Maliarske náradie: aké pomôcky potrebujete na maľovanie stien?

maliarske náradie a pomôcky na maľovanie stien: štetce, vedro a farba, valčeky, ochranná fólia a maliarska páska

Mať po ruke správne maliarske náradie a pomôcky je rovnako dôležité, ako samotná farba na stenu. Tieto nástroje sú kľúčom k úspešnému dokončeniu vášho projektu a zabezpečia, že výsledok bude presne taký, aký ste si predstavovali. V tomto článku sa pozrieme na základné maliarske pomôcky a náradie, ktoré by mal mať každý domáci majster pripravené pred začiatkom maľovania bytu. Poradíme vám, ako si vybrať tie správne nástroje pre rôzne úlohy a ako ich efektívne využiť, aby váš maliarsky projekt prebehol hladko a bez zbytočných komplikácií.

Zameriame sa nie len na samotné štetce a valčeky na maľovanie, ale aj prípravu miestnosti a upratovanie po maľovaní.

Príprava na maľovanie stien

Predtým, než ponoríte štetec do farby, je kľúčové dôkladne pripraviť miestnosť na maľovanie. Zabezpečí nielen hladký priebeh práce, ale aj profesionálny výsledok bez zbytočných chýb a znečistenia nábytku. Tieto pomôcky na vám zídu:

  • Maliarska páska

Maliarska páska je neoceniteľným pomocníkom pri vytváraní ostrých a čistých línií medzi rôznymi farbami na stene alebo pri ochrane rámov okien, dverí a základových dosiek pred náhodným zafarbením. Používa sa tiež na zakrytie elektrických vypínačov, zásuviek a iných povrchov, ktoré chcete pri maľovaní uchrániť. Vďaka jej ľahkému odstráneniu po zaschnutí farby zabezpečuje čistý finiš bez poškodenia podkladu.

  • Zakrývací papier na podlahu

Materiály ako krycie rúno, zakrývací papier či lepenka, sú nevyhnutné pre ochranu podlahy pred kvapkami farby počas maľovania. Rozprestretím týchto materiálov pod maľovanou plochou zabezpečíte, že vaše podlahy zostanú čisté a bez nechcených škvŕn.

  • Zakrývacie fólie na nábytok

Na zakrytie a ochranu nábytku, okien a ďalšieho vybavenia domácnosti pred kvapkami farby vám odporúčame použiť transparentnú fóliu. Prácu si môžete uľahčiť použitím samolepiacej zakrývacej fólie, ktorá sa udrží na okrách či nábytku po dobu niekoľkých dní, pričom nezanecháva stopy lepidla. Tieto materiály vám uľahčia upratovanie po dokončení maľby, pretože všetky kvapky a rozliate farby skončia na ochrannej vrstve, ktorú potom jednoducho zložíte a vyhodíte.

Maliarske náradie na maľovanie stien

Teraz sú na rade pomôcky na maľovanie stien. Maliarske náradie, ktoré budete potrebovať, zahŕňa:

  • Valček na maľovanie, ktorý nekvapká

Pri výbere maliarskeho valčeka je dôležité zvážiť typ povrchu, ktorý budete maľovať, a druh farby, ktorú plánujete použiť, pretože rôzne materiály valčekov sú vhodné pre rôzne aplikácie a výsledky. Maliarsky valčekprofi” je vyrobený z kvalitnejších materiálov, ktoré dokážu lepšie absorbovať a uvoľňovať farbu, čím zabezpečujú rovnomerné pokrytie bez zbytočného mrhania farbou a znižujú riziko kvapkania a neporiadku počas maľovania.

„Profi” valčeky vydržia vyššie opakované používanie – majú dlhšiu životnosť, ako obyčajne, hobby valčeky. Cena týchto valčekov je nižšia, no sú určené skôr na jedno použitie. Pre dokonalý výsledok maľovania vám odporúčame zaobstarať si aj špeciálny valček na horšie prístupné miesta, ako sú rohy.

  • Maliarske štetce na stenu

Valčeky sú ideálne na veľké plochy, zatiaľ čo štetce sú lepšie na detailnú prácu a ťažko prístupné miesta. Odporúča sa mať široký výber štetcov rôznych veľkostí.

  • Miešadlo na farbu

Pred použitím farbu dôkladne premiešajte, aby ste zabezpečili rovnomernú konzistenciu. Pomôže vám špeciálne maliarske miešadlo.

  • Maliarske vedro alebo maliarska vanička

Vedro na farbu spolu so stieracou mriežkou je ideálne na namáčanie valčekov a štetcov vo farbe.

  • Plastové alebo kovové špachtle

Špachtle sú neoceniteľným nástrojom pre vyhladzovanie nerovností na stenách alebo pre odstránenie starých vrstiev farby a tapety pred nanášaním novej farby. Umožňujú tiež aplikovať tmel na drobné praskliny a dierky, čím zabezpečujú hladký a rovný povrch pripravený na maľovanie.

  • Rebrík alebo teleskopická tyč

Rebrík alebo teleskopická tyč je nevyhnutná pre dosiahnutie vyšších častí stien alebo stropu pri maľovaní. Umožňujú bezpečný a stabilný prístup k ťažko dostupným miestam, zabezpečujúc tak rovnomerné pokrytie farbou po celej ploche.

maliarske vedro s mriežkou a valček namočený vo farbe v ruke maliara

Ak hľadáte „profi" maliarske náradie, je odporúčame vám obrátiť sa na odborníkov v našich špecializovaných predajni Farlesk. Poskytneme vám cenné rady a pomôžeme vybrať si presne také náradie, ktoré bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a zabezpečí profesionálny výsledok.

Ochranné pomôcky

Pred začatím maľovania stien je nevyhnutné vybaviť sa ochrannými pomôckami, aby sme si zabezpečili bezpečnosť a ochránili zdravie pred škodlivými látkami a nečistotami.

  • Ochranné rukavice a oblečenie: Maliarska práca môže byť špinavá, preto je dobré mať špeciálny maliarsky oblek alebo staré odevy, ktoré môžete znečistiť.
  • Ochranné okuliare: Farba a rôzne chemikálie môžu byť nebezpečné, ak sa dostanú do očí, preto je dôležité chrániť svoj zrak.

Mať pripravené ochranné pomôcky vám uľahčí prácu, pričom ju tiež urobí bezpečnejšou.

Dokončovanie a upratovanie

Po dokončení maľovania je dôležité rýchlo a efektívne odstrániť akékoľvek kvapky farby a udržať svoj pracovný priestor čistý. Budete potrebovať tieto pomôcky na upratovanie:

  • Riedidlo alebo špeciálny čistič na farbu – na odstránenie zaschnutej farby z náradia, ako sú štetce a valčeky.
  • Handry alebo staré uteráky – na utretie akýchkoľvek kvapiek alebo rozliatí.
  • Plastové vrecia alebo obaly – na bezpečné zneškodnenie použitých ochranných plachiet, maliarskej pásky a iného jednorazového materiálu.
  • Čistiace prostriedky a náradie – Po dokončení maľby budete potrebovať čistiace prostriedky na odstránenie farby z rúk, náradia a prípadne aj z iných povrchov.

Správne maliarske náradie a príprava pred začiatkom maľovania sú rovnako dôležité ako samotný výber farby, aby ste dosiahli želaný vzhľad vašich stien. Dodržiavaním týchto odporúčaní a používaním správnych nástrojov si môžete byť istí, že váš maliarsky projekt bude úspešný a výsledky budú presne také, aké ste si predstavovali.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk