Ako sa zbaviť vlhkosti v dome? Postup a triky, ktoré vám pomôžu

zarosené okno v dôsledku vlhkosti v byte

V domácnostiach často čelíme neviditeľnému nepriateľovi, ktorý môže ovplyvniť nielen stav našich stien, ale aj naše zdravie a pohodu – je ním vlhkosť. Ako sa zbaviť vlhkosti v dome či v byte a zabrániť tak vzniku plesní? Našťastie existuje spôsob, ako si s vlhkosťou a plesňami poradiť raz a navždy. Pomôžeme vám odhaliť príčinu tohto problému a následne ho riešiť, krok za krokom.

Vlhkosť v byte môže mať významný vplyv na zdravie človeka. Vysoká vlhkosť vytvára ideálne podmienky pre rast plesní a roztočov, ktoré môžu spôsobiť alergie. Ľudia žijúci v nadmerne vlhkých prostrediach môžu tiež trpieť kožnými problémami alebo častými ochoreniami dýchacích ciest.

Z dlhodobého hľadiska môže expozícia vlhkosti a s tým spojeným mikroorganizmom zvyšovať riziko respiračných ochorení a oslabovať imunitný systém. Preto je dôležité udržiavať optimálnu úroveň vlhkosti v obytných priestoroch, aby sa predišlo týmto zdravotným rizikám.

Ako odstrániť vlhkosť z domu: všeobecné rady

Vlhkosť na stenách môže byť nepríjemným problémom v mnohých domovoch. Nielenže kazí vzhľad vášho obydlia, ale môže spôsobovať aj zdravotné problémy. Ako sa teda s týmto problémom vysporiadať? Tu je niekoľko praktických tipov:

1. Zistite príčinu vlhkosti v dome

Prvým krokom je zistiť, čo spôsobuje vlhnutie stien v byte či v dome. Identifikácia príčiny je kľúčom k efektívnemu riešeniu. Môže to byť niektorá z týchto príčin:

  • Zatekanie vody zvonka – môže byť spôsobené poškodenou strechou, netesnosťami okolo okien a dverí, alebo prasklinami v obvodových múroch.
  • Vlhnutie stien od podlahy – Vlhkosť sa môže dostať do konštrukcie budovy z podzemnej vody, čo je často spôsobené chýbajúcou alebo poškodenou izoláciou proti vlhkosti v základoch.
  • Kondenzácia – Vzniká, keď teplý vlhký vzduch z interiéru prichádza do kontaktu s chladnejšími povrchmi, ako sú okná alebo vonkajšie steny. Je to časté v zimných mesiacoch, keď je vnútorná teplota vyššia než vonkajšia.
  • Vnútorné zdroje vlhkosti – Varenie, kúpanie, sušenie prádla vnútri alebo dokonca dýchanie môže do vzduchu uvoľniť veľké množstvo vodnej pary, ktorá sa môže kondenzovať na stenách a stropoch.
  • Nedostatočná ventilácia – Nedostatočná alebo neefektívna ventilácia neumožňuje odvádzanie vlhkejšího vzduchu z interiéru, čo zvyšuje riziko kondenzácie a vlhkosti.

2. Vetrajte pravidelne

Zvýšená cirkulácia vzduchu môže pomôcť odstrániť prebytočnú vlhkosť. Odporúčame vám vetrať viackrát denne, najlepšie ráno a večer, na 5 až 10 minút, aby sa vymenil vzduch, ale nestihla sa príliš ochladiť izba. Pri vetraní otvorte okná oproti sebe, ak je to možné, čo čím vytvoríte prievan a efektívnejšiu výmenu vzduchu. V zimných mesiacoch zabezpečte krátke, ale intenzívne vetranie, aby ste minimalizovali tepelné straty.

V kúpeľniach a kuchyniach, kde je vlhkosť vyššia kvôli varení, sprchovaniu alebo praniu, je potrebné vetrať častejšie alebo používať odsávače vzduchu. Počas vetrania uistite sa, že vnútorné dvere sú otvorené, aby vzduch mohol voľne cirkulovať po celom byte. Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel môžete výrazne prispieť k zníženiu vlhkosti a zabráneniu vzniku plesní v byte.

3. Použte odvlhčovače

Odvlhčovače vzduchu sú skvelým spôsobom, ako znižovať vlhkosť vo vnútri. Prístroj na odstránenie vlhkosti v dome zbiera prebytočnú vodu zo vzduchu, čím pomáhajú chrániť steny pred plesňou.

Elektrické odvlhčovače používajú elektrinu na odstránenie vlhkosti z vzduchu a sú skvelé pre kontinuálne použitie v rôznych veľkostiach priestorov. Tabletové odvlhčovače nevyžadujú elektrinu; fungujú pomocou chemických tabliet, ktoré pohlcujú vlhkosť, a sú vhodné pre menšie priestory alebo miesta bez prístupu k elektrine.

4. Opravte trhliny a netesnosti

Trhliny v stenách alebo okolo okien môžu umožňovať vnikanie vlhkosti dovnútra. Ich opravou zabránite ďalšiemu šíreniu vlhkosti a zlepšiť izoláciu domova. K tomuto kroku vám odporúčame prečítať si náš článok Ako opraviť omietku: Návod na opravu prasklín nie len okolo okien. S trochou šikovnosti tento krok zvládnete aj svojpomocne.

5. Aplikujte protiplesňové nátery

Na trhu sú dostupné špeciálne protiplesňové nátery, ktoré pomáhajú chrániť steny pred plesňami. Použitie týchto náterov môže byť účinným riešením, najmä v oblastiach, kde je vlhkosť neustále vysoká.

6. Zlepšite izoláciu

Dobrá izolácia môže pomôcť udržať teplotu vnútri a znížiť kondenzáciu. Izolácia podláh, stien a strechy môže mať výrazný vplyv na zníženie vlhkosti. Izolácia miestnosti zohráva dôležitú úlohu v prevencii vlhkosti v byte, pretože znižuje kondenzáciu vodnej pary na chladných povrchoch, ako sú steny a okná.

Tým, že sa udržiava teplota povrchov nad bodom rosenia, voda z vlhkého vzduchu sa nezráža na stenách, čím sa znižuje riziko tvorby plesní. Dobrá izolácia tiež pomáha udržať vnútornú teplotu stabilnú, čo zlepšuje komfort bývania a zároveň znižuje náklady na vykurovanie. Zabránením priechodu studeného vzduchu zvonka izolácia zabraňuje vzniku tepelných mostov, ktoré sú častou príčinou kondenzácie. Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je dôležité zvoliť správny typ izolácie a dbať na jej správnu inštaláciu.

muž aplikuje biely prostiplesňový náter na stenu

Náter proti vlhkosti stien: Zbavte sa plesne na stenách

Náter proti vlhkosti stien je špeciálna ochranná úprava určená na boj proti nadmernej vlhkosti a plesniam, ktoré môžu negatívne ovplyvniť stavbu i zdravie jej obyvateľov. Tieto nátery sú navrhnuté tak, aby vytvorili bariéru, ktorá bráni prenikaniu vlhkosti do muriva a súčasne umožňuje stenám „dýchať”. Ako to funguje? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Protiplesňové nátery obsahujú aktívne zložky, ktoré zabíjajú plesne a zabraňujú ich opätovnému vzniku, čím poskytujú dlhodobú ochranu pre vlhké a náchylné na plesne prostredia, ako sú kúpeľne, pivnice alebo kuchyne.

Okrem protiplesňovej ochrany môžu tiež obsahovať zložky, ktoré zlepšujú priľnavosť náteru k rôznym povrchom a zvyšujú jeho odolnosť voči opotrebeniu a čisteniu. Viac o tom, ako funguje náter proti plesni, sa dozviete v našom článku: Ako sa zbaviť plesne na stenách? Odstránenie plesne raz a navždy

Pred nanesením protiplesňového náteru treba steny pripraviť

Príprava stien pred nanesením protiplesňovej farby je kľúčovým krokom, ktorý zabezpečí, že farba bude aplikovaná efektívne a dosiahne sa požadovaný efekt. Postup prípravy stien zahŕňa niekoľko dôležitých krokov:

  • Najprv je potrebné odstrániť existujúcu pleseň. To sa dá urobiť pomocou špeciálneho prípravku proti plesniam. Aplikujte roztok na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť podľa odporúčaní výrobcu, potom dôkladne očistite.
  • Po odstránení plesní je dôležité stenu dôkladne vyčistiť a nechať ju úplne vyschnúť. Môžete použiť vodu s mydlom alebo špeciálny čistiaci prostriedok na odstránenie všetkých zvyškov a nečistôt.
  • Ak sú na stene trhliny, dierky alebo iné poškodenia, mali by sa opraviť pred aplikáciou náteru. Použite vhodný tmel na steny a nechajte ho dôkladne zaschnúť.
  • Na zabezpečenie lepšej priľnavosti náteru môžete použiť základný náter alebo primer, špeciálne navrhnutý pre použitie pod protiplesňový náter. Tento krok je obzvlášť dôležitý, ak máte hladké alebo neporézne steny.
  • Vyberte kvalitný protiplesňový náter, ktorý je vhodný pre typ vašich stien a miestnosť, v ktorej sa nachádzajú. Niektoré nátery sú určené špeciálne pre vlhké prostredie, ako sú kúpeľne alebo pivnice.

Domáce tipy, ako sa zbaviť vlhkosti v byte

Ak sa pýtate, ako sa zbaviť vlhkosti v dome, existuje niekoľko osvedčených domácich „pohlcovačov vlhkosti”, ktoré vám môžu pomôcť. Jedným z jednoduchých, ale účinných spôsobov je použitie soli, ktorá prirodzene absorbuje vlhkosť. Stačí umiestniť misku s hrubozrnnou soľou do miestností, kde je vlhkosť najvyššia, a pravidelne ju vymieňať.

soľ v miske, použitá na účel odstránenia vlhkosti v interiéri

Okrem vetrania, používanie odsávačov pár v kuchyni a v kúpeľni tiež značne pomáha. Uistite sa, že váš dom alebo byt je pravidelne vetraný, najmä po kúpaní, varení alebo praní, čo sú činnosti, ktoré prispievajú k zvýšenej vnútornej vlhkosti.

Rastliny, ktoré absorbujú vlhkosť, ako sú napríklad zelenec chocholatý, alebo tillandsie (vzdušné rastliny), môžu tiež prispieť k zníženiu vlhkosti v interiéri. Ich umiestnenie do rôznych častí domu alebo bytu môže príjemne oživiť priestor.

Nakoniec, pravidelné kontroly stavu budovy na prítomnosť prasklín alebo iných zdrojov zatekania sú nevyhnutné pre odstránenie vlhkosti zo stien a ceného priestoru. Oprava týchto problémov môže výrazne prispieť k udržaniu suchého a zdravého prostredia v domácnosti.

A čo dať do skrine proti vlhkosti? Ako účinnú ochranu oblečenia proti vlhkosti môžete použiť silikagelové vrecúška, ktoré efektívne absorbujú prebytočnú vlhkosť a pomáhajú udržať vaše oblečenie a iné predmety suché. Alternatívne, môžete do skrine umiestniť misku s hrubozrnnou soľou alebo kriedy, ktoré tiež absorbujú vodu.

Po nanesení protiplesňového náteru by malo dôjsť k zastaveniu rastu plesní, avšak je dôležité si uvedomiť, že samotný náter neodstraňuje primárne príčiny vzniku plesní, ako je nadmerná vlhkosť a nedostatočná cirkulácia vzduchu v miestnosti. Preto je nevyhnutné naďalej vetrať priestory a v prípade potreby používať odvlhčovače vzduchu.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk