Ako vymaľovať izbu? Byt ako nový krok za krokom

izba s čerstvo vymaľovanými stenami v odtieňoch tmavošedej a sýtooranžovej

Ako vymaľovať izbu alebo celý byt? Maľovanie nie je len obyčajnou zmenou – je to príležitosť premeniť každý kút vášho domova na niečo výnimočné. Ak stojíte pred otázkou, ako začať s výberom farby, prípravou priestoru a samotným procesom maľovania, ste na správnom mieste. V tomto článku vás prevedieme krok za krokom cez všetky dôležité fázy, od prvého rozhodnutia až po dokončenie práce. Naučíme vás, ako efektívne a s ľahkosťou vymaľovať izbu, aby ste dosiahli profesionálny výsledok bez zbytočného stresu.

A keď príde čas rozšíriť váš projekt na celý byt, budete presne vedieť, ako vymaľovať byt, vyberať farby a aplikovať techniky, ktoré oživia každý priestor. Pripravte sa na to, že vaša snaha o vymaľovanie izby alebo bytu sa zmení na tvorivú cestu, ktorá dodá vášmu domovu nový život.

Ako vymaľovať interiér? Začnite výberom farby

Vyberanie farby na steny do izby môže byť zábavný, no zároveň aj náročný úkol. Tu sú niekoľko tipov, ako si vybrať tú správnu farbu, aby vaša izba vyzerala presne tak, ako si predstavujete:

  • Zohľadnite veľkosť izby: Svetlé farby miestnosti opticky zväčšujú, zatiaľ čo tmavé farby dodávajú pocit útulnosti, ale môžu miestnosť opticky zmenšiť. Ak máte malú izbu, možno budete chcieť zvoliť svetlejšie odtiene.
  • Vychádzajte z nábytku a doplnkov: Vaša farba by mala ladiť s nábytkom a doplnkami, ktoré už v izbe máte, alebo plánujete mať. Vyberte farbu, ktorá doplní štýl a farby týchto prvkov. Niekedy neexistuje lepšia možnosť, ako vymaľovať byt na bielo – avšak nie každému je biela farba po chuti.
  • Zvážte účel miestnosti: Každá miestnosť má iný účel, a preto by farba mala odrážať jej funkciu. Napríklad, svetlé a energické farby môžu byť skvelé pre pracovňu, zatiaľ čo pre spálňu sú ideálne upokojujúce a relaxačné odtiene.
  • Nebojte sa experimentovať s vzorkami: Pred konečným rozhodnutím si zaobstarajte vzorky farieb a naneste ich na malú časť steny, aby ste videli, ako farba vyznieva pri rôznom osvetlení počas dňa.
  • Inšpirujte sa: Ak sa neviete rozhodnúť, ako vymaľovať byt, vyhľadajte inšpiráciu na internete, v časopisoch o bývaní alebo sociálnych sieťach. Zaznamenajte si, ktoré kombinácie farieb a štýly sa vám páčia.
  • Zohľadnite osvetlenie: Prirodzené a umelé osvetlenie môže výrazne ovplyvniť to, ako farba na stene vyzerá. Farby môžu vyzerať inak v dennom svetle, pri žiarovkách s teplým svetlom, alebo pri LED osvetlení.
  • Pri výbere farby na maľovanie izby alebo celého bytu nezabudnite využiť profesionálne miešanie farieb ktorú ponúkame v našich predajniach Farlesk. Táto služba vám umožní získať presne ten odtieň, ktorý hľadáte. Či už máte na mysli konkrétnu farbu z inšpiračnej fotografie alebo sa snažíte zladiť farbu s vašim nábytkom, naši odborníci vám pomôžu namiešať farbu na mieru vašim potrebám.
  • Použite emocionálnu paletu: Farby môžu ovplyvniť našu náladu a emócie. Rozhodnite sa, aký pocit chcete, aby izba vyvolávala, a vyberte farby, ktoré tento pocit podporia.
  • Nezabúdajte na strop: Strop nemusí byť vždy biely. Hravá farba alebo jemný pastelový odtieň na strope môže izbe dodať zaujímavý rozmer.

Pamätajte, že farba stien môže úplne zmeniť vzhľad a atmosféru miestnosti. Prečítajte si viec v článku: Ako kombinovať farby v byte?

Čo potrebujem na maľovanie bytu?

Na maľovanie izby alebo celého bytu budete potrebovať niekoľko základných nástrojov a materiálov, aby ste si prácu uľahčili a dosiahli kvalitný výsledok. Tu je zoznam toho, čo by ste mali mať pripravené pred začatím maľovania:

  • Vyberte si kvalitnú interiérovú farbu na stenu v požadovanom odtieni. Nezabudnite zvážiť typ povrchu, ktorý budete maľovať, a vyberte farbu, ktorá je pre tento účel najvhodnejšia.
  • Na väčšie plochy použite valčeky, ktoré uľahčia a zrýchlia prácu. Štetce rôznych veľkostí sú ideálne na maľovanie rohov, okrajov a ťažko dostupných miest.
  • Pomocou maliarskej pásky ochránite okraje, zárubne dverí, okenné rámy a iné povrchy, kde nechcete, aby sa farba dostala.
  • Fólie alebo zakrývacie papiere využijete na zakrytie nábytku, podlahy a iných predmetov, aby ste ich ochránili pred kvapkami farby.
  • Miešadlo je užitočné na dôkladné premiešanie farby pred použitím.

S týmito nástrojmi a materiálmi budete pripravení na to, aby vaše maľovanie prebehlo hladko a aby výsledok pôsobil profesionálne. Nezabudnite na dostatočné vetranie počas maľovania.

Príprava pred maľovaním

Vymaľovanie izby si vyžaduje niekoľko krokov, aby ste dosiahli hladký a profesionálny výsledok. Začnite s prípravou priestoru odstránením nábytku a zakrytím podlahy ochrannou plachtou. Následne použite maliarsku pásku na ochranu okrajov, zásuviek a rámov.

Pred samotným maľovaním je dôležité steny dôkladne vyčistiť a opraviť akékoľvek nerovnosti tmelom. Po zaschnutí tmelu a primeranom očistení steny nanesiete základnú vrstvu (ak je to potrebné), čím zabezpečíte lepšie priľnutie farby.

Ako riediť farbu?

Pri riedení farby je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu, keďže správny pomer riedidla k farbe závisí na type farby a požadovanom výsledku. Na riedenie vodou riediteľných farieb, ako sú latexové alebo akrylové, používajte čistú vodu, ale v malom množstve, aby ste predišli prílišnému riedeniu a zhoršeniu krycej schopnosti.

Pre olejové farby je potrebné použiť špeciálne riedidlo alebo terpentín, ktorý zabezpečí správnu konzistenciu farby pre ľahšiu aplikáciu a lepšie výsledky.

Ako vymaľovať izbu? Postup pri maľovaní stien

Nasleduje natieranie stien. Spôsobov maľovania stien môže byť viacero, my si však spomenieme ten najjednoduchší.

Aplikujte vybranú farbu v tenkej vrstve pomocou valčeka alebo štetca. Pravdepodobne bude potrebné naniesť aspoň 2 vrstvy farby pre rovnomerné pokrytie. Nezabudnite nechať každú vrstvu dôkladne zaschnúť pred aplikáciou ďalšej.

Podrobnejší návod, ako vymaľovať izbu či celý byt si prečítajte v našom článku: Ako maľovať steny? Návod a inšpirácie 2023

Maľovanie izby môže byť zábavný a obohacujúci projekt, ktorý dokáže úplne premeniť váš priestor. S pravými nástrojmi, trochou prípravy a správym postupom, ako vymaľovať byt, dosiahnete profesionálny vzhľad bez nutnosti najímania odborníkov. Nezabudnite si vybrať farbu, ktorá odráža váš osobný štýl a zlepšuje atmosféru izby. A pamätajte, každá zmena farby je nová príležitosť vyjadriť seba a oživiť váš domov.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk