Ako vymaľovať kuchyňu? Návod + tipy na super farby

nová kuchyňa s bielymi stenami a skrinkami

Predstavte si, že vstúpite do svojej kuchyne a okamžite cítite, ako sa atmosféra miestnosti zmenila k lepšiemu. Nová farba na stenách odráža vašu osobnosť a dodáva priestoru čerstvý, príjemný vzhľad. Ale ako vymaľovať kuchyňu a ako sa rozhodnúť pre tú správnu farbu, aby výsledok vyzeral, akoby bol od profesionálov? V tomto článku sa ponoríme do procesu výberu ideálnej farby do vašej kuchyne a prevedieme vás postupom maľovania, aby ste mohli svoju kuchyňu premeniť bez zbytočného stresu a s úžasným výsledkom.

Či už hľadáte tipy na to, ako vybrať farbu, ktorá najlepšie vyhovuje vašej kuchyni, alebo hľadáte praktické rady na samotné maľovanie, tento článok vám poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete na to, aby vaša kuchyňa zažiarila v novom svetle.

Ideálna farba do kuchyne: ktorá je pre vás tá pravá?

Pri výbere ideálnej farby do kuchyne je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov. Prvým je veľkosť a osvetlenie kuchyne, keďže svetlé farby dokážu opticky zväčšiť malý priestor a tmavšie odtiene pridávajú hĺbku veľkým miestnostiam.

Druhým faktorom je váš osobný štýl a preferencie. Ak máte radi moderný vzhľad, môžete zvoliť odvážne a živé farby, zatiaľ čo neutrálne odtiene vytvárajú klasickú a nadčasovú atmosféru.

žena si vyberá farby do kuchyne zo vzorkovníka

Tretím aspektom je farba kuchynských skriniek a spotrebičov, ktoré by mali s farbou stien harmonizovať. Štvrtým aspektom je funkčnosť, pretože niektoré farby sú praktickejšie v kuchyni, odolnejšie voči škvrnám a ľahšie sa čistia. Nakoniec, je dôležité prezrieť si vzorky farieb priamo v kuchyni, aby ste videli, ako sa farby menia v rôznych svetelných podmienkach počas dňa.

Tipy na farebné kombinácie v kuchyni

Moderné kuchyne odrážajú dynamiku a inovatívnosť súčasného dizajnu, a voľba farebných kombinácií do kuchyne hrá v tomto trende kľúčovú rolu. Výber sviežich, odvážnych alebo dokonca neočakávaných farebných párov môže vašej kuchyni dodať jedinečný charakter a moderný nádych.

Biela farba v kuchyni a jej kombinácie

Biela farba je v kuchyni obľúbená kvôli svojej schopnosti vytvárať pocit čistoty a sviežosti, čo je v kuchynskom prostredí mimoriadne dôležité. Okrem toho opticky zväčšuje priestor, čo je ideálne pre menšie kuchyne. Navyše, biela poskytuje neutrálny základ, ktorý sa ľahko kombinuje s akýmkoľvek štýlom dekorácie a umožňuje vyniknúť farebným doplnkom a kuchynskému náčiniu.

Náš TIP: Pri maľovaní kuchyne je najlepšia biela farba na stenu s vysokou krycou schopnosťou a odolnosťou voči škvrnám a vlhkosti. Vhodná je najmä umývateľná farba, ktorá je odolná voči častému čisteniu a zachováva si svoj čistý vzhľad dlhšie, čo je v kuchyni kľúčové. Takéto farby sú tiež často obohatené o antimikrobiálne prísady, čo je výhoda v prostredí, kde sa pripravuje jedlo. Na maľovanie stien v kuchyni sú na trhu aj špeciálne farby do kuchyne a kúpeľne, ktoré sú primárne určené na náter náročnejších priestorov.

Pastelová modrá a krémová

Táto kombinácia vytvára pokojnú a uvoľňujúcu atmosféru v kuchyni. Pastelová modrá pridáva chladný, ale prívetivý nádych, zatiaľ čo krémová farba zjemňuje celkový vzhľad a dodáva teplý akcent.

Šedá a žltá

Ide o modernú a energickú kombináciu. Šedá poskytuje sofistikovaný a neutrálny základ, zatiaľ čo žiarivé žlté doplnky oživia priestor a pridajú mu živelnosť.

Tmavozelená a drevo

Táto kombinácia vytvára pocit prírodnosti a luxusu. Tmavozelená dodáva hĺbku a eleganciu, zatiaľ čo prírodné drevené prvky pridávajú teplý a útulný pocit.

kuchyňa v kombinácii zelenej a dreva

Terra cotta a biela

Terra cotta, alebo pálená zemina, v kombinácii s bielou vytvára teplý a pozemský vzhľad. Táto kombinácia je ideálna pre kuchyne s rustikálnym alebo stredomorským nádychom.

Čierna a strieborná

Táto kombinácia je dokonalá pre moderné a minimalistické kuchyne. Čierna prináša sofistikovanosť a hĺbku, zatiaľ čo strieborné alebo nerezové doplnky a spotrebiče poskytujú čistý, industriálny vzhľad.

Ako vymaľovať kuchyňu? Postup

Vymaľovanie kuchyne môže byť pomerne jednoduchým a uspokojivým projektom, ak budete postupovať systematicky a premyslene. Ak ste si už vybrali farbu na stenu, tu je postup,

ako na to:

Príprava kuchyne na maľovanie

Najprv je potrebné urobiť priestor pre maľovanie. To znamená odstrániť zo stien všetky obrazy, hodiny a iné dekorácie. Ak je to možné, odstráňte alebo prikryte nábytok a kuchynské spotrebiče. Podlahu zakryte ochrannou fóliou alebo starými novinami.

Čistenie a oprava stien

Pred maľovaním je dôležité steny dôkladne vyčistiť. Odstráňte všetky mastné škvrny a nečistoty. Ak sú na stenách drobné praskliny alebo diery, použite tmel na ich vyplnenie a potom povrch hladko zbrúste.

Zakrývanie a ochrana nábytku

Pomocou maliarskej pásky zakryte okraje a miesta, ktoré nechcete namaľovať, ako sú napríklad okenné rámy, dvere alebo hrany skriniek.

Nanášanie základnej vrstvy (ak je potrebné)

Ak meníte farbu na tmavšiu alebo na úplne odlišnú, môže byť dobrý nápad naniesť základnú vrstvu. Táto vrstva pomáha pri lepšom krytí a zabezpečí, že konečná farba bude vyzerať rovnomerne. V prípade tmavého odtieňa sa doporučuje použiť ako podklad svetlejší odtieň príbuznej farby. Ak chcete zmeniť odtieň, odporúčame vám zjednotiť povrch natretím podkladu bielou farbou pre lepší výsledok nového odtieňa.

Maľovanie

Začnite maľovať okraje a rohy štetcom a potom použite valček na väčšie plochy. Maľujte v tenkých vrstvách, aby ste predišli stekaniu farby. Nezabudnite dodržiavať odporúčaný čas schnutia medzi jednotlivými vrstvami.

Dokončovacie práce

Po úplnom vyschnutí farby odstráňte maliarsku pásku. V prípade potreby upravte alebo dotiahnite okraje. Nakoniec vymeňte všetky dekorácie, obrazy a nábytok na svoje miesto.

Nezabudnite, že pri práci je dôležitá trpezlivosť a precíznosť, aby výsledok vyzeral čo najprofesionálnejšie.

Maliarske náradie, používané pri maľovaní stien bielou farbou

Premena kuchynskej linky

Na premaľovanie kuchynskej linky sa zvyčajne používa špeciálna nábytková farba alebo lak, ktorý je odolný voči opotrebeniu, vlhkosti a teplotným zmenám, čo sú bežné podmienky v kuchyni. Tieto farby sú dostupné v rôznych odtieňoch a povrchových úpravách, čím umožňujú individuálny výber podľa osobného štýlu a potrieb konkrétnej kuchyne.

Prečítajte si viac: Renovácia kuchynskej linky oživí vašu domácnosť

Farba na kuchynskú linku je špeciálne navrhnutá tak, aby odolávala vysokým nárokom kuchynského prostredia, ako sú teplotné zmeny, vlhkosť, mastnoty a časté čistenie. Tieto farby sú zvyčajne vysoko odolné, ľahko umývateľné a dostupné v rôznych povrchových úpravách, od matných po vysoko lesklé, aby vyhoveli rôznym dekoračným štýlom a praktickým potrebám.

V konečnom dôsledku, vymaľovanie kuchyne je viac než len obnovovací projekt; je to príležitosť vyjadriť svoj osobný štýl a oživiť jeden z najdôležitejších priestorov vo vašom dome. Či už ste sa rozhodli pre jasné a odvážne farby, klasické neutrály alebo pre štýlové moderné kombinácie, dôležité je, že ste si vybrali farby a techniky, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a vkusu. S týmito tipmi a postupmi v rukách ste pripravení vytvoriť kuchyňu, ktorá nie len vyzerá úžasne, ale je aj príjemným a inšpirujúcim miestom pre vás a vašu rodinu.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk