Ako vymaľovať chodbu? 7 tipov na zariadenie vstupnej haly

chodba v byte v kombinácii zelenej farby a dreva

Maľovanie chodby alebo vstupnej haly môže byť prekvapivo veľkou zmenou, ktorá celkom oživí vašu domácnosť. Táto oblasť domu je často prvým dojmom, ktorý zanecháte na svojich hostí, a preto si zaslúži osobitnú pozornosť. V tomto článku vám poskytneme užitočné tipy a triky, ako efektívne a štýlovo vymaľovať chodbu, a tiež ako ju zariadiť tak, aby bola nielen esteticky príťažlivá, ale aj praktická.

Od výberu správnych farieb, ktoré opticky rozšíria priestor, až po návrhy dekorácií a nábytku, ktoré podčiarknu charakter vašej domácnosti, vás prevedieme kľúčovými aspektmi, ktoré treba zvážiť pri premene tohto často prehliadaného priestoru.

Ako vymaľovať chodbu? Tipy na výber farby

Pri výbere farieb na stenu v chodbe alebo vstupnej hale môžu svetlé odtiene výrazne prispieť k optickému rozšíreniu tohto často obmedzeného priestoru. Svetlé farby, ako je biela, krémová, svetlošedá alebo pastelové tóny, majú schopnosť odrážať svetlo, čím priestor pôsobí vzdušnejšie a otvorenejšie.

Okrem toho svetlé farby poskytujú čistý a neutrálne pôsobiaci základ, ktorý umožňuje flexibilitu v dekoráciách a nábytku, čím sa dá ľahko meniť atmosféra chodby bez potreby veľkých zmien.

Na druhej strane, v chodbách s dostatočným osvetlením alebo vo väčších vstupných halách, je možné experimentovať s tmavšími farbami, ktoré pridávajú charakter a hĺbku priestoru. Tmavé odtiene, ako sú tmavomodrá, hlboká zelená, tehlovočervená alebo dokonca antracitová, môžu vytvoriť útulnú a elegantnú atmosféru, najmä keď sú kombinované s kvalitným osvetlením a vyvážené svetlejšími prvkami, ako sú biele lišty alebo svetlé podlahy.

moderná chodba s tehlovou a šedou stenou

S pomocou farby môžete dosiahnuť aj predelenie chodby, teda definovanie chodby v byte, kde chodba či predsieň chýba. stačí použiť výrazné tapety alebo vymaľovať stenu kontrastnou farbou, pridať vešiak na oblečenie a policu na topánky.

TIP: Ak ste si už vybrali svoju ideálnu farbu na steny chodby vo vašom byte, pozrite si náš návod, ako maľovať steny.

Je dôležité zvážiť celkové množstvo prírodného svetla dostupného v chodbe a veľkosť priestoru, aby tmavé farby nevytvorili pocit stiesnenosti alebo zmenšenia priestoru.

Malá chodba: inšpirácie, ako ju zariadiť štýlovo

Pri zariaďovaní malej chodby existuje niekoľko kreatívnych spôsobov, ako ju opticky rozšíriť a zároveň ju urobiť funkčnou a príjemnou. Pozrite si naše inšpirácie pre úzku chodbu a ako vymaľovať chodbu, ak je priestor skutočne obmedzený.

Svetlé farby

Použitie svetlých farieb na stenách a podlahe môže malú chodbu vizuálne zväčšiť. Pastelové tóny, biela farba alebo svetlé šedé odtiene odrážajú viac svetla a urobia priestor vzdušnejším. Aj zariadenie do chodby, ako sú skrinky na topánky či komody, by mali byť v svetlých farbách.

Zrkadlá

Zrkadlá sú vynikajúcim spôsobom, ako dodať malým priestorom hĺbku a rozšíriť ich. Zavesenie veľkého zrkadla alebo použitie viacerých menších zrkadiel na jednej stene môže okamžite rozjasniť a zväčšiť chodbu.

Viacúrovňové osvetlenie

Úzka chodba v panelákovom byte je často nevľúdna pre stiesnený priestor a slabé osvetlenie. Použitie rôznych zdrojov svetla, ako sú závesné svietidlá, stolové lampy alebo bodové osvetlenie, môže pomôcť vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru a zároveň urobiť malú chodbu prívetivejšou.

viacúrovňové osvetlenie v chodbe, nástenné svietidlá

Minimalistický nábytok a dekorácie

Využitie štíhleho, nízkeho nábytku a minimalizmus v dekoráciách pomáhajú udržať chodbu otvorenú a nepreplnenú. Vyberajte funkčné kúsky, ako sú úzke konzolové stolíky alebo závesné police.

Zdôraznenie výšky

Ak máte vyššie stropy, môžete ich zdôrazniť vysokými umeleckými dielami alebo vertikálne zavesenými dekoráciami, čím odvediete pozornosť od úzkeho pôdorysu.

Transparentné alebo reflexné materiály: Použitie sklenených alebo akrylových materiálov v nábytku a dekoráciách môže tiež pomôcť priestor „otvoriť" a dodať mu ľahkosť.

Vstupná chodba v dome si vyžaduje jednotný štýl

Ešte pred zvažovaním možností, ako vymaľovať chodbu si vyberte, v akom štýle ju celú zariadite. Pri výbere jednotného štýlu pre chodbu je kľúčové zvážiť celkovú estetiku a charakter vášho domova a zvoliť dizajn, ktorý harmonicky dopĺňa ostatné miestnosti. Dôležité je tiež zohľadniť praktickosť a funkčnosť prvkov, ktoré plánujete do chodby umiestniť, aby vytvárali koherentný a zároveň účelný priestor.

chodba, inšpirovaná vidiekom, steny s tehlovou štruktúrou a drevená podlaha

Napríklad taká vidiecka chodba má svoje rustikálne čaro, ideálne pre vstupnú chodbu v dome. Tento dizajn obvykle zahŕňa prírodné materiály ako drevo, kameň a kované železo, ktoré sú doplnené o teplé, zemité farby ako sú béžová, slamená, zelená alebo terakota. Dekorácie tvoria starožitné kúsky: drevené lavice, kované vešiaky, keramické vázy a kvetinové aranžmány, ktoré spolu vytvárajú útulnú atmosféru.

Veríme, že naše tipy, ako vymaľovať chodbu, vám pomohli k dosiahnutiu štýlu, ktorý okúzli návštevy už pri vstupe do vášho bytu či domu. Pamätajte, že kľúčom je nájsť rovnováhu medzi funkčnosťou a estetikou, aby vaša chodba bola nielen krásna, ale aj praktická.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk