Ako vyčistiť gauč? Ide to aj bez tepovača!

hlavica vysávača položená na gauči

Gauč je stredobodom obývačky, kde trávime čas s rodinou, prijímame hostí a odpočívame. Nie je preto prekvapujúce, že po čase potrebujú dôkladné čistenie. Účinných spôsobov, ako vyčistiť gauč, existuje viacero. Či už máte látkovú, koženú alebo čalúnenú sedačku, správne čistenie je kľúčové pre zachovanie jej kvality a dlhovekosti.

V tomto článku vám predstavíme osvedčené metódy a tipy, ako vyčistiť gauč, aby vyzeral a voňal opäť ako nový..

Ako vyčistiť látkovú sedačku či kožený gauč? Oboje je možné

Čistenie rôznych typov gaučov si vyžaduje odlišný prístup. Látkové sedačky zvyčajne reagujú dobre na vodné roztoky s jemnými čistiacimi prostriedkami. Na druhej strane, kožené gauče potrebujú špeciálne čistiace prostriedky na kožu a odmasťovače, ktoré nepoškodia ich povrch.

otec so synom s pomôckami na upratovanie zaspali hlavami na gauči

Čalúnené sedačky, napríklad tie s plyšovým alebo semišovým čalúnením, je najlepšie sa čistiť bez používania vody, pretože voda môže spôsobiť škvrny alebo zmenu farby. Pri látkových gaučoch je vhodné vysávanie a tepovanie, prípadne čistenie parou.

Čistenie koženej sedačky si vyžaduje špecifický prístup, ktorý zohľadňuje citlivý materiál. V žiadnom prípade nepoužívajte veľké množstvo vody, agresívne čistiace prostriedky ani abrazívne hubky, ktoré by mohli kožu poškodiť. Namiesto toho použite jemnú handričku a čistič na kožu, ktorý zbaví sedačku škvŕn a baktérií a nevyžaduje oplachovanie vodou.

Pozor! Prečítajte si odporúčania výrobcu

Odpoveď na otázku „ako vyčistiť gauč” hľadajte predovšetkým na pokynoch, ktoré ste dostali pri kúpe sedačky. Vždy si pred prvým pokusom o odstránenie škvŕn z vašej sedačky alebo osvieženie vášho gauča prečítajte pokyny na čistenie a údržbu od výrobcu. Ak to neurobíte, riskujete, že váš gauč nedopatrením zničíte.

Domáce čistenie sedačky: Čo všetko budete potrebovať?

Na trhu je dostupných veľa prostriedkov a pomôcok, ktoré vám pomôžu pri čistení gauča. Pripravte si napríklad:

  • Vodný roztok s octom: Môže byť užitočný pre odstránenie pachu a malých škvŕn z gauča. Ocot má dezinfekčné účinky, takže vám pomôže zbaviť sa baktérií, ktoré sa nahromadia v čalúnení.
  • Rôzne druhy špongií: Na textilné aj kožené gauče budete potrebovať špongie na čistenie. Pre gauče z kože voľte jemné huby a handričky. Látkový poťah možno vyčistiť aj kefou.
  • Práškové čističe: Dobré na silné škvrny na čalúnení. Aplikujete, necháte pôsobiť a potom odsajete.
  • Špeciálny čistič na kožu: Na čistenie koženej sedačky potrebujete prostriedok, ktorý ju vyčistí bez toho, aby hrozilo popraskanie kože. Takýto prípravok nie je potrebné oplachovať, stačí naniesť, nechať pôsobiť a vyčistiť.
  • Parný čistič: Skvelý na hlboké čistenie textilných poťahov. Využíva horúcu vodu a tlak – vďaka tomu nie sú potrebné chemické prostriedky..
  • Penový čistič na sedačku: Rýchla a efektívna pena na čistenie textilu vám pomôže rovnako v obývačke, ako pri čistení sedačiek v aute. Často sú antialergénne.
  • Odmasťovač: Na odstránenie odolných mastných škvŕn z gauča budete musieť zrejme použiť „ťažké zbrane”. Pozorne si však čítajte zloženie a ubezpečte sa, že je daný čistič vhodný pre materiál na vašej sedačke.
  • Vysávač s nástavcom: Pre rýchle a efektívne odsatie suchých nečistôt.

čistenie koženej sedačky špongiou

Ako vytepovať gauč bez tepovača?

Pýtate sa, ako vyčistiť gauč bez tepovača, a či je to vôbec možné? Odpoveď je: áno. Avšak náročnosť tohto procesu závisí od konkrétneho materiálu a rozsahu škvŕn.

Čistenie gauča bez tepovača je možné a nemusí byť zložité. Začnite tým, že gauč dôkladne vysajete, aby ste odstránili prach a nečistoty. Potom použite vodu, zmiešanú s čistiacim prostriedkom. Namáčajte handru alebo špongiu do vody s čistiacim prostriedkom a krúživými pohybmi čistite škvrny. Ak sú odolné, nechajte čistiaci prostriedok pôsobiť dlhšie – aspoň 30 minút.

Použite handričku, namočenú v čistej vode na dočistenie, aby ste odstránili akékoľvek zvyšky čistiaceho prostriedku. Potom utrite povrch gauča čistou suchou utierkou alebo papierovým uterákom. Nakoniec gauč nechajte vyschnúť, ideálne pri prirodzenom vetraní.

Sóda bikarbóna na čistenie sedačky: Zbaví vás baktérií aj zápachu

Čistenie gauča sóda bikarbónou je jednoduché a efektívne, najmä ak chcete odstrániť nepríjemné pachy a drobné škvrny. Začnite tým, že celý gauč vysajete, aby ste odstránili prach a iné nečistoty. Nasypete rovnomernú vrstvu sódy bikarbóny priamo na povrch gauča, a to obzvlášť na miesta, ktoré sú znečistené alebo smrdia. Nechajte sódu pôsobiť aspoň 20 minút, v prípade potreby aj dlhšie.

Potom použite vysávač s nástavcom na odsatie sódy. Môžete skončiť tu, ale ak chcete hlbšie čistenie, pripravte si roztok z vody a jemného čistiaceho prostriedku. S roztokom jemne pretrite gauč, použite čistú vodu na opláchnutie a nakoniec osušte povrch suchou handričkou. A voilà, váš gauč by teraz mal byť čistý a voňavý.

Ako vyčistiť gauč od tých najhorších škvŕn

Nehody sa stávajú a niekedy si musíte položiť otázku: Ako vyčistiť gauč od moču?

Aj keď to nie je jednoduché, svojpomocne vyčistiť gauč od moču iste dokážete, a to dokonca účinne. Prvým krokom je rýchla reakcia: čím skôr odstránite moč, tým lepšie. Prikladajte na gauč papierové utierky alebo suchú handričku, aby ste čo najviac tekutiny vysali. Potom na postihnuté miesto nastriekajte roztok z vody a octu. Nechajte pôsobiť niekoľko minút.

Pokračujte tým, že posypete oblasť veľkoryso so sódou bikarbónou. Tá pomôže neutralizovať zápach. Po 15 až 20 minútach sódu odstráňte vysávačom.

Na záver použite textilný čistič alebo jemný čistiaci prostriedok zmiešaný s vodou, aby ste odstránili prípadné zvyšky a zanechali gauč čistý. Opláchnite čistou vodou a osušte.

čistenie hnedej koženej sedačky od škvŕn

Podobný postup je odpoveďou aj na otázku „ako vyčistiť gauč od zvratkov”. Pri silne zapáchajúcich škvrnách možno budete musieť postup opakovať.

Tento postup by mal odstrániť škvrny aj zápach. V prípade silných alebo starých škvŕn sa však môže ukázať účinnejšie obrátiť sa na profesionálov.

TIP: Ak práve nemáte čas na dôkladné čistenie sedačky, pomôže vám odstraňovač pachov z textilu. Účinne odstráni zápach aj zo záclon, prikrývok či diek – stačí nastriekať a počkať 15 minút.

Dúfame, že vám tento článok poskytol užitočné tipy a triky, ktoré vám pomôžu udržať váš gauč v čo najlepšom stave. Upratovanie obývačky a čistenie gauča by nemalo byť zanedbávané, keďže je to investícia do pohodlia a vzhľadu vášho domova. Bez ohľadu na to, či máte látkovú, koženú alebo čalúnenej sedačku, správna starostlivosť zabezpečí, že bude slúžiť dlhé roky.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Zdroj informácií: How to Properly Clean a Fabric Couch

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk