Ako opraviť omietku? Návod na opravu prasklín nie len okolo okien

muž so špachtľou opravuje prasklinu v stene

Praskliny v stenách sa objavujú v domácnostiach celkom bežne, najmä v starších domoch a bytoch. V tomto článku sa dozviete, ako opraviť omietku svojpomocne, čím ušetríte nielen peniaze, ale získate aj cenné skúsenosti. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník, alebo máte už nejaké skúsenosti s opravami omietky, tento návod vám poskytne potrebné informácie a tipy, ako dosiahnuť hladký a pekný povrch stien vo vašom domove.

Na začiatok je dôležité, aby ste dobre poznali materiál, ktorými sú steny o vás doma omietnuté. V interiéri sa domy zvyčajne omietajú sadrovými, vápennými (resp. vápennocementovými) omietkami alebo sadrovými a disperznými stierkami. Sadrové omietky alebo stierky sú obľúbené pre ich hladký povrch a rýchle schnutie, zatiaľ čo vápenné omietky sú známe svojou priedušnosťou a odolnosťou voči plesniam. Disperzné stierky sú rovnako hladké ako sadrové, no majú o niečo lepšiu tvrdosť takže aj lepšiu mechanickú odolnosť oproti sadrovým. Na exteriéri stavieb teda úpravu fasádnych plôch sa často používajú cementové, akrylátové alebo silikónové omietky pre ich odolnosť voči poveternostným podmienkam, tvrdosť a dlhú životnosť.

Postup, ako opraviť omietku v prípade prasklín alebo poškodenia nie je príliš zložité, ale vyžaduje správnu prípravu a aplikáciu opravných materiálov. Poradíme vám, ako na to.

Ako opraviť omietku v interiéri?

Oprava vápennocementovej omietky je často potrebná, aby sa udržala pekná a funkčná stena doma. Existuje niekoľko metód, ktoré môžete použiť na opravu omietky svojpomocne:

  • Vyčistenie prasklín: Najskôr je dôležité vyčistiť praskliny. Môžete použiť špachtľu alebo nožík na odstránenie voľnej omietky a prachu.

  • Nanášanie výplne: Potom aplikujte výplňový materiál. Na trhu je veľa druhov výplní. Zvoľte taký, ktorý zodpovedá vášmu typu omietky. Naneste výplň pomocou špachtle. Vhodné je vyplňované miesto pred aplikáciou materiálu navlhčiť vodou, pokiaľ výrobca konkrétneho produktu neuvádza iný postup prípravy podkladu. Použite iný druh vyplňovacieho materiálu, ktorý znáša aplikáciu vo väčšej hrúbke oproti finálnym vyrovnávacím hmotám.

  • Vyhladenie povrchu: Keď výplň zaschne, použite brúsny papier alebo brúsnu hubu na vyhladenie povrchu. Tým dosiahnete rovný a hladký povrch.

  • Nanášanie základného náteru: Pred nanášaním novej omietky je dobré použiť základný penetračný náter, ktorý zabezpečí lepšie priľnutie finálnej vrstvy omietky alebo stierky. Každý výrobca má svoj penetračný náter, ktorý je vhodné použiť. Pokiaľ nie je dostupný je možné použiť aj penetračné nátery univerzálne od iných výrobcov.

  • Aplikácia novej omietky: Nakoniec naneste novú omietku na opravenú časť steny. Robte to špachtľou, hladidlom alebo iným vhodným doporučeným náradím, postupujte rovnomerne a snažte sa dosiahnuť súlad s okolitým povrchom. Následne po zaschnutí omietky alebo stierky sa doporučuje jemné dovyhľadenie povrchu brúsnym papierom, brúsnou mriežkou podľa odporúčaní výrobcu konkrétneho produktu.

  • Maľovanie alebo dekorácia: Po zaschnutí novej omietky môžete pristúpiť k maľovaniu alebo dekorácii podľa vášho výberu. Pri maľovaní treba myslieť na to, aby bola nová omietka alebo stierka dostatočne preschnutá. Na takto vyzretý povrch potom postupujete už ako pri bežnej maľovke, teda v prvom kroku nanesiete penetračný náter a v druhom kroku potrebný počet vrstiev maľovky.

oprava veľmi starej omietky tmelom

Tmel na omietky: Ako si vybrať ten správny?

Ak hľadáte postup, ako opraviť omietku, je tiež dôležité venovať pozornosť výberu tmelu. Pri výbere tmelu na opravu omietky je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových faktorov, aby ste zabezpečili, že oprava bude účinná a dlhotrvajúca.

V prvom rade je dôležité, aby tmel zodpovedal typu omietky, ktorú opravujete. Ak je vaša omietka napríklad na báze sadry, vyberte sadrový tmel. Pre cementové omietky by mal byť tmel tiež na cementovej báze.

Mierny rozdiel je aj vo vlastnostiach tmelu na drobné praskliny a hlboké poškodenia. Na opravu drobných prasklín použite jemnú stierku na steny. Iný typ stierky sa používa na hlbšie a rozsiahlejšie nerovnosti.

V prípade exteriérových omietok, je nevyhnutné, aby bol opravný tmel vhodný do exteriéru. Vždy platí, že všetky tieto tmely sú vhodné na interiérové práce, ale nie každý je vhodný aj do exteriéru. Preto pri výbere opravnej hmoty sa zamerajte aj na tento údaj, ktorý je uvedený v popise výrobku alebo v technickom liste produktu.

Zvážte tiež jednoduchosť aplikácie a čas schnutia tmelu. Niektoré tmely umožňujú maľovanie už po niekoľkých hodinách, zatiaľ čo iné vyžadujú dlhšie čakanie.

Oprava vonkajšej omietky

Oprava vonkajšej omietky sa líši od opravy omietky v interiéri v niekoľkých kľúčových aspektoch:

Vonkajšia omietka je vystavená poveternostným podmienkam, ako sú dážď, sneh, slnko a teplotné zmeny. Preto je dôležité použiť materiály, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre vonkajšie použitie a sú odolnejšie voči týmto faktorom. Na rozdiel od interiéru, kde je dôraz kladený viac na estetiku a jednoduchosť aplikácie, pri vonkajších omietkach je prioritou odolnosť.

Pred začatím opravy je potrebné dôkladne vyčistiť povrch a odstrániť všetku voľnú omietku, prach a nečistoty. To je dôležité aj v interiéri, ale pri vonkajšej omietke musíte byť o to starostlivejší, pretože akékoľvek nečistoty môžu ovplyvniť priľnavosť a odolnosť opravy. K dôkladnému vyčisteniu fasádnej omietky si môžete dopomôcť vhodnými čistiacimi prípravkami na fasády, ktoré veľmi účinne zbavia povrch všetkých možných nečistôt od pavučín, machov až po nánosy prachu.

Pri aplikácii tmelu na omietky, vhodného do exteriéru, je potrebné zabezpečiť, aby bola vrstva dostatočne hrubá na to, aby odolala vonkajším podmienkam, ale zároveň nie príliš hrubá, aby nedošlo k praskaniu. Ak je potrebné opraviť hlbšie nerovnosti a praskliny, tak sa doporučuje nanášať iba maximálna hrúbka doporučená výrobcom v jednom kroku. Pokiaľ to na vyplnenie nestačí, tak treba po zaschnutí predošlej vrstvy aplikovať ďalšiu vyplňovaciu vrstvu až kým nie je nerovnosť/prasklina vyplnená do roviny zvyšku povrchu fasády. Čas schnutia môže byť dlhší, najmä v chladnejšom alebo vlhkom počasí, na rozdiel od interiéru, kde je prostredie stabilnejšie.

muž opravuje fasádu domu

Na záver, po vytvrdnutí opravného materiálu, sa odporúča aplikovať vhodný náter alebo povrchovú úpravu, ktorá zvýši odolnosť opravenej omietky proti poveternostným vplyvom.

Popraskaná omietka okolo okien? Aj na to máme riešenie

Oprava popraskanej omietky okolo okien vyžaduje precízny postup, aby boli výsledky účinné a esteticky uspokojivé. Tu sú niektoré stručné tipy:

  • Pred začiatkom opravy dôkladne vyčistite praskliny. Odstráňte všetku voľnú a poškodenú omietku pomocou malého dláta alebo špachtle.

  • Mierne rozšírte praskliny, aby tmel lepšie priľnul. Tento krok zabezpečí, že tmel prenikne hlbšie a poskytne pevnejšiu opravu.

  • Použite tmel vhodný pre vnútorné alebo vonkajšie použitie (podľa umiestnenia okna). Pre interiérové omietky sú vhodné sadrové tmely, pre exteriér zvoľte odolnejšie materiály.

  • Tmel naneste priamo do prasklín pomocou špachtle. Uistite sa, že tmel je dobre zatlačený do prasklín a povrch je hladký.

  • Nechajte tmel dôkladne vyschnúť podľa odporúčaní výrobcu. Po vyschnutí povrch jemne prebrúste, aby ste dosiahli hladký a rovný povrch.

  • Po oprave a vyschnutí tmelu môžete premaľovať opravenú časť, aby sa zlúčila s okolitou omietkou.

vlhká stena pri rohu okna

Oprava omietky na strope: Náročná, ale nie nemožná

Oprava omietky na strope si vyžaduje pozornosť a presnosť. Najprv je potrebné dôkladne odstrániť všetky voľné a poškodené časti omietky, a to pomocou špachtle alebo hladidla. Následne treba, rovnako ako na bočných stenách, povrch dôkladne vyčistiť a odstrániť prach, aby sa zabezpečila dobrá adhézia nového tmelu.

Vyberte tmel vhodný pre stropné použitie – najčastejšie sa používajú sadrové tmely, ktoré sú ľahké a majú dobrú priľnavosť. Po aplikácii tmelu a jeho dôkladnom vyschnutí je dôležité povrch hladko prebrúsiť a v prípade potreby strop premaľovať, aby sa dosiahol jednotný a esteticky príjemný vzhľad.

Spôsob, ako opraviť omietku na strope, môže byť náročnejší ako oprava omietky na bočných stenách. Práca na strope vyžaduje použitie rebríka alebo lešenia, čo pridáva ďalšie bezpečnostné riziko a komplikácie. Práca nad hlavou je fyzicky ťažšia. Pri pohľade smerom nahor môže byť ťažšie posúdiť rovnomernosť a hladkosť opraveného povrchu v porovnaní s prácou na stene. Je ťažšie udržiavať presnosť a kontrolu pri aplikácii tmelu alebo pri brúsení, čo vyžaduje väčšiu fyzickú námahu a môže byť nepríjemné pre ruky a chrbát.

Pri práci na strope je väčšia pravdepodobnosť, že materiál bude padať, čo môže byť nepohodlné a vyžaduje ďalšiu ochranu očí a tváre.

Vertikálna povaha stien znamená, že aplikovaný materiál zostáva na mieste pod vplyvom gravitácie. Na strope môže byť zabezpečenie rovnomerného schnutia tmelu bez stekania alebo deformácie náročnejšie.

Na zvládnutie náročnej práce opravy omietky na strope je kľúčové mať správne nástroje a techniku. Zaistite si stabilné lešenie alebo rebrík a pracujte v krátkych intervaloch, aby ste predišli fyzickej únave a udržali vysokú presnosť práce. Pred začatím opravy si pripravte všetky potrebné materiály a nástroje v dosahu, čím minimalizujete potrebu častého schádzania a stúpania, a zabezpečíte si plynulý a efektívny pracovný postup.

Odutá omietka: Ako ju opraviť?

Odutá omietka odkazuje na situáciu, kedy sa omietka oddeľuje od podkladu, na ktorom bola aplikovaná, čo vedie k vytváraniu vzduchových vreciek alebo "bublín" pod povrchom. Tento problém môže byť spôsobený viacerými faktormi, ako sú vlhkosť, nesprávna aplikácia, nedostatočná adhézia alebo pohyb v konštrukcii budovy.

opadávajúca stena so vzduchovými bublinami

Oprava odutej omietky, podobne, ako oprava opadanej omietky, je možná, ale postup závisí od rozsahu poškodenia:

  • Malé oduté časti: Ak sú oduté časti malé, možno ich jednoducho prepichnúť, vyliať z nich vzduch a znovu ich prilepiť pomocou vhodného lepidla alebo tmelu.

  • Rozsiahlejšie poškodenie: Ako opraviť omietku, ak sú oduté oblasti rozsiahlejšie? V takom prípade je potrebné poškodenú omietku odstrániť. Po odstránení je potrebné povrch dôkladne vyčistiť, prípadne vyrovnať a naniesť novú vrstvu omietky.

  • Vyšetrenie príčiny: Dôležité je tiež zistiť príčinu odutia omietky, aby sa predišlo opakovaniu problému. Ak je príčinou vlhkosť alebo problém s podkladom, je nutné tieto problémy najprv vyriešiť.

Pamätajte, že trpezlivosť a pozornosť k detailom sú kľúčové pre dosiahnutie kvalitnej opravy.  So správnym materiálom, pomôckami a trochou trpezlivosti prídete aj vy na to, ako opraviť omietku a vrátiť steny do ich pôvodnej krásy. Či už ide o malé praskliny, odchýlenia alebo rozsiahlejšie poškodenie, dôkladný postup a starostlivá príprava sú kľúčom k úspechu.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk