Starostlivosť o bazén: Ako vyčistiť bazén pred letnou sezónou?

žena v klobúku relaxujúca na nafukovačke v bazéne

So stúpajúcimi teplotami a blížiacim sa letom sa mnoho majiteľov bazénov začína zamýšľať nad tým, ako najlepšie pripraviť svoju modrú oázu na sezónu kúpania. Správna starostlivosť o bazén je kľúčová, nielen aby ste si mohli vychutnať čistú a sviežu vodu, ale aj aby ste predĺžili životnosť bazéna a zabezpečili bezpečnosť jeho používateľov. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako pripraviť bazén na letné radovánky.

Ak nechávate vodu napustenú aj počas zimy a máte nad bazénom ochrannú fóliu alebo strechu, nemusíte na jar vypustiť všetku vodu. Vďaka dnešným možnostiam a moderným čistiacim prostriedkom môžete vodu z minulého roka pokojne vyčistiť. Ušetrí vám to čas aj financie, na druhej strane musíte počítať s tým, že zastrešenie bazéna nie je zadarmo, navyše je to opticky výrazný prvok. Záleží na vašej preferencii.

Ako vyčistiť vodu v bazéne, ak ste ho nechali na jeseň napustený?

Ak ste si ponechali vodu z minulého roka, vašim prvým krokom by malo byť odstránenie veľkých nečistôt, akými je napadané lístie alebo konáre stromov. Vyčistiť bazén môžete ručne, pomocou sieťky, ktorá je na to určená. Následne je dôležité vypustiť všetku znečistenú vodu pomocou bazénového čerpadla. Postupujte podľa nižšie rozpísaných krokov, aby ste precízne vyčistili celý bazén.

údržba bazéna pomocou čistiacich prístrojov

Nevyhnutným krokom je čistenie stien bazéna. Je však možné vyčistiť bazén aj bez vysávača?

Rozhodne áno. Ak by ste však na ňom nechali nános rias a nečistoty, voda by bola neustále znečistená bez ohľadu na to, ako veľmi by ste sa snažili o opak. Vyberte si chemické prostriedky na čistenie bazéna, ktoré sú overené zákazníkmi. Pri čistení sa tieto prostriedky zvyčajne používajú neriedené, no pozorne si prečítajte príbalový leták. Nájdete tam nielen informácie o aplikácii produktu, ale aj postupy, ktoré máte dodržať v prípade nehody.

TIP: Umiestnite pred bazén nádobu s vodou, v ktorej si budete pre kúpaním oplachovať nohy. Vďaka tomu vám vydrží voda v bazéne dlhšie čistá.

Dajte si záležať na čistote bazénového filtra

Vo vašom bazéne, rovnako ako v každej inej vodnej nádrži je voda, ktorá je v pohybe čistejšia, bezpečnejšia a priehľadnejšia ako tá stojatá. Správna cirkulácia a filtrácia vody v bazéne je kľúčom k zdravému a bezpečnému kúpaniu sa. Dôležitým krokom k dosiahnutiu spokojnosti je priebežné čistenie filtra. Existujú rôzne typy filtrov, pričom každý z nich si vyžaduje rôzne čistiace techniky. Vždy si dajte pozor na to, aby bol filter vypnutý a odvzdušnený.

Pri kazetových filtroch odstráňte filter zo základne a dôkladne ho vystriekajte hadicou. Odporúčame použiť vysokotlakovú hadicu pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

Ak sa chystáte čistiť pieskový filter, uistite sa, že je oddelený od potrubia v bazéne. Najlepšie je urobiť to hneď na začiatku sezóny. Rovnako ako pri kazetovom, použite vysokotlakovú hadicu na vyčistenie hornej časti filtra.

Kremelinový filter do bazéna by sa mali čistiť raz za mesiac. Najprv filter prepláchnite, následne mriežky vystriekajte vysokotlakovou hadicou.

Chémiu do bazéna dávkujte opatrne

Vo vode vznikajú desiatky tisíc mikroorganizmov a ďalej sa v nej množia. Je dôležité venovať sa starostlivosti o vodu v bazéne počas celej sezóny. Koncentráciu chlóru je dôležité udržať medzi 0,3-0,6 mg/l. Na výber máte viacero možností. Siahnuť môžete po tabletách, kvapalnom chlóre alebo prášku.

čistenie bazéna pomocou sieťky

Kvapalný chlór sa ľahko aplikuje, ale jeho účinnosť je krátka. Najúčinnejšou voľbou sú tablety, ktoré sa pomaly rozpustia v skimmery a stabilizujú chlór vo vode. Výdrž tablety sa pohybuje okolo piatich dní, takže na starostlivosť o bazén nemusíte myslieť každý deň. Pri manipulácii s chlórom vždy používajte ochranné rukavice, aby ste sa vyhli podráždeniu pokožky.

Chlór „Šok” do bazéna: šokujte svoj bazén

Takzvaný chlórový šok je prípravok určený na expresnú úpravu chlóru vo vašom bazéne. Šoková úprava bazéna by sa mala vykonávať týždenne ako prevencia, no najmä po daždi alebo ak sa zvýšila návštevnosť bazéna. Môžete tým odstrániť zakalenú vodu, zápach chlóru a zabrániť vzniku budúcich problémov.

Existujú klasické alebo multifunkčné produkty. Multifunkčný šokový produkt stabilizuje chemikálie a zároveň rýchlo čistí váš bazén, takže sa môžete kúpať takmer hneď potom, čo bazén šokujete.

Klasický produkt je limitovaný na jeden cieľ ktorý zneškodní a kvôli dlhšej dobe pôsobenia je potrebné počkať istý čas, kým sa pôjdete okúpať.

Extra TIP : Stále „šokujte" bazén večer. Ak tak spravíte cez deň, ultrafialové slnečné lúče znehodnotia chlór skôr ako niečo vyčistí. Pridajte chlórový šok do vody a uistite sa, že sa bude cirkulovať aspoň osem hodín.

Ako vyčistiť bazén po zime, ak bola voda vypustená

Starostlivosť o bazén, ktorý bol počas zimy vypustený, sa mierne líši od toho, ak v ňom voda zostala. Tu sú kroky, ktoré by ste mali vykonať pri príprave takéhoto bazéna na letnú sezónu:

  1. Kontrola bazéna: Pred napustením vody skontrolujte bazénovú fóliu na prítomnosť trhlín, poškodení či oslabených miest. Zistite, či nie sú poškodené skimmery, návratové trysky, osvetlenie alebo ďalšie komponenty.
  2. Čistenie bazéna: Keďže bol bazén vypustený, môže sa na dne alebo stenách nachádzať nečistota alebo riasy. na vyčistenie dna bazéna použite tvrdú kefu. Odstráňte akékoľvek usadené nečistoty.
  3. Kontrola techniky: Skontrolujte čerpadlá, filtre, ohrievače a ďalšie zariadenia, aby ste sa ubezpečili, že sú v správnom stave a fungujú správne.
  4. Výmena alebo čistenie filtrov: Zvážte výmenu alebo dôkladné vyčistenie filtrov pred napustením vody, aby mali najlepšiu efektivitu.
  5. Napustenie bazéna: Keď je bazén čistý a všetko je v poriadku, môžete ho začať napúšťať čistou vodou. 
  6. Ošetrenie vody: Keď je bazén napustený, otestujte pH, alkalitu a tvrdosť vody a upravte ich podľa potreby. Potom pridajte chlór alebo iný dezinfekčný prostriedok podľa návodu výrobcu.
  7. Prevencia proti riasam: Pridajte algaecid (prostriedok proti riasam) do vody, aby ste zabránili rastu rias. 
  8. Spustenie techniky: Keď je všetko nastavené, spustite čerpadlo a filtráciu, aby ste začali obežný proces. Skontrolujte, či všetko funguje správne.
  9. Pravidelná údržba: Keď je bazén v prevádzke, nezabudnite na pravidelnú kontrolu chémie vody, čistenie povrchov a kontrolu technických zariadení.
  10. Bezpečnosť: Uistite sa, že máte funkčné zábrany, zámky alebo poplašné systémy, aby ste zabránili nehodám, najmä ak sú v blízkosti deti alebo domáce zvieratá.

čistenie podlahy v bazéne

Skrášlite svoj bazén pomocou farby na bazény

Farba na bazény nielenže obnovuje a chráni bazénový povrch, ale aj zlepšuje jeho estetický vzhľad. Správne zvolená farba môže pomôcť optimalizovať teplotu vody tým, že odráža alebo absorbuje slnečné svetlo. Okrem estetických výhod poskytuje náter aj dodatočnú ochranu proti korózii, únikom vody a rôznym škodcom.

Pravidelná starostlivosť o bazén je kľúčom k úspechu

Skvelým pomocníkom je aj jednoduchá tabuľka údržby, ktorú si vyvesíte napríklad na chladničku. Rozpíšte si dni, kedy treba vodu kontrolovať alebo do nej vložiť chlórovú tabletu. V prípade starostlivosti o bazén so slanou vodou potrebné monitorovanie a udržiavanie správnej koncentrácie soli.

Starostlivosť o bazén bez filtrácie zas vyžaduje častejšie manuálne čistenie a monitorovanie kvality vody. Pravidelne odstraňujte nečistoty a lístie z vody pomocou siete.

Chémia vody, najmä hladina chlóru a pH, by mala byť často kontrolovaná a upravovaná, aby sa zabránilo rastu mikroorganizmov. Voda by mala byť pravidelne vymieňaná, aby sa udržala čistota a kvalita.

Napriek starostlivosti sa niekedy stáva, že je voda v bazéne zakalená. Zakalená voda v bazéne môže byť výsledkom nerovnováhy v chemickom zložení, ako je nesprávna pH alebo alkalita. Ďalším častým problémom môže byť nedostatočné filtrovanie alebo prítomnosť mikroskopických nečistôt a rias. Aj tieto problémy však dokážete svojpomocne odstrániť.

Ako vyčistiť zakalenú vodu v bazéne?

Na obnovenie čírej vody je potrebné najprv otestovať a upraviť pH a alkalitu vody. Následne sa odporúča pridať flokulačné činidlo, ktoré zoskupí drobné častice, aby boli ľahšie filtrovateľné. Nakoniec je dôležité dôkladne prečistiť filter bazéna a ponechať čerpadlo v prevádzke dlhšie, aby sa voda účinne filtrovala.

Ako vyčistiť bazénový filter?

Na vyčistenie filtra v bazéne najprv vypnite čerpadlo a odklopte ventil na zadnej strane filtra. Použite špeciálny čistič na filter alebo vodný prúd na opláchnutie nahromadených nečistôt z povrchu filtra. Po dôkladnom opláchnutí filter umiestnite späť na svoje miesto a obnovte prevádzku čerpadla. Pravidelné čistenie filtra zabezpečuje efektívnu filtráciu vody a predlžuje životnosť zariadenia.

Vlastniť bazén je skvelá možnosť ako si naplno užiť leto a vyhnúť sa preplneným kúpaliskám, avšak vyžaduje si pravidelnú starostlivosť. Užívajte si benefity vlastného bazéna počas celého leta vďaka pravidelnej starostlivosti. A čo vy, už ste vyčistili svoj bazén?

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk