Náter na kameň a kamenný koberec: tipy, ako si vybrať farby a laky na kameň

záhrada s chodníkom vytvoreným z kamienkov, so sedačkami a bujnou zeleňou

Pri hľadaní spôsobov, ako ochrániť a zvýrazniť prirodzenú krásu kamenných povrchov, či už vo vnútri alebo v exteriéri, je výber správneho náteru a farby kľúčový. Farby a laky na kamenný koberec ponúkajú nielen ochranu pred poveternostnými vplyvmi a opotrebením, ale tiež možnosť prispôsobiť vzhľad kamenných povrchov podľa vašich predstáv. V tomto článku preskúmame, ako vybrať náter na kameň a kamenný koberec a ako aplikovať tieto produkty, aby ste dosiahli najlepšie výsledky pre vaše kamenné projekty.

Pri výbere náteru na kameň a laku na kamenný koberec treba brať do úvahy ochranné funkcie a estetický vplyv, ktoré zabezpečujú dlhotrvajúcu krásu a odolnosť jeho povrchu. Bez ohľadu na to, či sa jedná o podlahy, steny, pracovné plochy alebo prvky vonkajšej architektúry, adekvátne farby a laky na kameň môžu ochrániť kameň pred škodlivými vplyvmi, škvrnami a poškodením.

kamenný koberec

Kamenný koberec a jeho obnova

Lak na kamenný koberec je špeciálny ochranný a dekoratívny náter určený pre podlahy pokryté kamenným kobercom. Ak ho ešte nepoznáte, kamenný koberec je druh podlahového krytia, ktoré sa skladá z drobných kamienkov (často prírodného kameňa alebo mramoru) zmiešaných s epoxidovou alebo polyuretánovou živicou, vytvárajúc pevný, ale pórovitý povrch. Lak slúži niekoľkým účelom:

  • Ochrana: Poskytuje ochranu pred vodou, škvrnami, opotrebovaním a UV žiarením, čím predlžuje životnosť kamenného koberca.
  • Estetika: Zvyšuje vizuálnu atraktivitu podlahy tým, že dodáva lesk alebo matný finiš a zlepšuje farebnú hĺbku kamienkov.
  • Údržba: Uľahčuje čistenie a údržbu podlahy tým, že vytvára hladší povrch, ktorý zabraňuje zachytávaniu nečistôt a prachu.

Tieto nátery sú obvykle dvojzložkové laky na báze epoxidu alebo polyuretánu, ktoré zaisťujú vysokú odolnosť a dlhodobú stabilitu. Výber správneho typu náteru závisí od konkrétneho použitia a požadovaných vlastností, ako je napríklad odolnosť voči pošmyknutiu, chemická odolnosť alebo schopnosť odolať ťažkej premávke.

Farby a laky na kameň – ako si vybrať?

Pri výbere laku na kameň či „farby” na kamenný koberec je dôležité zohľadniť niekoľko kľúčových faktorov, ako je typ kamenného povrchu, umiestnenie (vnútorné alebo vonkajšie použitie), požadovaný vzhľad (lesklý, pololesklý, matný) a špecifické ochranné vlastnosti. Tu sú niektoré základné typy lakov na kameň a ich charakteristiky:

Rozpúšťadlové laky na kameň

Rozpúšťadlové laky na kameň sú určené na ochranu a estetické vylepšenie fasádnych obkladov, múrov a iných stavebných prvkov z prírodného aj umelého kameňa. Ich aplikácia rýchlo zvyšuje pevnosť povrchu, chráni ho pred nepriaznivými vplyvmi vody a vetra, zároveň podčiarkuje prirodzenú farbu a textúru materiálu. Niektoré laky na kameň sú lesklé a vytvárajú mokrý efekt, iné len zvýrazňujú prirodzený matný vzhľad kameňa.

S rýchlym časom schnutia umožňujú efektívne pokračovať v práci s minimálnym oneskorením, čo uľahčuje použitie na rôzne typy savých silikátových podkladov vrátane betónu.

Vodouriediteľné laky na kameň

Vodouriediteľné laky na kameň a betón poskytujú efektívnu ochranu a estetické zdokonalenie pre rôzne typy kamennej a betónovej architektúry. Tieto ekologické laky sú navrhnuté tak, aby zvyšovali odolnosť materiálov proti poveternostným vplyvom a zároveň zlepšovali vizuálny dojem, zdôrazňujúc farebnosť a štruktúru podkladu.

Vďaka svojej vodouriediteľnej báze sú ľahko aplikovateľné a umožňujú rýchle schnutie, čo zjednodušuje údržbu a obnovu povrchov.

ETERNAL lak na betón je ideálny na ochranu a zvýraznenie minerálnych podkladov, vrátane betónových podláh a rôznych typov kamenných obkladov. Jeho všestranné použitie sa rozširuje od pivníc a garáží po predajne a výstavné priestory, čo umožňuje aplikáciu na širokú škálu povrchov.

Olej na kameň

Olej na kameň je špeciálny prípravok určený na ošetrenie a ochranu kamených povrchov. Jeho hlavnou úlohou je impregnácia kameňa, čo znamená, že do hĺbky preniká do materiálu, chráni ho pred vodou, škvrnami a opotrebovaním, a zároveň zvýrazňuje jeho prirodzenú krásu a farbu. Na pochôdzny kameň či parapetové dosky zo žuly je zvlášť vhodný tento olej.

Hydrofobizačný náter na kameň

Hydrofobizačný náter na kameň je ochranný prostriedok, ktorý poskytuje kamennej ploche odolnosť proti vode a vlhkosti. Po aplikácii vytvára na povrchu neviditeľnú bariéru, ktorá bráni vnikaniu vody do materiálu, čím efektívne predlžuje jeho životnosť a zachováva estetický vzhľad. Tento náter je ideálny pre použitie na rôzne typy kameňa a je vhodný pre exteriérové aj interiérové povrchy, chrániac ich pred poveternostnými vplyvmi a znečistením.

Pri výbere laku na kameň je tiež dôležité zvážiť farbu a textúru kameňa, aby ste zabezpečili, že finálny výsledok bude vyhovovať vašim estetickým predstavám. Vždy sa odporúča otestovať lak na malej, menej viditeľnej časti povrchu pred aplikáciou na celú plochu, aby ste si boli istí, že dosiahnete požadovaný efekt.

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk