Ako vyčistiť sporák rýchlo a jednoducho? Uľahčite si prácu s naším návodom

čistenie sporáku

Čistenie sporáka je jednou z tých domácich prác, ktoré často odkladáme, no je nevyhnutné pre udržanie našej kuchyne v čistote. Prirodzene, hľadáme spôsoby, ako vyčistiť sporák čo najrýchlejšie, aby sme pri ňom nestrávili hodiny času. Ako srdce každej kuchyne, sporák sa stáva miestom nahromadenia mastnoty, zvyškov jedla a iných nečistôt. Aby ste si uľahčili tento proces a dosiahli lesklý a hygienický vzhľad, prinášame vám návod na efektívne čistenie rôznych typov sporákov.

Od tradičných plynových po moderné indukčné varné dosky, ukážeme vám, ako vyčistiť sporák pomocou jednoduchých, ale účinných metód. Nečistota je totiž častým dôvodom, prečo sporák nefunguje tak, ako má.

Napríklad slabý plameň na plynovom sporáku býva často spôsobený znečistením trysiek. Trysky sú malé otvory, cez ktoré vychádza plyn, a keď sú upchaté alebo znečistené, môže to výrazne ovplyvniť tok plynu, čím sa znižuje intenzita plameňa. Nahromadenie nečistôt, mastnoty alebo jedla môže spôsobiť, že trysky sa stanú menej efektívnymi. Ak máte slabý plameň, potrebujete nájsť spôsob, ako vyčistiť horáky na plynovom sporáku.

plamene na plynovom sporáku

Okrem slabého plameňa môže znečistenie sporáku spôsobiť aj nerovnomerné rozloženie tepla, čo vedie k nekonzistentnému vareniu alebo pečeniu. Ďalej môže dôjsť k zhoršeniu energetického výkonu a zvýšeniu rizika vzniku požiaru alebo iných bezpečnostných problémov v dôsledku nahromadených mastnôt a nečistôt.

Pripravte si tie správne prostriedky na čistenie sporáku

Čistenie sporáku môže byť jednoduché, ak máte správne nástroje a prostriedky. Tu sú niektoré z najpopulárnejších a efektívnych možností:

Špeciálny odmašťovač do kuchyne: Na trhu je k dispozícii mnoho odstraňovačov mastnoty určených špeciálne na čistenie sporákov. Tieto produkty sú často veľmi účinné pri čistení mastnoty a zaschnutého jedla.

Sóda bikarbóna a ocot: Tento prírodný čistiaci prostriedok je vynikajúci pre odstránenie zaschnutej nečistoty. Posypte sporák sódou bikarbónou a potom na ňu nastriekajte ocot. Nechajte pôsobiť a potom vyčistite špongiou.

Citrusový čistič: Citrusové oleje sú známe svojimi čistiacimi vlastnosťami. Môžete použiť komerčný citrusový čistič alebo si pripraviť vlastný domáci čistič z citrónovej šťavy a vody.

Amoniak: Pre hlboké čistenie môžete použiť amoniak. Napríklad, odstránenie horákov a roštov a ich namáčanie v amoniaku cez noc môže výrazne uľahčiť odstránenie nečistôt.

Mikrovláknové utierky a špongie: Na bežné čistenie sú vhodné kuchynské špongieutierky z mikrovlákna. Sú šetrné k povrchu a efektívne zbierajú nečistoty.

Hrubá soľ a citrón: Na odstránenie zaschnutých zvyškov jedla môžete použiť kombináciu hrubej soli a citrónovej šťavy. Táto zmes pôsobí ako jemný abrazívny čistiaci prostriedok.

Čistenie sporáka je namáhavá práca. Je však veľmi dôležité nielen pre udržanie čistoty v kuchyni, ale aj pre predĺženie jeho životnosti a zabezpečenie bezpečného varenia. Prejdime k postupu, ako to urobiť efektívne.

Ako vyčistiť sporák? Postup

Na začiatok vyberte horáky, rošty a akékoľvek ďalšie odnímateľné časti. Tieto časti môžete namočiť v roztoku teplej vody a trochu saponátu, aby sa ľahšie čistili.

Pomocou suchej handry alebo papierovej utierky odstráňte voľné nečistoty a zvyšky jedla z varnej dosky.

Ak ste sa rozhodli pre čistenie pomocou špeciálneho čističa na sporáky. Pre čistenie pomocou sódy a octu posypte povrch sporáka sódou bikarbónou. Postriekajte ocot na sódu bikarbónu; dôjde k jemnému šumeniu, ktoré pomôže rozpustiť zaschnuté nečistoty.

Nechajte čistiace prostriedky pôsobiť približne 15 až 20 minút. Potom použite hubku alebo mäkkú handru na utretie povrchu. Pri zaschnutých nečistotách môžete použiť plastovú stierku alebo drôtenku, ale buďte opatrní, aby ste nepoškodili povrch.

Po odstránení všetkých nečistôt utrite povrch sporáka vlhkou handrou, aby ste odstránili zvyšky sódy bikarbóny a octu. Na záver použite suchú mikrovláknovú utierku na leštenie a odstránenie akýchkoľvek šmúh.

Nezabudnite tiež na čistenie odnímateľných častí, teda gombíkov a mriežok.

čistenie sporáka penovým prostriedkom

Ako vyčistiť gombíky na sporáku?

Pri čistení gombíkov na sporáku je dôležité postupovať opatrne, aby ste predišli poškodeniu ich funkčnosti. Najskôr gombíky jemne odmontujte z panelu, ak to umožňuje dizajn vášho sporáka. Potom ich namočte v roztoku teplej vody a jemného saponátu na niekoľko minút, aby sa uvoľnila mastnota a nečistoty.

Po namočení použite mäkkú handru alebo kefku na odstránenie zvyškov nečistôt, následne gombíky dôkladne opláchnite čistou vodou a nechajte ich poriadne vyschnúť pred ich opätovným umiestnením na sporák.

Ako vyčistiť mriežky na sporáku?

Ak chcete dokonale čistý sporák, odstráňte mriežky a namočte ich v teplej mydlovej vode. Tak sa uvoľní mastnota a zaschnuté zvyšky jedla. Po namočení použite mäkkú kefu alebo hubku na odstránenie zvyškov nečistôt, pričom pre odolné škvrny môžete použiť jemnú drôtenú kefu alebo nylonovú škrabku. Po dôkladnom vyčistení mriežky opláchnite, nechajte poriadne vyschnúť a potom ich vráťte späť na sporák. 

Ako vyčistiť elektrický sporák?

Čistenie elektrického sporáku je často jednoduchšie ako čistenie plynového, pretože má hladký, jednoliaty povrch bez odnímateľných dielov, ako sú horáky a mriežky. Pri elektrických sporákoch stačí obvykle len umyť povrch čistiacim prostriedkom a handričkou, čo je rýchle a nenáročné.

Ako vyčistiť sklokeramický sporák?

Čistenie sklokeramického sporáka si vyžaduje jemný prístup, aby sa zabránilo poškriabaniu alebo poškodeniu povrchu.

Uistite sa, že je sporák úplne vychladnutý a odstráňte akékoľvek veľké zvyšky jedla alebo zaschnuté látky pomocou drevenej alebo plastovej stierky. Buďte opatrní, aby ste nepoškodili povrch.

Aplikujte špeciálny čistiaci prostriedok na varné dosky alebo roztok vody a jemného saponátu. Použite mäkkú handru alebo hubku na rozotrenie čistiacich prostriedkov po povrchu. Dôkladne ale jemne odstráňte všetky zvyšky jedla a mastnoty.

Po vyčistení povrchu sporáka opláchnite handru alebo hubku v čistej vode a odstráňte zvyšky čistiacich prostriedkov z povrchu sporáka. Potom vysušte suchou utierkou.

utieranie sklokeramickej varnej dosky

Bezpečnosť pri čistení sporáka

Pri čistení sporáka je nevyhnutné dodržiavať bezpečnostné opatrenia, aby ste predišli úrazom a zabezpečili, že bude čistenie bezpečné a efektívne. Tu sú kľúčové bezpečnostné rady:

Vypnite sporák a nechajte ho vychladnúť

Pred začiatkom čistenia sa uistite, že sporák je vypnutý a úplne vychladnutý. Tým predídete riziku popálenia.

Používajte vhodné čistiace prostriedky

Vždy si prečítajte odporúčania výrobcu týkajúce sa vhodných čistiacich prostriedkov pre váš model sporáka. Zamedzíte tak poškodeniu povrchu alebo vnútorných komponentov.

Vyvarujte sa zapnutia sporáka

Pri použití horľavých čistiacich prostriedkov, ako sú niektoré odmašťovače alebo alkohol, buďte opatrní, aby ste predišli riziku zapálenia.

Ochrana pokožky a očí

Pri použití agresívnejších chemikálií používajte ochranné rukavice a v prípade potreby aj ochranné okuliare, aby ste chránili svoju pokožku a oči.

Dobre vetrajte

Pri čistení sporáka udržujte kuchyňu dobre vetranú, aby sa chemické výpary neakumulovali v interiéri.

Dodržiavaním týchto bezpečnostných opatrení zaistíte, že čistenie sporáka bude bezpečné a efektívne. Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste, najmä pri manipulácii s chemikáliami a elektrickými zariadeniami.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk