Ako znížiť chlór v bazéne? Správne hodnoty pH a chlóru vo vode

testovanie pH a chlóru v bazéne pomocou testovacích prúžkov

Udržiavanie kvality vody v bazéne je nevyhnutné pre zdravie a pohodu kúpajúcich sa. Chlór je bežne používaný dezinfekčný prostriedok, ktorý zabíja baktérie a iné mikroorganizmy v bazénovej vode. Avšak jeho nadmerné množstvo môže spôsobiť podráždenie kože a očí. Na druhej strane, správne hodnoty pH sú dôležité pre efektívne pôsobenie chlóru a ochranu zdravia kúpajúcich. Ako znížiť chlór v bazéne a udržať správne hodnoty pH a chlóru? Poradíme vám v nasledujúcich riadkoch.

Hodnoty pH a chlóru v bazéne

Správne hodnoty pH v bazéne by mali byť v rozsahu od 7.2 do 7.6. Tento rozsah zabezpečuje, že voda je dostatočne neutrálne, aby bola bezpečná pre kožu a oči kúpajúcich, a zároveň umožňuje chlóru efektívne pôsobiť proti mikroorganizmom. Ak je pH príliš nízke, môže to viesť k korózii vybavenia bazéna a podráždeniu kože. Naopak, príliš vysoké pH zníži účinnosť chlóru a môže spôsobiť zakalenie vody a tvorbu vodného kameňa.

Ako zistíte, že je príliš veľa chlóru v bazéne?

Málo chlóru v bazéne, podobne ako vysoké pH, spôsobí premnoženie baktérií a zakalenie vody. Naopak, prítomnosť príliš veľkého množstva chlóru v bazéne môže byť tiež zdraviu škodlivá.

Preto je lepšie množstvo chlóru zistiť testovaním skôr, než skočíte do vody. Silný chlórový zápach okolo bazéna vám pravdepodobne prezradí príliš veľa chlóru. Tento zápach vzniká, keď chlór reaguje s organickými látkami, ako sú pot, oleje a moč, čím vznikajú chloramíny.

Testovacie prúžky alebo sady sú najspoľahlivejším spôsobom, ako zistiť presnú hladinu chlóru. Ak hodnoty chlóru prevyšujú odporúčané rozsahy (zvyčajne 1 - 3 ppm pre voľný chlór), znamená to, že chlóru je príliš veľa.

Príznaky, že ste sa okúpali v bazéne s príliš veľkým množstvom chlóru:

Podráždenie očí a kože: Jedným z najčastejších príznakov príliš vysokého obsahu chlóru je silné podráždenie očí a kože. Ak po plávaní v bazéne pociťujete nadmerné sčervenanie očí, svrbenie alebo vyrážky na koži, môže to byť znakom vysokej hladiny chlóru.

Chlór môže spôsobiť, že plavky rýchlo vyblednú alebo zmenia farbu. U ľudí s blond alebo svetlejšími vlasmi môže dokonca dôjsť k zelenému sfarbeniu vlasov!

Ak sa stretnete s ktorýmkoľvek z týchto znakov, je dôležité okamžite upraviť hladinu chlóru v bazéne, aby sa zabránilo ďalšiemu podráždeniu alebo poškodeniu.

Ako znížiť chlór v bazéne

Ak máte nadbytok chlóru v bazéne, máte 3 možnosti, ako tento problém napraviť. Sú to:

  1. Prirodzené zníženie. Jednou z najjednoduchších metód je nechať chlór prirodzene sa rozložiť. Slnečné svetlo (UV žiarenie) zrýchľuje rozklad chlóru, takže niekedy stačí len čakať.

  2. Riedenie vodou: Ak sú hladiny chlóru veľmi vysoké, môžete do bazéna pridať čerstvú vodu, aby sa chlór zriedil. Nezabudnite potom skontrolovať a prispôsobiť úroveň pH.

  3. Chemické redukčné prostriedky: Na trhu sú dostupné chemické prostriedky do bazéna na zníženie úrovne chlóru, ako sú napríklad tiosírany alebo askorbát sodný. Používajte podľa pokynov výrobcu.

bazén s čistou vodou a ležadlami na brehu

Udržiavanie správnych hodnôt pH v bazéne

Okrem množstva chlóru je tiež potrebné udržať správne hodnoty pH.

Ideálne hodnoty pH: Správna úroveň pH vody v bazéne by mala byť medzi 7.2 a 7.6. Tieto hodnoty zabezpečujú optimálne pôsobenie chlóru a minimalizujú riziko podráždenia.

Testovanie pH: pH vody by sa malo pravidelne testovať pomocou testovacích prúžkov alebo digitálneho testera.

Úprava pH: Ako znížiť pH v bazéne, ak je príliš vysoké? Môžete použiť pH mínus (kyselinu) na jeho zníženie. Ak je pH príliš nízke, použije sa pH plus (zásada) na zvýšenie úrovne pH. Vždy dodržiavajte pokyny výrobcu pre bezpečné dávkovanie.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk