Nátery a farby na terasy: Ako pomocou nich oživiť exteriér domu?

rustikálna drevená terasa

Pri plánovaní alebo renovácii terasy je výber správneho náteru kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní nielen vzhľad, ale aj dlhodobú odolnosť a údržbu terasy. Nátery a farby na terasy musia odolávať rôznym poveternostným podmienkam – od silného slnka po daždivé počasie. V tomto článku preskúmame rôzne typy náterov na terasy, vrátane ich vlastností, výhod a spôsobov aplikácie. Máme pre vás tipy, ako vybrať náter, ktorý najlepšie vyhovuje vašim estetickým preferenciám a funkčným požiadavkám.

Či už ide o zvýraznenie prírodného vzhľadu drevenej terasy alebo o ochranu drevených dosiek, správny náter na terasové dosky môže výrazne prispieť k celkovému charakteru a trvanlivosti vašej terasy.

Aký olej na terasu si vybrať?

Najobľúbenejšie nátery a farby na terasu sú tie, ktoré nechávajú vyniknúť prirodzenú farbu a štruktúru dreva a zároveň ho ochránia pred zubom času. Presne takúto starostlivosť poskytujú oleje na drevo. Pri výbere oleja na terasy je dôležité zohľadniť typ použitého dreva, podmienky prostredia, kde sa terasa nachádza, a požadovaný estetický výsledok. Tu sú niektoré z najbežnejších a najvhodnejších typov olejov na terasy:

Olej na tvrdé, resp. exotické drevo

Terasa z tvrdého dreva predstavuje elegantné a odolné riešenie pre vonkajšie priestory. Aby však zachovala svoju krásu a dlhovekosť, je dôležité venovať jej pravidelnú a správnu starostlivosť.

Špeciálne formulovaný olej, napríklad Alpin olej pre tvrdé drevené terasy, tento olej preniká do dreva a chráni ho pred poveternostnými vplyvmi, zároveň zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu.

Olej na mäkké drevo

Terasa z mäkkého dreva, ako sú borovica, smrek alebo jedľa, vyžaduje náter, aby bola chránená pred poveternostnými vplyvmi, UV žiarením a škodcami. Najlepšou voľbou je špeciálny olej vhodný aj na mäkké dreviny, ktorý preniká hlboko do dreva a poskytuje dlhotrvajúcu ochranu, zatiaľ čo zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu. DREVOLUX olej na terasy je vhodný na pravidelnú údržbu a ochranu mäkkého, tvrdého a exotického dreva v exteriéri.

Tieto produkty tiež umožňujú drevenej terase dýchať, čo znižuje riziko praskania a deformácie. Pred aplikáciou akejkoľvek úpravy je dôležité drevo dôkladne očistiť čistiacim prostriedkom na terasy a nechať ho úplne vyschnúť, aby náter dosiahol optimálne výsledky.

Je dôležité vybrať olej, ktorý je kompatibilný s typom dreva vašej terasy a ktorý vyhovuje vašim požiadavkám na údržbu a vzhľad.

Náter na terasy z WPC dosiek

Terasa z WPC (Wood-Plastic Composite) dosiek kombinuje výhody dreva a plastu, čím ponúka odolnosť voči poveternostným vplyvom a dlhú životnosť s minimálnou údržbou. Bežný olejový náter na drevené terasy do exteriéru v tomto prípade nie je vhodný. Na trhu je dostupný špeciálny olej na tento druh materiálu WPC terasových dosiek.

Náter na WPC terasové dosky má schopnosť odpudzovať vodu, mastnotu a nečistoty. Môžete ho aplikovať bez brúsenia, na oživenie farby a impregnáciu terasových dosiek.

Na udržanie čistoty vašej terasy z WPC postačí pravidelné zametanie, aby ste odstránili lístie, prach a iné nečistoty. Pre odstránenie hlbšie usadených nečistôt môžete použiť mäkkú kefu a vodu, prípadne jemný čistiaci prostriedok.

Aplikácia vhodného oleja alebo vosku môže pomôcť chrániť terasu pred vplyvmi počasia, ako sú UV lúče a vlhkosť. Tieto produkty nie lenže zvýraznia prirodzenú krásu dreva, ale aj zabezpečia, že terasa zostane odolná proti praskaniu a štiepeniu.

Ako oživiť terasu, ak sú terasové dosky zašednuté?

Ak chcete oživiť vzhľad zvetraných drevených dosiek na terase, možno nebudete potrebovať ani náter či farbu na terasu. Vrátiť im ich pôvodnú krásu môžete s pomocou špecializovaného prípravku, ako je OSMO odšeďovač. Tento produkt je navrhnutý tak, aby efektívne odstraňoval sivý a zvetraný povrch, ktorý vzniká na dreve pôsobením slnečného žiarenia a poveternostných podmienok.

Aplikácia je pomerne jednoduchá: prípravok sa nanáša na povrch dreva, nechá sa pôsobiť podľa pokynov výrobcu a následne sa opláchne vodou, vďaka čomu zmizne šedivý nános a odhalí sa pôvodná farba a textúra dreva. Pomôcť si môžete tiež náradím, napríklad kefou na drhnutie s teleskopickou rúčkou.

Po ošetrení odstraňovačom šedi a dôkladnom vyschnutí je vhodné drevo ošetriť ochranným náterom alebo olejom, aby sa zachoval jeho obnovený vzhľad a zvýšila odolnosť proti budúcemu zvetraniu.

štruktúra dreva je zvýraznená lazúrou

Ak ste sa rozhodli pre ošetrenie terasových dosiek okolo bazéna, odporúčame vám použiť voduodpudzujúcu lazúru na terasové dosky, ktorá zvýrazní prirodzenú štruktúru dreva a zároveň poskytne dostatočnú ochranu. Olej je ideálnou voľbou pre terasy, keďže nezakrýva, ale naopak zdôrazňuje krásu dreva a jeho textúru.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek náter či farbu na terasu, nezabudnite, že kvalitná príprava a správna aplikácia sú rovnako dôležité ako výber samotného produktu. Nátery a farby na terasy poskytujú určitý stupeň ochrany dreva, no iba správnou a pravidelnou údržbou vaša terasa vydrží pekná a funkčná po mnoho rokov.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk