Ako vyčistiť sprchový kút? Zbavte sa vodného kameňa aj plesne

kúpeľňa so sprchovým kútom so sklenenými dvierkami

Udržiavanie čistoty v sprchovom kúte môže byť niekedy výzvou, najmä keď sa snažíme zvládnuť vodný kameň, mydlové usadeniny a nepríjemnú pleseň. Ako vyčistiť sprchový kút aj od odolných nečistôt? Môžete sa držať jednoduchých riešení za pomoci prírodných prostriedkov, alebo použiť špeciálne čistiace prostriedky, ktoré sú maximálne účinné. Ukážeme vám, ako si poradiť s každodennými problémami čistenia a ako dosiahnuť lesklý a hygienicky čistý sprchový kút.

Prostriedky, ktoré vám pomôžu pri čistení sprchového kúta

Pri čistení sprchového kúta existuje niekoľko účinných prostriedkov, ktoré môžete použiť. Tieto prostriedky sú dostupné a ľahko použiteľné, čo uľahčuje udržiavanie čistoty vo vašej kúpeľni.

Kuchynská sóda

Kuchynská sóda je skvelá na odstraňovanie nečistôt a vodného kameňa. Stačí ju posypať na problematické miesta a potom ju jemne rozotrieť špongiou.

Biely ocot

Ocot je vynikajúci na odstránenie vodného kameňa a mydlových usadenín. Môžete ho použiť samostatne alebo zmiešaný s vodou. Naneste ho na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút pred opláchnutím.

Citrónová šťava

Citrónová šťava, alebo kyselina citrónová, funguje podobne ako ocot a je účinná proti mydlovým usadeninám. Aplikujte priamo na škvrny a nechajte pôsobiť, potom opláchnite.

Špeciálne čistiace prostriedky

Na trhu sú dostupné špeciálne čističe určené priamo na sprchové kúty. Sú formulované tak, aby účinne odstraňovali bežné nečistoty a usadeniny.

Pamätajte, že pravidelné čistenie pomáha predchádzať nahromadeniu nečistôt a uľahčuje údržbu sprchového kúta. Ako prevencia môžete po každom použití sprchy opláchnuť steny a dvere vodou, aby ste minimalizovali usadzovanie mydlových a vodných usadenín.

Ako vyčistiť sprchový kút od vodného kameňa?

Vodný kameň v sprchovom kúte sa často prejavuje ako biely alebo šedý povlak, ktorý vzniká v miestach, kde kvapky na sprchovom kúte zasychajú a zanechávajú minerálne zvyšky. Tento povlak môže byť matný a drsný na dotyk, často sa hromadí okolo kohútikov, na stenách a dverách sprchy, kde kvapky vody najčastejšie zostávajú.

Vodný kameň je odolný voči bežným čistiacim prostriedkom, pretože je tvorený minerálnymi usadeninami, ktoré sa ťažko rozpúšťajú. Pre efektívne odstránenie vodného kameňa je potrebné použiť špeciálne čistiace prostriedky na vodný kameň alebo prírodné kyseliny, ako je ocot či citrónová šťava, ktoré dokážu tieto usadeniny rozložiť.

Biely ocot je vynikajúci na odstránenie vodného kameňa, pretože kyselina v ňom rozpúšťa vápenaté usadeniny. Citrónová šťava tiež účinkuje na vodný kameň, vďaka svojej kyslosti, ktorá pomáha rozpúšťať vápnik. Komerčné odvápňovače sú špeciálne navrhnuté na efektívne rozkladanie a odstraňovanie vodného kameňa z rôznych povrchov, vrátane sprchových kútov.

Ako vyčistiť sprchový kút od vodného kameňa? Postup:

Na odstránenie vodného kameňa zo sprchového kúta s pomocou octu postupujte takto:

  1. Pripravte roztok zmiešaním rovnakých častí bieleho octu a vody.

  2. Roztok nanesite priamo na miesta s vodným kameňom, buď pomocou rozprašovača alebo namočenou handričkou.

  3. Nechajte roztok pôsobiť aspoň 30 minút, aby ocot mohol pôsobiť na vodný kameň.

  4. Po uplynutí tejto doby dôkladne opláchnite postihnuté plochy čistou vodou a v prípade potreby utrite suchou handričkou.

Tento spôsob je šetrný k povrchom a zároveň efektívny pri odstraňovaní vodného kameňa.

Ako vyčistiť sprchový kút od plesne?

Na odstránenie plesne v sprchovom kúte je nevyhnutné použiť špeciálny odstraňovač plesne, ktorý dokáže odstrániť plesňové spóry. Tieto prostriedky sú dôležité z hľadiska zdravotnej bezpečnosti, pretože plesne môžu spôsobovať alergické reakcie a respiračné problémy, čo z nich robí zdravotné riziko.

Ako vyčistiť sprchový kút od plesne? Postup

Ak chcete vyčistiť sprchový kút od plesne, postupujte podľa týchto krokov:

  1. Aplikujte roztok priamo na pleseň pomocou rozprašovača alebo namočenej hubky. Pri silnejšej plesni môžete použiť roztok s bielidlom - zmes jednej časti bielidla a troch častí vody.

  2. Pôsobenie a čistenie: Nechajte roztok pôsobiť aspoň hodinu. Potom dôkladne vyčistite postihnuté miesta štetcom alebo starou zubnou kefkou.

  3. Opláchnutie a sušenie: Po čistení opláchnite sprchový kút čistou vodou a utrite ho do sucha, aby ste zabránili opätovnému rastu plesní.

Pamätajte, že pravidelné čistenie a vetranie sú kľúčom k prevencii plesní v sprchovom kúte.

Upchatý sprchový žľab: Ako vyriešiť tento problém?

Jedna z najnepríjemnejších situácií, ktoré môžu nastať v kúpeľni, je upchatý sprchový odtok či žľab. V odtoku sa stále usádzajú nečistoty, vlasy či zvyšky mydla, preto ho treba pravidelne čistiť.

Na vyčistenie upchatého sprchového žľabu budete potrebovať nasledujúce pomôcky:

  • Gumové rukavice: Na ochranu vašich rúk, pretože budete pracovať s nečistotami a možno aj s chemickými čistiacimi prostriedkami.

  • Hadica na čistenie potrubia: Tieto nástroje sú užitočné na fyzické odstránenie zhlukov vlasov a iných nečistôt, ktoré môžu blokovať žľab.

  • Soda bikarbóna a biely ocot: Táto kombinácia je účinná na rozpúšťanie mäkkých upchatí a odstraňovanie zápachov.

  • Chemický čistič odpadov: V prípade silnejších upchatí môže byť potrebný chemický čistič odpadov, ktorý rozpustí nahromadené nečistoty.

  • Vedro s vodou: Na opláchnutie žľabu po čistení a na testovanie, či je upchatie odstránené.

Ponorná pumpa (prípadne): Ak sú iné metódy neúčinné, môže byť potrebná ponorná pumpa na vytvorenie silného tlaku, ktorý pomôže odstrániť upchatie.

Ako vyčistiť upchatý sprchový žľab? Postup

Máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov, ako vyčistiť upchatý odtok v sprchovom kúte:

  • Najskôr odstráňte vlasové zhluky a iné viditeľné nečistoty, ktoré môžete ľahko dosiahnuť. Pomôže vám to identifikovať hlavnú príčinu upchatia.

  • Zmiešajte rovnaké časti sódy bikarbóny a octu a vlejte zmes do žľabu. Nechajte pôsobiť asi 30 minút, potom prepláchnite horúcou vodou. Táto metóda je šetrná k životnému prostrediu a môže pomôcť odstrániť drobné upchatia.

  • Ak prírodné metódy nepomôžu, použite pípač alebo odvodňovaciu hadicu na fyzické odstránenie upchatia. Tieto nástroje sú účinné pri odstraňovaní hlboko usadených nečistôt.

  • Chemické čističe odpadov: Ak sú iné metódy neúčinné, môžete zvážiť použitie chemického čističa odpadov. Tieto prostriedky sú silné, ale mali by byť používané opatrne a podľa pokynov na obale.

  • Udržiavajte čistotu žľabu: Pravidelné odstraňovanie vlasov a iných nečistôt zabraňuje tvorbe závažných upchatí. Používajte sitká na zachytávanie vlasov a iných nečistôt, čím zabraňte ich vstupu do odtoku.

Pamätajte, že pravidelná údržba a čistenie sprchového žľabu môže zabrániť mnohým problémom s upchatím v budúcnosti.

Ako udržať sprchový kút čistý?

Udržiavanie sprchového kúta čistým nevyžaduje veľké úsilie, ak sa dodržiavajú pravidelné čistiace rutiny. Po každom použití sprchy je užitočné opláchnuť steny a dvere sprchy vodou, aby sa odstránili zvyšky mydla a šampónu, ktoré môžu vytvárať usadeniny a vodný kameň. Navyše, raz týždenne je vhodné použiť čistiaci prostriedok na kúpeľne na odstránenie mydlových usadenín a prípadného vodného kameňa.

Aby ste zabránili tvorbe plesní a baktérií, je dôležité udržiavať sprchový kút suchý. Po sprchovaní otvorte dvere alebo záves, aby sa zlepšilo vetranie a pomohlo to schnúť stenám a podlahe sprchy. Ak chcete dosiahnuť skutočne dokonalý vzhľad súrchového kúta, pravidelne čistite dvere na prchovom kúte.

Prácu s udržiavaním sprchového kúta v čistote vám pomôžu aj kvalitné čistiace prostriedky, napríklad HG ochrana sprchových kútov.

Ako vyčistiť dvere na sprchovom kúte?

Na vyčistenie sklenených či plastových dverí sprchového kúta najskôr použite zmes rovnakých častí bieleho octu a vody, ktorú nanesiete pomocou rozprašovača a necháte pôsobiť niekoľko minút. Tento roztok pomôže rozpustiť vodný kameň a mydlové usadeniny, ktoré sa bežne tvoria na sklenených povrchoch.

Potom dôkladne opláchnite sklo čistou vodou a osušte ho čistou, mäkkou handričkou alebo stierkou na okná, aby ste predišli šmúham a dosiahli lesklý vzhľad.

čistenie sklenených dverí na sprchovom kúte stierkou na sklo

Odpudzovač vody na sklo vytvára na povrchu skla hydrofóbnu vrstvu, ktorá spôsobuje, že vodné kvapky a nečistoty sa od skla odrazia namiesto toho, aby na ňom zostali a zanechali škvrny. Týmto spôsobom udržuje sklo sprchovej kabíny čistejšie a jasnejšie dlhšiu dobu, čo znižuje potrebu častého čistenia a pomáha predchádzať tvorbe vodného kameňa a iných usadenín.

Použitím správnych čistiacich prostriedkov a techník - od prírodných riešení ako ocot a sóda bikarbóna až po špeciálne produkty na kúpeľne – môžete efektívne odstrániť vodný kameň, mydlové usadeniny a plesne. Nezabudnite, že prevencia je rovnako dôležitá ako samotné čistenie; pravidelné oplachovanie, suché utieranie a dobrá ventilácia výrazne pomáhajú v boji proti nahromadeniu nečistôt a zabezpečujú, že váš sprchový kút zostane čistý a svieži.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk