Izolácie na strechy a farby na izolácie: ktorá z nich je najlepšia?

muž natiera plochú strechu izolačným náterom

Pri plánovaní ochrany a efektivity vášho domova sú izolácie na strechy a farby na izolácie dve zásadné témy, o ktorých je potrebné premýšľať. Tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie o tom, ako správne vybrať a aplikovať izoláciu na strechu a ako využiť špeciálne farby na izolácie, aby ste maximalizovali tepelný komfort vášho domova, zároveň znížili energetické náklady a prispeli k ochrane životného prostredia. Prejdeme si rôzne typy izolačných materiálov a farieb, ich vlastnosti, aplikáciu a tipy, ako dosiahnuť najlepšie výsledky pri ochrane vášho domova pred vonkajšími vplyvmi.

Keď máte na streche dobre nastavenú izoláciu, pomáha to udržiavať teplotu vo vašom dome príjemnú po celý rok. Počas zimy izolácia zabraňuje úniku teplého vzduchu z domu von, čo znamená, že vaše kúrenie nemusí pracovať tak tvrdo, aby vás udržalo v teple. A počas leta, keď sú vonku horúčavy, izolácia pomáha udržať chladnejší vzduch vo vnútri a zabraňuje tomu, aby sa teplo z vonku dostalo dnu.

To neznamená len väčšie pohodlie pre vás a vašu rodinu, ale aj úsporu peňazí na účtoch za energie. Menej energie potrebnej na ohrev alebo ochladenie vášho domova znamená nižšie účty za energie. Navyše, tým, že pomáhate znížiť potrebu energie, tiež prispievate k ochrane životného prostredia. Jednoducho povedané, izolácia na streche je ako udržateľná investícia do pohodlia, úspor a ochrany životného prostredia vašej domácnosti.

Čo je izolácia na strechu a aké materiály sa na ňu využívajú?

Izolácia na strechy je materiál alebo systém, ktorý sa používa na zníženie prenosu tepla medzi vnútorným prostredím budovy a vonkajším okolím. Cieľom izolácie strechy je udržať teplo vo vnútri budovy počas zimných mesiacov a vonku počas letných mesiacov, čím sa znižujú energetické náklady a zvyšuje sa pohodlie obyvateľov. Existujú rôzne typy izolácie strechy, vrátane:

  • Pevné izolácie: Tieto sú vyrobené z pevných materiálov, ako sú polystyrén, polyuretán alebo minerálna vlna. Sú umiestnené medzi krokvy alebo na vrchu strešných krokví.
  • Fúkaná izolácia: Tento typ izolácie sa skladá z malých častíc, ako sú celulóza, minerálna vlna alebo sklenené vlákna, ktoré sa fúkajú do priestoru medzi strešnými krokvmi alebo do podkrovných priestorov.
  • Penová izolácia: Táto izolácia sa nanáša vo forme peny, ktorá sa rozširuje a tvrdne, čím vyplní priestory a vytvára nepretržitú bariéru proti prenikaniu tepla.

Výber správneho typu izolácie závisí od viacerých faktorov, vrátane klímy, typu strechy a energetických požiadaviek budovy. Správna izolácia strechy môže značne prispieť k zlepšeniu energetické efektívnosti a komfortu domova.

pracovník aplikuje tekutý izolačný náter na strechu

Hydroizolácia strechy – chráni dom proti vode

Hydroizolácia strechy je proces, ktorý zabraňuje vniknutiu vody a vlhkosti do strešnej konštrukcie a do vnútorných priestorov budovy. Ide o dôležitú ochrannú vrstvu, ktorá pomáha predchádzať poškodeniu vody, plesniam a iným problémom spojeným s vlhkosťou.

Predstavte si hydroizoláciu ako nepriepustný plášť pre vašu strechu. Tento plášť zabezpečuje, že dažďová voda, roztápajúci sa sneh alebo akákoľvek iná forma vlhkosti nemôže preniknúť do strešnej konštrukcie alebo do vnútra budovy. V praxi sa toto dosahuje použitím špeciálnych materiálov alebo náterov, ktoré sa aplikujú na povrch strechy alebo sú integrované do jej štruktúry.

Hydroizolačné materiály môžu zahŕňať:

  • Asfaltové pásy: Tradičný, ale veľmi účinný materiál, ktorý sa používa na mnohých typoch strešných krytín.
  • Tekuté nátery na strechu: Izolácie na strechy, tzv. tekutá guma. Aplikujú sa štetcom alebo valčekom a vytvárajú nepretržitú, nepriepustnú vrstvu.
  • EPDM guma (etylén-propylén-dién-monome): Syntetická guma, ktorá je odolná voči UV žiareniu a teplotným výkyvom.
  • PVC alebo TPO fólie: Plastové alebo termoplastické fólie, ktoré sa zvárajú na strechu a vytvárajú nepriepustnú vrstvu.

Správna hydroizolácia je kľúčová pre dlhodobú odolnosť a funkčnosť strechy. Zabezpečuje, že interiér zostane suchý a chránený pred poškodením vodou, čím predlžuje životnosť celého objektu a znižuje potrebu drahých opráv v budúcnosti.

Zateplenie strechy – cena za m2 závisí od viacerých faktorov

Pri zateplení plochej strechy polystyrénom sú toto kľúčové aspekty, ktoré ovplyvňujú cenu:

  • Typ a hrúbka izolačného materiálu: Polystyrén je populárny materiál pre izoláciu plochých striech vďaka svojim dobrým tepelnoizolačným vlastnostiam a relatívne nízkej cene. Hrúbka izolačného materiálu výrazne ovplyvňuje jeho izolačné schopnosti a tým aj cenu.
  • Príprava strechy a potrebné opravy: Pred aplikáciou izolácie na strechu je často potrebné vykonať prípravné práce alebo opravy existujúcej strešnej konštrukcie. Ak strecha vyžaduje opravy alebo špeciálnu prípravu (napríklad odstránenie starej izolácie, vyrovnanie povrchu), môže to zvýšiť celkové náklady.
  • Dodatočné vrstvy a materiály: Okrem samotnej izolácie môže byť potrebné pridať ďalšie vrstvy, ako sú parozábrany, hydroizolačné membrány alebo ochranné povrchové vrstvy.
  • Pracovné náklady: Pracovné náklady môžu výrazne kolísať v závislosti od regiónu, skúseností a odbornosti vykonávateľa.
  • Dostupnosť a cena materiálov: Ceny materiálov sa môžu líšiť v závislosti od regiónu, dostupnosti a výkyvov na trhu.
  • Rozsah projektu: Celková plocha strechy a jej prístupnosť tiež ovplyvňujú cenu. Väčšie strechy môžu mať kvôli väčšiemu objemu materiálu a práce nižšiu cenu za m2, zatiaľ čo komplikované alebo ťažko prístupné strechy môžu cenu zvýšiť.

Pri zvažovaní zateplenia plochej strechy polystyrénom je dôležité získať cenové ponuky od viacerých dodávateľov, aby ste mali lepší prehľad o očakávaných nákladoch. Tiež je užitočné zvážiť dlhodobé úspory energií, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska kompenzovať počiatočné investície do zateplenia.

Farby na izolácie na strechy: čo to je?

Farby na izolácie na strechu sú špeciálne nátery, ktoré sa aplikujú na povrch strešných krytín s cieľom zlepšiť ich izolačné vlastnosti, odolnosť voči poveternostným vplyvom alebo zmeniť ich estetický vzhľad.

Obsahujú mikroskopické častice, ktoré odrážajú slnečné žiarenie, čím znižujú tepelný príjem strechy a interiéru budovy. To môže viesť k zníženiu potreby klimatizácie a ušetriť energiu.

Okrem funkčných vlastností môžu farby na izolácie na strechu slúžiť aj na zlepšenie vzhľadu strechy, prípadne na zosúladenie s celkovým dizajnom budovy.

Farby na strechy sa líšia podľa toho, na aký materiál sa môžu používať a aké majú vlastnosti. Napríklad táto RENOLAST Asfaltohliníková farba je určená na asfaltové strešné pásy ako ochranný náter proti slnku a poveternostným vplyvom.

Ak potrebujete obnoviť zvetrané strešné krytiny z betónu, pálených tašiek či drevených šindľov, odporúčame vám náterovú hmotu ETERNAL na strechy. Okrem toho, že obnoví farbu strechy, vytvára účinnú ochranu proti slnečnému žiareniu, chemickým vplyvom a poveternostným podmienkam. Na natieranie plechových striech je vhodný lak ETERNAL mat akrylátový, ktorý vytvorí matný vzhľad a zvýši odolnosť strechy.

V rámci starostlivosti o váš domov je dôležité nezanedbávať dva kľúčové aspekty – tepelnú izoláciu a hydroizoláciu strechy. Tieto dve opatrenia spolu zabezpečujú, že váš dom zostane teplý, suchý a pohodlný bez ohľadu na to, aké poveternostné podmienky panujú vonku. Tepelná izolácia pomáha udržať v dome príjemné teploty, znižuje spotrebu energie a tým aj vaše účty za energie. Na druhej strane, hydroizolácia chráni váš dom pred škodlivým vplyvom vody a vlhkosti, čím predlžuje životnosť strechy a celej stavby.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk