Moridlo na zámkovú dlažbu: Zjednotí vzhľad a chráni pred poškodením

zdroj: Freepik.com

Renovácia zámkovej dlažby býva výzva, ale správnymi technikami a materiálmi sa vám určite podarí obnoviť jej pôvodný vzhľad. Jedným z najefektívnejších riešení pre tento účel je použitie moridla na zámkovú dlažbu. Moridlo je schopné preniknúť do betónu a chemicky reagovať s cementom, čím vytvára trvalý a odolný farebný efekt.

Táto metóda nielenže pomáha obnoviť estetický vzhľad vašej dlažby, ale tiež zvyšuje jej odolnosť voči poveternostným vplyvom a opotrebeniu. V tomto článku vám ukážeme, ako môžete pomocou moridla úspešne zrenovovať vašu zámkovú dlažbu.

Kedy je potrebná renovácia zámkovej dlažby?

Renovácia zámkovej dlažby stojí za zváženie z niekoľkých dôvodov. Prvým a najbežnejším je zlepšenie výzoru dlažby, ktorá je namáhaná mechanicky aj poveternostnými vplyvmi, kvôli čomu stráca svoju farbu.

Druhým dôvodom je oprava fyzických poškodení, ako sú praskliny, uvoľnené alebo rozbité dlaždice, ktoré môžu predstavovať bezpečnostné riziko. Napokon, renovácia môže tiež zlepšiť dlhodobú odolnosť dlažby, čo pomáha predchádzať budúcim poškodeniam a opotrebeniu.

zdrojFreepik.com

Mechanicky poškodené kusy zámkovej dlažby je potrebné vymeniť. Ak je však dlažba len vyblednutá či znečistená, dokážete ju zrenovovať pomerne jednoducho – čistením a nanesením špeciálneho moridla na dlažby.

Čistenie zámkovej dlažby je prvým krokom k jej obnove

Na čistenie zámkovej dlažby sa často používa vysokotlakový čistič, ktorý dokáže efektívne odstrániť nahromadené nečistoty a špinu. Ak nemáte prístup k vysokotlakovému čističu, môžete použiť silný roztok čistiaceho prostriedku a vody, ktorým potom dlažbu vyčistíte pomocou tvrdého kefy alebo štetca na čistenie.

Pri ťažkých škvrnách alebo plesni môže byť užitočné použiť špecializovaný čistič pre vonkajšie dlažby, ktorý sa vyrába špeciálne na tento účel. Na mastné škvrny zas odporúčame použiť odmasťovač, napríklad tento.

Ošetrenie moridlom na zámkovú dlažbu

Po čistení je dlažba pripravená na ošetrenie moridlom. Pred aplikáciou moridla sa uistite, že dlažba je úplne suchá, aby moridlo mohlo správne preniknúť do povrchu. Moridlo si pripravíte podľa pokynov výrobcu, často sa riedi vodou v určenom pomere.

Nanesenie moridla je najlepšie realizovať pomocou valčeka s dlhým držadlom, aby ste dosiahli rovnomerné pokrytie a zabránili prílišnému namáčaniu. Pri aplikácii sa snažte pracovať rýchlo, ale dôkladne, aby ste pokryli celý povrch a zabránili vytváraniu sa nechcených škvŕn alebo fľakov.

Po nanesení moridla by ste mali dlažbu nechať úplne vyschnúť. Čas sušenia sa môže líšiť v závislosti od použitého moridla a poveternostných podmienok, ale zvyčajne to trvá aspoň 24 hodín.

Po úplnom vyschnutí by mala byť dlažba odolnejšia voči poškodeniu, farebne výraznejšia a mala by lepšie znášať vplyvy slnka, vetra či mrazu. Tento proces by sa však mal opakovať pravidelne, najmenej raz za niekoľko rokov, aby dlažba zostala v dobrom stave.

Farba na betón vs. moridlo: čo je lepšie?

Farba na betón a moridlo sú dva rôzne typy povrchových úprav, ktoré sa používajú na ošetrenie betónových alebo zámkových dlaždíc, ale majú rôzne vlastnosti a využitie. Predstavíme vám obe možnosti:

Farba na betón

Farba na betón je druh prípravku na povrchovú úpravu, ktorý sa nanáša na betónový povrch, aby mu dal nový vzhľad a farbu. Farba vytvára tenkú vrstvu na povrchu betónu, ktorá zvyčajne zmení jeho vzhľad a môže poskytnúť určitú mieru ochrany proti poveternostným vplyvom. 

Farba na betón sa však môže s časom ošúpať alebo olúpať, najmä v oblastiach s frekventovanou dopravou alebo tam, kde je dlažba vystavená tvrdým poveternostným podmienkam.

Moridlo

Na rozdiel od farby na betón, moridlo preniká hlbšie do betónu a zmení jeho farbu tým, že chemicky reaguje s cementom. Výsledkom je dlhodobejšia a trvanlivejšia zmena farby, ktorá je odolnejšia voči šúpaniu a olupovaniu.

Moridlo Tikkurila PATIO KIVIKUULLOTE na betón a betónové dlažby tiež zanecháva prirodzený vzhľad betónu, pretože nevytvára vrstvu na povrchu, ale skôr mení farbu samotného betónu. Zjednocuje vzhľad betónu, potláča tvorbu škvŕn. Zlepšuje tiež odolnosť dlažby voči chemickým látkam a UV žiareniu. Za vyskúšanie tiež stojí Eternal moridlo na betón, použiteľné na rôzne betónové aj kamenné podlahy, rovnako chrániace povrchy pred UV žiarením a poškodením.

Tieto vlastnosti sú obzvlášť žiaduce pri použití na zámkovej dlažbe alebo iných betónových povrchoch, ktoré sú namáhané mechanicky aj vplyvmi počasia. Vďaka moridlu sa zachováva prirodzený vzhľad betónu.

Obnova zámkovej dlažby pomocou moridla je efektívny spôsob, ako obnoviť vzhľad a dlhovekosť týchto povrchov. Tento proces, hoci môže byť náročný, vylepší estetiku vašej dlažby a zároveň jej poskytne potrebnú ochranu.

Ak sa vám tieto úlohy zdajú byť príliš náročné alebo zdĺhavé, neváhajte obrátiť sa na odborníkov, ktorí vám môžu pomôcť obnoviť a udržiavať vašu zámkovú dlažbu vo výbornom stave.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk