenu? Detailný návod

muž nanáša omietku na predpripravenú stenu v staršom dome

Renovácia domu či bytu často zahŕňa aj práce, ktoré na prvý pohľad vyzerajú náročne, no s pravým návodom môžu byť prekvapivo zvládnuteľné. Jednou z takýchto úloh je zistiť, ako omietnuť starú stenu, aby získala nový vzhľad a lepšie vlastnosti. Tento článok vám poskytne podrobné kroky a tipy, ako na to, takže si môžete byť istí, že vaša práca bude vykonaná správne a efektívne. Bez ohľadu na to, či ste domáci majster alebo sa s omietaním stretávate prvýkrát, náš návod vám pomôže premeniť starú stenu na hladký a esteticky príťažlivý povrch.

Oprava starej vnútornej omietky môže byť skvelým spôsobom, ako revitalizovať jeho interiér a zlepšiť izolačné vlastnosti. Nové omietky v starom dome nielenže zlepšia estetický vzhľad stien, ale tiež môžu pomôcť zabezpečiť lepšiu ochranu proti vlhkosti a tepelnej strate.

Predtým, než sa rozhodnete pre opravu starej vnútornej omietky, je dôležité dôkladne skontrolovať stav existujúcich stien a zistiť, či nie sú poškodené vlhkosťou alebo škodcami. Takéto poškodenie si vyžaduje špecifický prístup a nanesenie novej omietky ho neodstráni. Ak však stena nie je vážne poškodená, môžete začať s prípravou na omietanie starých stien a čítania nášho postupu, ako omietnuť starú stenu.

Čo budete potrebovať na omietanie stien?

Pri omietaní starej steny je dôležité mať správne náradie a materiály, aby ste dosiahli čo najlepší výsledok. Tu je zoznam základných pomôcok, ktoré budete potrebovať:

  • Ochranné pomôcky. Predovšetkým je dôležité myslieť na svoju bezpečnosť. Ochranné rukavice, okuliare a prípadne respirátor ochránia vaše ruky, oči a dýchacie cesty.
  • Špachtle a hladidlá – na aplikáciu a vyhladenie omietky sú nevyhnutné. Existujú rôzne veľkosti a typy, takže si vyberte tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám.
  • Miešačka na omietku: Ak plánujete omietať väčšiu plochu, investícia do elektrickej miešačky vám ušetrí veľa času a práce. Pre menšie plochy postačí ručná miešačka.
  • Vodováha a pravítko: Sú nevyhnutné na to, aby bola omietnutá plocha rovná a vodorovná. Nezabudnite ich použiť pred začiatkom práce.
  • Omietka: Vyberte si správny typ stierky na starú omietku podľa materiálu vašej steny a požadovaného vzhľadu. Omietka môže byť jednovrstvová (čo je najjednoduchšie možné riešenie) alebo si môžete zvoliť jadrovú a finálnu omietku.
  • Vedro a čistá voda: Na miešanie omietky a čistenie náradia po použití. Vždy je dobré mať po ruke dostatok čistej vody.
  • Kefa a metla: Pomôžu vám odstrániť prach a nečistoty zo steny pred omietaním. Čistá plocha zabezpečí lepšiu priľnavosť omietky.
  • Fólie alebo staré noviny: Použite ich na zakrytie podlahy a nábytku v miestnosti, aby ste predišli zbytočnému zašpineniu.

Pamätajte, že dobrá príprava je prvým a dôležitým krokom v postupe, ako omietnuť starú stenu. Môžeme pokračovať prípravou samotnej steny.

Ako omietnuť starú stenu? Návod

Ak máte všetky potrebné pomôcky, môžete sa pustiť do práce.

1. Pripravte starú stenu na novú omietku

Pred aplikáciou novej omietky je dôležité starostlivo pripraviť podklad. Najprv odstráňte všetku starú omietku, ktorá sa odlupuje, použitím lopatky alebo škrabky. Potom dôkladne vyčistite stenu od prachu a nečistôt pomocou kefy alebo vysávača, čím zabezpečíte lepšiu priľnavosť novej omietky.

Po vyčistení steny je dôležité naniesť základný náter, ktorý zlepší priľnavosť omietky a zamedzí príliš rýchlemu vstrebávaniu vody. Nezabudnite tiež skontrolovať stenu pomocou vodováhy, aby ste sa ubezpečili, že nová omietka bude aplikovaná na rovný a stabilný povrch. Ak je potrebné, opravte všetky väčšie nerovnosti alebo trhliny pred nanesením omietky.

2. Omietanie starej steny

Teraz, keď sme starú stenu dôkladne pripravili, môžeme prejsť k samotnému procesu omietania. Tento krok vyžaduje presnosť a pozornosť, aby sme dosiahli hladký a rovnomerný výsledok.

Začnite zmiešaním omietky podľa pokynov výrobcu. Použite miešačku na omietku alebo vŕtačku s miešacím nástavcom, aby ste dosiahli konzistentnú a hladkú zmes bez hrudiek.

Prvá je na rade jadrová omietka. Postup je odlišný, ako pri finálnej. Jadrová omietka pomáha vyrovnať nerovnosti a vytvára základ pre ďalšie vrstvy. Nanesenú omietku rozotrite rovnomerne po celej ploche steny, pričom sa snažte udržiavať konzistentnú hrúbku.

Kým je prvá vrstva ešte mierne vlhká, použite hladítko na vyhladenie povrchu. Tým odstránite všetky zjavné nerovnosti a zanecháte hladký povrch. Pohyby by mali byť dlhé a rovnomerné, smerom nahor a nadol.

Po úplnom zaschnutí prvej vrstvy môžete pristúpiť k aplikácii druhej a prípadne tretej vrstvy omietky. Každá ďalšia vrstva by mala byť tenšia a aplikovaná s väčšou precíznosťou, aby ste dosiahli hladký a rovnomerný povrch.

Nasleduje finálne vyhladenie omietky. Po nanesení poslednej vrstvy omietky a keď je stále mierne vlhká, použite jemné hladítko na dosiahnutie dokonale hladkého finišu. Tento krok je kľúčový pre získanie profesionálne vyzerajúceho výsledku.

Nechajte omietku dôkladne zaschnúť. Doba schnutia môže byť rôzna v závislosti od typu omietky a podmienok v miestnosti, ako je vlhkosť a teplota. Vyhnite sa rýchlemu schnutiu omietky priamym tepelným zdrojom, pretože to môže spôsobiť praskanie.

Po úplnom zaschnutí omietky môžete pristúpiť k jej jemnému brúseniu pomocou brúsneho papiera s jemnou zrnitosťou, aby ste odstránili prípadné drobné nerovnosti.

Pamätajte, že trpezlivosť a precíznosť sú pri omietaní neoceniteľné. Pokojne a s dôrazom na detail dosiahnete vynikajúci výsledok. 

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk