Farby a nátery na bazény: ako vybrať tú správnu?

pekný bazén obklopený rastlinami

Bazén nie je len miestom pre letné osvieženie, ale aj významným estetickým prvkom vašej záhrady. Voľba správnej farby či náteru na bazén bude mať výrazný vplyv nielen na vzhľad bazéna, ale aj na jeho dlhodobú udržateľnosť a údržbu. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové aspekty, ktoré by ste mali zvážiť pri výbere farby na bazén – od typov farieb vhodných pre rôzne materiály bazénov, cez vplyv farby na vizuálnu atraktivitu bazéna, až po praktické tipy na aplikáciu a údržbu náteru.

Farba na bazény a ich vlastnosti

Farba na bazény je špeciálne navrhnutý náter, ktorý sa aplikuje na vnútorné povrchy bazénov, aby im poskytol ochranu a estetický vzhľad. Farby a nátery na bazény musia spĺňať špecifické požiadavky, pretože sú vystavená unikátnym podmienkam. Sú to:

  • Vodeodolnosť.

  • Odolnosť voči chemikáliám.

  • UV odolnosť.

  • Mechanická odolnosť.

  • Neškodlivosť.

Existujú rôzne typy farieb na bazény, pričom každý typ má svoje špecifické vlastnosti.

Farby a nátery na bazény: Ktoré si vybrať?

Najbežnejšie používané typy bazénových farieb na betón zahŕňajú rozpúšťadlové (syntetické alebo epoxidové) a vodouriediteľné (akrylové) farby. Pri výbere farby na betónový bazén je dôležité zvážiť špecifické podmienky a požiadavky vášho projektu, ako aj sledovať odporúčania výrobcu pre najlepšie výsledky.

Bazénová farba na betón na báze akrylu

Bazénová farba na betón je špeciálny typ náteru určený pre použitie na betónových povrchoch bazénov. Tento náter je navrhnutý tak, aby vytváral dlhotrvajúcu ochranu a estetický vzhľad betónovým bazénom. Musí to byť vodotesná farba, odolná voči chemikáliám, ako sú chlór a iné dezinfekčné prostriedky používané v bazénoch.

svetlo modrý bazén a ležadlá v záhrade obrastenej zeleňou

Farba ETERNAL na bazény je moderný náter založený na vodnej disperzii akrylového kopolyméru, čo znamená, že je vyrobený na vodnej báze s použitím syntetických polymérov. Tento typ farby je ekologicky šetrnejší a bezpečnejší, pretože obsahuje menej škodlivých rozpúšťadiel v porovnaní s tradičnými bazénovými farbami. Farba ETERNAL poskytuje vysokú odolnosť voči vode a chemikáliám.

Na použitie v bazénoch je určená aj farba Natrima! na bazény, vyvinutá a vyrábaná na Slovensku. Tento výrobok je na báze akrylátovej živice v organických rozpúšťadlách, čo zabezpečuje vysokú odolnosť voči vode, UV žiareniu aj chemikáliám ako je chlór, čo je nevyhnutné pre dlhodobú ochranu bazénových povrchov.

Aj keď je uvedená ako akrylátová, tak je na báze rozpúšťadiel. Takže v tomto prípade sa farba neriedi vodou, ale nitrocelulózovým riedidlom ľudovo nazývaným acetón. Výhodou tohto náteru je veľmi rýchle schnutie a tým pádom rýchlejšia práca čo sa týka náteru viacerých vrstiev.

maliarsky valček v nádobe s modrou farbou

Syntetická farba na bazény – ochráni aj kovy

Hydroban EKO je syntetická náterová hmota na bazény, ktorá je vyvinutá a vyrábaná na Slovensku. Tento produkt je založený na roztoku syntetickej živice a polystyrénu v organických rozpúšťadlách. Pri aplikácii je teda nutné farbu riediť syntetickým riedidlom S-6005. Jeho aplikácia je ideálna pre bazény, kde sa vyžaduje trvanlivý a odolný náter schopný dlhodobo odolávať náročným podmienkam – vode, UV žiareniu a chlóru.

Malou nevýhodou je pomalšie zasychanie vrstiev náteru. Takže treba počítať s dlhším aplikačným časom a podľa toho sa rozhodnúť či tento náter spĺňa vaše požiadavky. Okrem toho ju môžete použiť aj na kovové zábradlia a konštrukcie ako vrchný náter, chrániaci kov pri dlhodobom vystavení vlhkosti. V prípade náteru kovov je nutné vždy použiť základnú farbu na kovy, napr. Slovlak Korozal S 2000.

Farba na plastové bazény – ktorá je vhodná?

Najvhodnejšia farba na laminátové bazény, je akrylová farba na vodnej báze, ktorá je špeciálne navrhnutá na priliehanie k plastovým povrchom. Konkrétne z našej ponuky farieb je to produkt ETERNAL na bazény. Tento typ farby poskytuje dobrú priľnavosť a odolnosť voči vode a chemikáliám, ktoré sú bežné v bazénovom prostredí.

Pri aplikácii na laminátové povrchy bazénov je dôležité aby tento povrch nebol potiahnutý žiadnou špeciálnou fóliou alebo pogumovaním. Náter by potom nemal dobrú priľnavosť a funkčnosť. V tomto smere sa treba obrátiť na predajcov bazénov, ktorý tieto pofóliované/pogumované vane dodávajú, aby vám navrhli postup pri obnove takýchto povrchov.

V prípade, že máte nerezový bazén, nie je možné naň aplikovať žiadny náter. Nerez je ušľachtilý kov, ktorý nepotrebuje náterovú ochranu, ale dôkladnú údržbu.

Expoidová farba na bazén – mimoriadne odolná

Epoxidová farba je vysoko odolný typ náteru, ktorý je ideálny pre bazény vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam. Z našej ponuky je to produkt Isomat EPOXYCOAT-S. Tento druh dvojzložkového náteru na bazény sa skladá z dvoch zložiek: epoxidovej živice a tvrdidla, ktoré sa miešajú tesne pred aplikáciou.

Toto spojenie vytvára mimoriadne odolný, vodeodolný a chemicky rezistentný náter, ktorý je schopný vydržať náročné podmienky, akými sú stála vlhkosť, vysoká odolnosť voči chlóru, slanej vode, kyselinám, ropným produktom a rozpúšťadlám. Tento druh dvojzložkového náteru je už v kategórii priemyselných náterov. Takže je vhodnejší pre aplikáciu skúseného pracovníka alebo realizačnej firmy. Ak nemáte skúsenosti s dvojzložkovými nátermi, tak nedoporučujeme sa púšťať do ich aplikácie ako domáci majster.

Nezabudnite, že správna príprava povrchu a aplikácia farby sú rovnako dôležité ako výber samotnej farby či náteru na bazény. Investícia času a peňazí do správneho výberu a aplikácie farby vám pomôže zabezpečiť, že váš bazén zostane nielen vizuálne atraktívny, ale aj funkčný a odolný po mnoho rokov.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk