Farby do obývačky: Ako vymaľovať steny a zladiť farby?

Maľovanie obývačky: aké farby sa najviac hodia?

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, farba zohráva obrovskú úlohu pri vytváraní atmosféry miestnosti. Premýšľali ste niekedy nad tým, že sa vo svojej obývačke cítite chladno a chceli by ste to tam zútulniť? Jednoduchá pomoc. Zvoľte teplejšie farby, nakúpte niekoľko chlpatých vankúšov a vaša obývačka sa razom zmení na nepoznanie


Farby ako také zohrávajú nielen estetickú, ale aj významnú psychologickú úlohu v našich životoch. Obývacia miestnosť je pre mnohých zónou relaxu, pokoja a kludu. Je miestom, kde môžete v pokoji sledovať svoj obľúbený seriál alebo čítať pod perinou najnovšiu detektívku. V závislosti od rôznych faktorov, akými sú orientácia, veľkosť či členitosť izby existujú farby, ktoré sa do vybraného priestoru hodia viac, menej a sú aj také, ktoré sa tam nehodia vôbec. Poďme sa bližšie pozrieť na to, aká farba je pre nás najvhodnejšia.

Ak máte dostatok prirodzeného svetla

V prípade, že je vaša obývačka zásobená dostatočným množstvom prirodzeného svetla, ste v ideálnej pozícii. Môžete si totiž vyberať zo širokej palety farieb, pričom každá z nich sa bude na stenách vynímať skvelo a dodá izbe špecifickú charizmu. Nielen svetlé, ale aj tmavšie zemité tóny budú v takomto prípade vyzerať perfektne. Prirodzene sa tak zabráni tomu, aby bola izba príliš tmavá. Tieto farby je vhodné použiť v prípade, že v obývačke trávite dostatok času v priebehu dňa a denné svetlo tak môže vyniknúť. Ak ale bojujete o každý kúsok slnka, ktoré do vašich okien zasvieti, vyhnite sa tmavým farbám širokým oblúkom. Spôsobili by, že izbu bude vyzerať ešte stiesnenejšie a vy sa v nej nebudete cítiť komfortne.

Nedostatok denného svetla

Ak je vaša obývačka skôr pochmúrna a nedostáva sa do nej dostatok denného svetla, siahnite po svetlých tónoch, ktoré steny vo vašej obývačke rozžiaria a dodajú im príjemnejší vzhľad. Odtiene žltej či oranžovej krásne rozžiaria celý priestor, najmä ak ich natriete na väčšiu plochu.

Zútulnite priestor hrejivými tónmi

Ružová, tmavozelená alebo rôzne odtiene zlatej. To všetko sú farby, ktoré sa ideálne hodia do priestorov využívaných nielen cez deň, ale aj vo večerných hodinách. Farby sú dostatočne teplé na to, aby priestor zútulnili, na druhej strane však nebudú vytvárať pochmúrne a depresívne prostredie. Zaobchádzajte však opatrne s príliš výraznými odtieňmi červenej či oranžovej. Tie majú tendenciu pôsobiť V takýchto priestoroch rušivo a narúšajú tak celý koncept.

Modra je dobrá

Ak je pre vás obývačka miestom, kde trávite čas najmä večer a primárne tam chcete relaxovať, porozmýšľajte nad voľbou rôznych odtieňov modrej. Modrá v kombinácii s fialovou alebo sivou dokáže navodiť atmosféru, v ktorej si skvelo oddýchnete, zrelaxujte a priprávíte sa na ďalší deň.

Majte na pamäti, že farby nemajú len estetický účinok. Dokážu tiež veľmi efektívne meniť vzhľad celej miestosti. Ak máte pocit, že vám veľkosť vašej obývačky nestačí a chceli by ste, aby mala o pár metrov štvorcových viac, zvoľte svetlé tóny. Tie zaručia, že vaša obývačka bude razom pôsobiť priestornejšie, bude v nej viac svetla a vy sa v nej budete cítiť lepšie.

Naopak, ak je vaša obývačka na váš vkus príliš veľká a chceli by ste skôr niečo útulnejšie, stiahnite to zemitých farbách. Tie priestor opticky zmenšia, zútulnia a dodajú mu špecifickú, intímnu atmosféru.

Voľte to, čo máte radi

Obývačku maľujete v prvom rade kvôli sebe. To znamená, že nemá cenu vybíjať sa na najnovších módnych trendoch, pokiaľ sa vám nebudú páčiť. Siahnite radšej po farbe, ktoré je blízka vášmu srdcu a k nej zvoľte niekoľko vhodne padnúcich doplňujúcich farieb či odtieňov.

Pravidlo 60-30-10

Rozloženie farieb, vďaka ktorému dosahujú skvelé výsledky nielen amatéri, ktorí si chcú jednorázovo maľovať obývačku. Pracujú s ním aj profesionálni bytoví dizajnéri, ktorý takéto problémy rieši na dennom poriadku. Toto pravidlo vyjadruje percentuálne zastúpenie farieb. Navoľte si farby do obývačky tak, aby navzájom ladili. Pomôcť si môžete vzorkovníkom farieb. Následne sa rozhodnite, ktorá z farieb bude dominantná, ktorá sekundárna a ktorá doplnková. Opäť pamätajte na to, že je lepšie staviť na osvedčenú klasiku. Ak dominantnú farbu neodhadnete správne, môže to pokaziť celkový dojem napriek tomu, že bude obývačka čerstvo vymaľovaná.

Výrazné farby použite radšej ako sekundárne alebo doplnkové. Predtým, ako vymaľujte celú stenu, je dobré urobiť malý test na reálnom materiáli. Vyskúšajte teda namaľovať vedľa seba na stenu 3 pásiky, každý farbou ktorá figuruje vo vašom finálovom výbere. Ak ste s tým, ako na vás farby pôsobia pokojne, môžete sa smelo vrhnúť do maľovania celej izby.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk