Aký tmel použiť na sadrokartón?

muž kontroluje steny v novostavbe

Pri rozhodovaní, aký tmel na sadrokartón si vybrať, by ste mali poznať rôzne dostupné typy a ich špecifické vlastnosti. Sadrokartón sa stal obľúbeným materiálom pri stavebných a renovačných prácach vďaka svojej flexibilite a jednoduchosti v použití. Avšak, pre dosiahnutie dokonale hladkého a esteticky príťažlivého povrchu je nevyhnutné použiť správny tmel. Tento článok vám poskytne užitočné tipy, aký tmel na sadrokartón si zvoliť pre vaše projekty.

Tmel na sadrokartón sa používa na dosiahnutie hladkého a rovného povrchu stien a stropov vyrobených zo sadrokartónu. Môžete ho použiť na vyplnenie škár medzi jednotlivými doskami sadrokartónu, na zabránenie viditeľnosti spojov a vytvorenie jednoliateho vzhľadu. Využíva sa aj na opravu malých dier a trhlín v sadrokartónových doskách ako aj na celoplošné stierkovanie sadrokartónových dosiek, pokiaľ chcete mať povrch ešte hladší a estetickejší než je povrch samotného sadrokartónu.

Celoplošné vystierkovanie je vhodné, ak uvažujete nad úpravou stien napr. tapetovaním, alebo pre dokonale hladký porvch stien pred maľovkou.

Podľa čoho si vybrať tmel na sadrokartón?

Pri rozhodovaní, aký tmel na sadrokartón si zaobstarať, je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Sú to:

Účel tmelu na sadrokartón

Aký tmel na sadrokartón je kompatibilný s rôznymi materiálmi? Predsa: univerzálny. Ak hľadáte viacúčelový produkt, univerzálny tmel je dobrá voľba. Je vhodný nielen pre sadrokartón, ale aj pre iné povrchy, ako sú omietky alebo betón.

Tmel na opravy, alebo sadrokartonárska stierka, sa zas hodí na drobné opravy a výplne dier v sadrokartónových stenách. Je ľahko aplikovateľný a rýchlo schnúci. Tmel na škárovanie je ideálny na zaplnenie škár medzi doskami sadrokartónu.

Tmel na sadrokartón – cena

Cena tmelu na sádrokartón sa môže líšiť v závislosti od niekoľkých faktorov, ako sú značka, typ tmelu a kvalita. Najbežnejšie a cenovo dostupné sú akrylové a sadrové tmely. Potom sú v ponuke aj špeciálne tmely s univerzálnym použitím, ako akrylsilikónový, šľahaný alebo štukový tmel. Môžu byť drahšie v porovnaní so sadrovými a akrylovými tmelmi kvôli ich špecifickým vlastnostiam, ako je napríklad vyššia priľnavosť na rôzne materiály alebo flexibilita.

Aké druhy tmelu na sadrokatón poznáme?

Ak si neviete vybrať, aký tmel na sadrokartón sa hodí práve vo vašej situácií, prečítajte si viac o vlastnostiach tmelov, dostupných aj v našom e-shope.

Tmel na sadrokartón bez použitia výstuhy

Tmel na sadrokartón bez použitia výstužnej pásky (tzv. bezpáskový tmel) je špeciálny druh tmelu navrhnutý tak, aby umožňoval škárovanie dosiek sádrokartónu bez nutnosti použitia papierovej alebo sieťkovej vystužovacej pásky. Z ponuky sadrokartonárskych tmelov je to napr. Rigips tmel na sadrokartón. Je formulovaný tak, aby mal vynikajúce vlastnosti previazania s podkladovým materiálom.

Hlavnou výhodou tohto tmelu je jeho schopnosť zjednodušiť proces škárovania. Pri tradičných metódach je nutné najprv aplikovať vystužovaciu pásku na švy medzi doskami sádrokartónu, aby sa zabezpečila pevnosť spoja a zabránilo praskaniu. Tmel eliminuje túto potrebu, čo značne uľahčuje prácu a skracuje čas potrebný na dokončenie projektu.

Samozrejme nie je to úplne dokonalé prevedenie práce sadrokartónových spojov. Preto, aby sa s istotou predišlo neskoršiemu praskaniu spojov, je vždy najlepšie, ak sa tieto tmely používajú aj s vystužovacou páskou.

lepenie pásky na stenu

Akrylový tmel na sadrokartón

Akrylový tmel na sádrokartón je typ tmelu na báze akrylátovej disperzie s vysokou pružnosťou. Je navrhnutý špeciálne pre použitie na sadrokartónové spoje a kombináciu iných druhov materiálov. Je obľúbený vďaka svojej flexibilite, univerzálnosti a dobrej priľnavosti a schopnosti vytvoriť hladký a pretierateľný povrch po vyschnutí.

Je flexibilnejší ako iné druhy tmelov, čo znižuje riziko praskania tmelu pri zmene teploty alebo vlhkosti. Má výbornú priľnavosť k rôznym stavebným materiálom, vrátane sádrokartónu, čo zabezpečuje pevné a trvácne spoje.

Akrylový tmel je vhodný pre interiérové aplikácie, kde je dôležitá estetika vyplnenia spojov. Jeho použitie je jednoduché a schne pomerne rýchlo.

Finálny tmel na sádrokartón

Finálny tmel na sádrokartón, známy tiež ako celoplošný tmel, je druh tmelu určený na poslednú vrstvu pri stierkovaní a vyhladzovaní sadrokartónových dosiek. Tento tmel je navrhnutý tak, aby poskytoval mimoriadne hladký a jemný povrch, ktorý je pripravený na finálne povrchové úpravy ako maľovanie alebo tapetovanie.

Finálny tmel má jemnejšiu textúru v porovnaní s bežnými tmelmi, čo umožňuje dosiahnuť hladší a kvalitnejší finiš. Ak premýšľate, aký stierkovací finálny tmel na sádrokartón umožňuje dosiahnuť dokonale hladký povrch, hľadajte produkty s označením „ stierka” alebo „sadrová stierka“.

Finálny tmel na sádrokartón je dôležitý pre dosiahnutie profesionálneho vzhľadu v interiérových aplikáciách a je nevyhnutný pre kvalitné dokončovacie práce.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk