Ako vyčistiť mosadz? Postup, ako jej vrátiť lesk

staré mosadzné hudobné nástroje

Ak máte v domácnosti mosadzné predmety, iste ste si už všimli, že s časom strácajú svoj pôvodný lesk a získavajú nežiaduce škvrny a oxidáciu. Mosadz je skvelý materiál, ale aby vždy vyzeral krásne, je potrebné ho pravidelne čistiť a udržiavať. V tomto článku vám predstavíme jednoduché a účinné spôsoby, ako vyčistiť mosadz a obnoviť jej lesk.

Ako vyčistiť svietnik, hudobný nástroj, kľučku či dekorácie z mosadze? Naše rady a triky vám pomôžu dosiahnuť nádherný výsledok. Takže nechajte nám povedať, ako môžete svoje mosadzné poklady opäť rozžiariť a získať im nový život.

detail brnenia z mosadze

Čistiace prostriedky na mosadz

Existuje niekoľko prostriedkov, ktoré môžete použiť na to, aby ste zachovali lesk a čistotu mosadze. Tu sú niektoré z nich:

Citrónová šťava a soľ: Zmiešajte citrónovú šťavu s soľou, vytvorte pastu a použite ju na čistenie mosadzepoužite ju na čistenie mosadze. Táto prírodná zmes pomáha odstrániť škvrny a oxidáciu.

Octový roztok: Rozpustite lyžicu octu v pohári vody a použite ho na utieranie mosadznej povrchu. Potom dôkladne opláchnite a vyleštite.

Špeciálne čistidlá na mosadz: Na trhu nájdete komerčné čistidlá určené špeciálne na čistenie mosadze. Tieto produkty sú efektívne a ľahko použiteľné.

Politúra na kovy je čistiaci a leštiaci produkt navrhnutý na čistenie a obnovu lesku kovových povrchov, vrátane mosadze. Tento produkt je často k dispozícii vo forme tekutiny alebo pasty a je určený na odstránenie nečistôt, oxidácie a škvŕn z kovových povrchov, čím obnovuje ich pôvodný vzhľad a lesk.

Medzi známe komerčné prostriedky patrí tzv. Sidol, prípravok, určený na čistenie a leštenie mosadze, medi a iných kovov. Tento produkt je široko dostupný a často sa používa na obnovu lesku a odstránenie oxidácie z mosadzných predmetov.

Po použití akéhokoľvek čistiaceho prostriedku si dôkladne umyte povrch mosadze handričkou, namočenou v teplej vode a vysušte.

Pamätajte, že pri čistení mosadze je dôležité byť opatrný a dodržiavať bezpečnostné pokyny uvedené na obale čistiacich prostriedkov, ktoré používate.

Ako vyčistiť mosadz octom?

Ocot je univerzálny prostriedok v domácnosti, využiteľný aj pri čistení mosadze. Je skvelým pomocníkom, ak práve nemáte po ruke špeciálne čistiace prostriedky na mosadz. Ako vyčistiť mosadz octom? Prečítajte si náš návod:

  1. Predtým, než začnete, uistite sa, že je mosadzný povrch suchý a bez hrubých nečistôt.
  2. Zmiešajte 1 lyžicu bieleho octu s 1 pohárom teplej vody. Namočte mäkkú handru do roztoku octu a jemne utierajte mosadzný povrch. Použite krúživé pohyby, aby ste odstránili škvrny a oxidáciu.
  3. Po čistení dôkladne opláchnite povrch čistou vodou a dôkladne vysušte mäkkou handričkou. Pre dokonalý lesk môžete povrch ešte vyleštiť suchou handrou.

Týmto jednoduchým postupom by ste mali dosiahnuť čistý a lesklý mosadzný povrch. Nezabudnite však dodržiavať bezpečnostné pokyny a chrániť si ruky pri manipulácii s octom.

cistenie-kovovej-klucky

Prevencia oxidácie mosadze

Aby ste chránili mosadz pred oxidáciou a zachovali jej krásu, môžete prijať niekoľko opatrení:

  • Pokrytie mosadzného povrchu transparentným lakom vytvorí bariéru medzi kovom a vzduchom, čím sa minimalizuje oxidácia. Dostupné sú špeciálne spreje určené na tento účel.
  • Udržujte svoje mosadzné predmety pravidelným čistením, aby ste odstránili prach a nečistoty, ktoré by mohli prispieť k oxidácii. Vyhnite sa abrazívnym čistidlám alebo drôtenkám, ktoré by mohli poškodiť povrch a zvýšiť náchylnosť na oxidáciu. Používajte špeciálne prostriedky na leštenie medi.
  • Skladujte mosadzné predmety v suchom prostredí, pretože vlhkosť môže urýchliť proces oxidácie.

Týmito opatreniami môžete predchádzať alebo minimalizovať oxidáciu na mosadzných predmetoch a zachovať ich krásu a lesk na dlhú dobu. Veríme, že náš návod, ako vyčistiť mosadz, vám pomohol vdýchnuť nový život vašim obľúbeným mosadzným predmetom. 

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk