Ako vymaľovať obývačku? Najnovšie trendy a tipy

Obývačka so stenou neutrálnej farby a jednou stenou výraznej farby

Maľovanie obývačky je vzrušujúcim spôsobom, ako osviežiť a premeniť srdce vášho domova. Ako vymaľovať obývačku moderne a zároveň nadčasovo? Správny výber farby na steny môže dramaticky zmeniť atmosféru a vzhľad miestnosti, odhaľujúc jej skutočný potenciál. V tomto článku sa ponoríme do umenia výberu ideálnych farieb na steny, ktoré oživia váš priestor. Odhaľme spolu, ako zladiť moderné a trendy farby s existujúcim nábytkom a dekoráciami, aby sme vytvorili harmonický a štýlový priestor, ktorý odráža vašu osobnosť a súčasné dizajnové trendy.

Nech už hľadáte odvážny prejav alebo preferujete subtílne tóny, náš sprievodca vám pomôže urobiť informované rozhodnutia, vďaka ktorým bude vaša obývačka miestom, kde sa budete cítiť šťastne a pohodlne.

Ako moderne vymaľovať obývačku?

Pri rozhodovaní sa, akú farbu do obývačky si zvoliť, sa porozhliadnite po odtieňoch, ktoré odrážajú vašu osobnosť a zároveň vytvoria príjemné prostredie pre všetkých členov domácnosti aj pre hostí. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si vybrať ideálnu farbu.

priestranná obývačka s umeleckým dielom na stene

Inšpirujte sa umeleckými dielami

Ak máte v obývačke obľúbené umenie, nechajte sa inšpirovať farbami z týchto diel. Umelecké diela môžu slúžiť ako zdroj inšpirácie pre farebnú schému vašej obývačky, pričom môžete zvoliť dominantnú farbu z diela a doplniť ju sekundárnymi a terciálnymi farbami.

Prírodné farby pre pohodu a harmóniu

Farebné palety inšpirované prírodou môžu vytvoriť upokojujúci a príjemný pocit v obývačke. Zelené, modré, hnedé a pieskové odtiene môžu vytvoriť pohodlný priestor, ktorý napomáha relaxácii a odpočinku.

Výber dominantnej, sekundárnej a terciálnej farby

Pri vytváraní farebnej schémy začnite s výberom jednej dominantnej farby, ktorá bude slúžiť ako hlavný tón vašej obývačky. Potom pridajte sekundárnu farbu, ktorá doplní hlavný tón, a terciálnu farbu pre akcenty a detaily. Tento prístup pomáha vytvoriť vyvážený a súdržný vzhľad.

Využite farebné vzorky a testovacie nátery

Farby na maľovanie stien je najjednoduchšie vyberať za pomoci vzoriek. Pozrite si jednotlivé odtiene za denného svetla aj pri umelom osvetlení, ktoré máte v obývačke. Priložte farebné vzorky k nábytku, ktorý si v obývačke plánujete nechať. Takýmto spôsobom nájdete odtieň farby na stenu, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Ako vymaľovať obývačku: fotky ako inšpirácie

Prehliadanie fotografií na platformách ako Pinterest môže poskytnúť bohatú inšpiráciu a pomôcť objaviť rôzne farby na steny, ktoré by dokonale doplnili váš obývačkový priestor. Tieto vizuálne zdroje umožňujú ľahko identifikovať trendy a štýly, ktoré rezonujú s vašimi osobnými preferenciami, a uľahčujú rozhodovanie o finálnej farbe.

obývačka s veľkým oknom, žltou stenou a dekoráciami

Poraďte sa v predajni

V predajni Farlesk si dávame záležať na tom, aby ste si od nás odniesli nielen kvalitné farby, ale aj užitočné rady a tipy, ako vymaľovať obývačku a ako si vybrať tú správnu farbu. Odporúčame vám tiež využiť možnosť miešania farieb. S nami budete mať istotu, že získate presne taký odtieň, aký ste si vybrali.

Pamätajte, že farba má významný vplyv na atmosféru a celkový vzhľad miestnosti, takže si pre výber farby do obývačky vyhraďte dostatok času a zvážte všetky možnosti, aby ste vytvorili priestor, ktorý bude zároveň odrážať vašu osobnosť a poskytovať pohodlie pre vás a vašich hostí.

Trendy farby do obývačky

Trendy farby stien v obývačke sa neustále menia a sú ovplyvnené súčasnými dizajnovými trendmi, ročnými obdobiami a kultúrnymi vplyvmi. Na rok 2023 a nasledujúce obdobie môžeme identifikovať niekoľko farieb a farebných schém, ktoré sa stali obzvlášť populárnymi:

Zemité odtiene

Teplé farby do obývačky, zemité farby ako sú hliníkovo hnedá, terakota, piesková alebo okrová sú v trende pre ich schopnosť vytvárať útulný a pohodlný priestor. Tieto farby pridávajú teplú a prírodnú atmosféru do obývačky.

Odtiene zelenej, ktoré pripomínajú prírodu, ako sú olivová, mätová alebo eukalyptová, sú trendom pre ich schopnosť priniesť do interiéru pocit vonkajšieho prostredia a sviežosti.

Jemné pastelové farby na steny

Pastelové farby ako sú bledá modrá, mäkká levanduľa alebo pastelová ružová, prinášajú do interiéru jemnosť a sviežosť. Sú ideálne pre vytvorenie svetlého a vzdušného pocitu v obývačke.

Tmavé a sýte farby

Tmavé, nasýtené farby ako sú tmavomodrá, hlboká zelená alebo burgundská, sa stávajú populárnymi pre ich schopnosť vytvoriť dramatický a sofistikovaný vzhľad. Tieto farby sú vynikajúce na vytvorenie výrazného akcentu v miestnosti.

Oranžová farba na stene môže obývačke dodať teplý a energický vzhľad, čím vytvorí pozitívnu a pohostinnú atmosféru. Je ideálna pre vytvorenie živého a stimulujúceho priestoru, ktorý podporuje spoločenské interakcie a pohodu.

Neutrálne farby

Neutrálne farby ako sú sivá, béžová a biela farba na stenu, tiež zostávajú obľúbenou voľbou pre ich univerzálnosť a schopnosť dopĺňať rôzne dekoratívne štýly. Neutrálne farby poskytujú dokonalé plátno pre akcentové farby a dekorácie.

Pri výbere farby na steny do obývačky je dôležité zvážiť celkové osvetlenie miestnosti, veľkosť priestoru a osobný štýl. Trendy farby môžu poskytnúť inšpiráciu, ale konečný výber by mal odrážať vašu osobnosť a to, čo chcete, aby váš domov vyjadroval.

TIP: Ak už máte vyriešenú otázku, ako vymaľovať obývačku, pozrite si našu ponuku maliarskeho náradia. Či už potrebujete kvalitné valčeky, štetce, ochranný zakrývací materiál, alebo maliarsku pásku, u nás si vyberie každý.

Farebné oddelenie stropu od bočných stien

Pri farebnom oddelení stropu od bočných stien máte niekoľko možností, ktoré môžu pridať vašej miestnosti na charaktere a štýle. Tu sú niektoré z nich:

  • Dekoratívne lišty: Použitie dekoratívnych líšt na hranici medzi stropom a stenami vytvorí elegantný vizuálny rozdiel. Lišty môžu byť maľované v kontrastnej farbe alebo v odtieni, ktorý sa hodí k jednej zo stien alebo stropu, čím sa zvýrazní rozdiel medzi stropom a stenami.
  • Biely pás: Namaľovanie tenkého bieleho alebo svetlého pásu okolo stropu môže opticky oddeliť steny od stropu bez potreby fyzickej lišty. Táto technika môže byť obzvlášť účinná v miestnostiach s vysokými stropmi alebo tam, kde chcete zachovať minimalistický vzhľad.
  • Farebný prechod: Ak hľadáte subtílnejší spôsob, ako oddeliť steny od stropu, môžete vytvoriť jemný farebný prechod. Môžete napríklad použiť svetlejší odtieň farby stien na strop alebo naopak, čím sa vytvorí mierne rozlíšenie bez ostrého kontrastu.
  • Kontrastné farby: Pre odvážnejší vzhľad môžete maľovať strop úplne inou farbou než sú steny.

Každá z týchto možností ponúka jedinečný spôsob, ako definovať priestor a pridať miestnosti na zaujímavosti. Pri výbere metódy je dôležité zvážiť celkový dizajn a atmosféru, ktorú chcete v miestnosti vytvoriť.

Ak ste si už vybrali správnu farbu, či farebnú kombináciu do obývačky je načase pustiť sa do práce. Podrobný návod a postup nájdete v našom článku: Ako maľovať steny?

Alebo pokračujte v ostatných miestnostiach a prečítajte si náš článok: Ako vymaľovať izbu?

Moderné farby na stenu prinesú do vašej obývačky štýl, teplo a charakter. Dúfame, že tento článok vám poskytol cenné tipy a inšpiráciu, ako vymaľovať obývačku tak, aby odrážala vašu osobnosť a zároveň najnovšie dizajnové trendy. Pamätajte, že každá zmena farby je príležitosťou k novému začiatku, tak prečo nezačať práve teraz?

Zdroje:

Tips for Choosing Interior Paint Colors

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk