Penetračný náter na stenu: Ako si vybrať ten správny?

zdrojFreepik.com

Nanášanie penetračného náteru je jedným z najdôležitejších krokov pri maľovaní stien. Je kľúčovou súčasťou prípravy steny pred nanesením farby, ktorú ste si vybrali. Penetračný náter dokáže výrazne zlepšiť výsledný vzhľad, životnosť a odolnosť vymaľovanej steny. Ako si však vybrať ten správny?

Existuje viacero druhov penetračných náterov a každý z nich má svoje špecifické vlastnosti. Poradíme vám, kedy je vhodné zvoliť bielu a kedy priesvitnú penetráciu, a či nestekavá verzia penetračného náteru stojí za vyskúšanie.

Čo je penetračný náter a na čo slúži?

Je to náter, ktorý zabezpečuje prípravu povrchu pre finálnu vrstvu farby. Stena sa po nanesení penetrácie stáva priľnavejšou. Vďaka nej môže farba lepšie priliehať k povrchu, čím sa znižuje riziko odlupovania a zlepšuje sa jej výsledný vzhľad.

Penetračný náter pred maľovaním tiež znižuje absorpciu farby do materiálu, vďaka čomu ušetríte peniaze, pretože penetrovaná stena neznižuje výdatnosť aplikovanej farby, takže neminiete na m2 viac materiálu ako je potrebné. Zabraňuje aj prenikaniu škvŕn z podkladu na finálnu vrstvu farby. Farba je potom dokonale jednoliata.

Preto, ak maľujete byt, penetračný náter je veľmi užitočným nástrojom na zlepšenie kvality, vzhľadu a trvácnosti farby.

Druhy penetračného náteru a ich vlastnosti

Ktorý penetračný náter je vhodný práve pre vašu stenu? Pozrite sa na vlastnosti jednotlivých druhov:

Univerzálny penetračný náter

Univerzálny penetračný náter je výnimočný svojou všestrannosťou a adaptabilitou. Môže sa používať na akéhokoľvek povrchu. Tento typ náteru vylepšuje priľnavosť vrchnej vrstvy farby a zároveň znižuje absorpciu, čo významne šetrí farbu.

Univerzálny penetračný náter tiež pomáha vyrovnávať nasiakavosť podkladu a tým zabraňuje tvorbe máp na stene. V neposlednom rade, tento náter zlepšuje odolnosť finálnej vrstvy farby proti poškodeniu, ako je odlupovanie alebo praskanie. Je vhodný ako na steny v interiéri, tak aj ako penetračný náter pod fasádnu omietku.

Biely penetračný náter

Biely penetračný náter a bezfarebný penetračný náter majú v zásade rovnaké vlastnosti – oba pomáhajú pri príprave povrchu pred nanesením vrchnej vrstvy farby, zlepšujú priľnavosť, vyrovnávajú povrch a zabraňujú tvorbe škvŕn. Výber medzi týmito dvoma typmi závisí hlavne od konkrétnej situácie a požadovaného výsledku.

Ak sa rozhodnete pre maľovanie farebným odtieňom, tak biela penetrácia je vhodný výber pre lepšie dosiahnutie výsledku farebného odtieňa na stene. Ušetríte tým jednu vrstvu bielej farby oproti bezfarebnej penetrácii. Biela penetrácia krásne zjednotí rôznorodosť povrchov či už po opravách alebo po inom farebnom odtieni, ktorý chcete premaľovať.

Biela penetrácia je tiež vhodná aj pod biele maľovky, kde chcete ušetriť jednu vrstvu drahšej bielej farby. Napr. na sadrokartónové plochy, ktoré vyžadujú aj 3-4 vrstvy bielej maľovky na (bezfarebný) penetračný náter. Takto dosiahnete úsporu 1-2 vrstiev podľa kvality a krycej schopnosti vrchnej maliarskej farby.

Bezfarebný penetračný náter je hlavne ekonomicky výhodný na nové jednoliate plochy omietok a stierok, ktoré sú už svojimi vlastnosťami biele a nie je potrebné sceľovať farebný podklad do jednoliateho vzhľadu pred aplikáciou vrchných maľoviek.

zdrojFreepik.com

Penetračný náter proti plesni

Plesne na stenách nie sú len estetickým problémom v domácnostiach. Môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy, vrátane alergických reakcií a respiračných problémov. Steny sú náchylné na plesnivenie najmä na miestach, kde je vlhko.

Protiplesňový penetračný náter je dôležitý pre svoju schopnosť zabraňovať rastu a šíreniu plesní a húb, čo je obzvlášť cenné v prostredí, kde vzniká vlhkosť, ako sú kúpeľne alebo pivnice, ale aj obytné miestnosti. Pomáha predchádzať vzniku nevzhľadných škvŕn alebo tmavých fľakov spôsobených plesňami a tiež chráni obyvateľov bytu či domu pred zdravotnými problémami, spôsobenými plesňou.

Nestekavý (gélový) penetračný náter

Inovatívnym prírastkom do rodiny penetračných náterov je nestekavý (gélový) penetračný náter. Na rozdiel od tradičných náterov je nestekavý (gélový) penetračný náter navrhnutý tak, aby minimalizoval problémy s odkvapkávaním a rozlievaním.

To značne uľahčuje jeho použitie. Vzniká menej neporiadku, menej plytváme materiálom. Navyše, jeho jedinečné vlastnosti umožňujú dokonale impregnovaný povrch bez kompromisov.

Náter na hĺbkovú penetráciu

Hĺbková penetrácia známa tiež aj ako NANO je vhodná do interiéru či exteriéru, ak chcete dosiahnuť dokonalé a hĺbkové napenetrovanie nesúdržného a problémového podkladu, kde bežné penetrácie zlyhávajú. Prípravky, ako je NANO penetrácia, majú oproti klasickým náterom dvojnásobnú penetračnú schopnosť. Jej použitie je navyše vhodné aj pred aplikáciou nie len maľoviek, ale aj vyrovnávacích, samonivelizačných a hydroizolačných stierok ako aj na oživenie vzhľadu prírodných a umelých kameňov a obkladov.

zdrojFreepik.com

Každý z týchto penetračných náterov má svoje jedinečné výhody a je vhodný pre maľovanie rôznych typov stien a riešenie rôzneho postupu prípravy podkladu.

Bez ohľadu na to, či ste profesionálny maliar, alebo sa púšťate do maľovania steny svojpomocne po prvý krát, dúfame, že tento prehľad vám pomohol zistiť, ktorý penetračný náter je najvhodnejší pre vaše konkrétne potreby. Výber správneho náteru určuje kvalitu a trvácnosť vašej práce, takže tento krok nikdy nepodceňujte.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk