Ako opraviť lak na aute? Vyleštite lak na aute a opravte škrabance svojpomocne

škrabance na aute zblízka

Oprava laku na aute môže byť pre mnohých majiteľov vozidiel náročnou výzvou. Ako opraviť lak na aute, aby po škrabancoch neostali ani stopy? V tomto článku sa pozrieme na kroky potrebné k efektívnej oprave drobných škrabancov a odrenín na lakovanom povrchu auta. Od prípravy povrchu až po postup, ako vyleštiť lak na aute, aby vyzeralo ako nové. Či už ste začiatočník alebo máte už nejaké skúsenosti s údržbou vozidla, tieto tipy vám pomôžu vrátiť vášmu vozidlu jeho pôvodný lesk a krásu.

Malé škrabance na aute si človek môže účinne opraviť aj v domácich podmienkach s použitím správnych materiálov a nástrojov. S pomocou špeciálnych prostriedkov na opravu laku je možné škrabance vyplniť a zabezpečiť tak takmer neviditeľnú opravu. Pozrite si naše tipy, ako opraviť lak na aute, no pri rozsiahlejších poškodeniach neváhajte požiadať o pomoc profesionálov.

Brúsenie a leštenie laku: Kedy je potrebné?

Brúsenie a následné leštenie laku na aute sú potrebné v niekoľkých situáciách:

  1. Po oprave poškodenia: Ak je lak na aute poškodený, napríklad kamienkami alebo inými drobnými nárazmi, je potrebné postihnutú oblasť najprv vybrúsiť brúsnou pastou a potom vyleštiť leštiacou pastou, aby sa dosiahla hladká a rovnomerná povrchová úprava.

  2. Pri obnove staršieho laku: Keď lak na aute stráca svoj lesk a začína vykazovať známky starnutia alebo oxidácie, preleštenie môžu pomôcť obnoviť pôvodný vzhľad a lesk. Na oživenie zvetranej vrstvy staršieho laku však môže stačiť aj pasta na leštenie auta.

  3. Pred nanášaním nového laku: Pri nanášaní nového laku, napríklad pri prelakovaní celého vozidla alebo jeho častí, je dôležité povrch najprv zbrúsiť, aby sa zabezpečila dobrá priľnavosť novej farby, a potom zaleštiť pre dosiahnutie hladkého a lesklého finišu.

  4. Pri odstraňovaní škrabancov a drobnejších defektov: Brúsenie a leštenie môžu byť tiež použité na odstránenie drobných škrabancov a defektov na povrchu laku, čím sa zlepší celkový vzhľad vozidla.

Ak je však poškodenie laku len povrchové, stačí použiť odstraňovač škrabancov. Dokáže obnoviť pôvodnú farbu laku a s jeho pomocou povrch dokonale vyleštíte.

leštenie auta pomocou prístroja

Koľko stojí oprava laku na aute?

Cena opravy laku na aute sa líši v závislosti od rozsahu poškodenia a umiestnenia. Ak však ide o hlbšie škrabance, rozsiahlejšie poškodenie, alebo špeciálny typ laku, ako je metalíza, náklady sa môžu zvýšiť. Profesionálne opravy v servise môžu stáť od stoviek až po tisíce eur, v závislosti od náročnosti práce a cien pracovnej sily.

Dôležité je zvážiť, či oprava laku vyžaduje aj ďalšie práce, ako napríklad odstránenie hrdze alebo úpravu karosérie. Ak je potrebná kompletná renovácia laku na aute, cena bude určite vyššia, ako pri oprave laku po kamienkoch.

Oprava škrabancov na aute svojpomocne: Oplatí sa?

Nechať si opraviť lak u profesionálov sa môže javiť jednoduchšie, ako opraviť lak na aute svojpomocne. Vodiči sa často rozhodnú opraviť škrabance na aute svojpomocne z niekoľkých dôvodov. Je to finančne výhodnejšie, keďže profesionálne opravy v servisoch môžu byť drahé, najmä pri menších poškodeniach.

Samozrejme aj pri malých opravách treba zvážiť, či na to máte vhodný priestor, dostatok času sa tomu venovať a hlavne nejakú zručnosť. Opravy laku aj menšieho rozsahu koľkokrát ani malé chyby pri práci neodpúšťajú. Preto je vždy na zváženie pre ktorý postup sa rozhodnete. Či svojpomocne alebo s opravou laku oslovíte lakovníka.

Mnohí vodiči tiež berú opravu auta, či ručné leštenie auta ako hobby a formu relaxu. Vedia, ako vyleštiť lak na aute, ako opraviť škrabance, vylepšujú si interiér auta. Napokon, pri drobných škrabancoch a odreninách môže byť oprava svojpomocne rýchlejšia a jednoduchšia, než keby ste museli čakať na termín v autoservise.

Ako opraviť lak na aute? Postup

Oprava laku na aute vyžaduje pozornosť a presnosť, ale s týmto postupom to iste zvládnete:

Príprava

Najprv dôkladne umyte a vyčistite poškodené miesto na aute, aby ste odstránili všetky nečistoty a mastnotu. Potom použite jemný brúsny papier na opatrné odstránenie poškodeného laku okolo škrabanca.

Aplikácia tmelu

Ak sú škrabance hlboké, použite auto-moto tmel na vyplnenie poškodeného miesta. Aplikujte tenkú vrstvu tmelu a nechajte ho podľa pokynov výrobcu dôkladne zaschnúť. Po zaschnutí tmelu použite jemný brúsny papier (doporučená vhodná zrnitosť je potom uvedená na tmele) na vyhladenie povrchu.

Lakovanie

Keď je tmel hladký a v rovine s okolitým lakom, použite základný sprej. Následne po zaschnutí základnej vrstvy aplikujete už autolak sprej, ktorý zodpovedá farbe vášho vozidla. Tieto spreje sa miešajú vždy podľa presného kódu, ktorý má vygenerovaný každý odtieň autolaku a je uvedený na štítku na určitej časti karosérie. U každej továrenskej značky to môže byť inde. Aplikujte lak v niekoľkých tenkých vrstvách, pričom medzi jednotlivými vrstvami nechajte dostatok času na zaschnutie.

Finálna úprava

Po zaschnutí farebného autolaku sa aplikuje už iba ochranná vrstva číreho laku v spreji. Táto podmienka finálneho lakovania je nutná iba pri aplikácii metalických odtieňov autolakov. V prípade klasických odtieňov, teda nemetalických už lakovanie čírym lakom nie je potrebné. Aj v tomto prípade nechajte lakové vrstvy poriadne zaschnúť.

Leštenie auta – postup

Ako vyleštiť lak na aute? Stačí použiť kvalitný leštiaci prostriedok na dosiahnutie hladkého a lesklého finišu. Leštením sa zabezpečí, že opravené miesto bude zlúčené s okolitým lakom a bude menej viditeľné.

Tento postup vyžaduje trpezlivosť a presnosť, ale výsledok bude stáť za to – vaše auto bude vyzerať skoro ako nové.

TIP: Ak sa údržba vášho vozidla stala aj vaším koníčkom, pozrite si našu ponuku produktov na auto-moto. Obsahuje rôzne prípravky na leštenie auta, na čistenie aj farby na auto v sprejoch.

leštenie auta handričkou

Oprava laku po kamienkoch? To zvládnete aj doma

Pri oprave laku po kamienkoch môžete postupovať podobne, ako pri škrabancoch. Jemné poškodenie laku opravíte aj s pomocou prostriedkov, ako je jednokroková leštiaca pasta. Rozsiahlejšie škody bude potrebné prebrúsiť.

Po oprave aplikujte vrstvu kvalitného autolaku, ktorý zodpovedá kódu odtieňa vášho vozidla a nechajte ho dôkladne zaschnúť. Nakoniec, pre dosiahnutie hladkého a lesklého finišu, aplikujte vrstvu číreho laku a nechajte ju poriadne stvrdnúť. Ako už bolo uvedené, tak aplikácia finálneho číreho laku sa aplikuje iba na metalické odtiene autolakov.

Opraviť lak na aute môžete aj doma, pomocou správnych nástrojov a materiálov. Tento jednoduchý spôsob opravy vám pomôže udržať auto v dobrom stave a ušetrí peniaze na profesionálne služby.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk