Vodou riediteľné a syntetické farby na strechy: ktoré sú lepšie?

červená strecha s vikierom s malým okienkom

Výber správneho náteru na strechu má kľúčový vplyv na jej dlhovekosť a estetický vzhľad. Na strešné krytiny sa používajú rôzne typy farieb, najčastejšie však syntetické rozpúšťadlové alebo akrylátové vodou riediteľné farby. V tomto článku sa pustíme do podrobnej analýzy oboch, aby sme zistili, ktorý typ farby je pre váš dom ideálny.

Farby z oboch týchto skupín sa líšia svojimi aplikačnými vlastnosťami, ale aj rozdielnym správaním sa v podmienkach, ktorým sú vystavené na strechách, t. j. intenzívnemu slnečnému žiareniu a poveternostným vplyvom. Pozrime sa bližšie na ich vlastnosti.

Aplikácia syntetického náteru vs. aplikácia vodou riediteľnej farby

Ako už vyplýva z pomenovania vodou riediteľných farieb, pred ich aplikáciou nepotrebujete pridávať žiadne riedidlo. Na čistenie nástrojov po skončení práce tiež stačí čistá voda. Do syntetických farieb na strechu je potrebné pridať určité množstvo riedidla pred aplikáciou a budete ho potrebovať aj na čistenie náradia.

Rozdiel medzi týmito dvoma typmi farieb je aj v časových intervaloch medzi jednotlivými nátermi. Pri syntetických náteroch je doba schnutia dlhšia, čím sa celkový čas práce predlžuje. Intervaly medzi jednotlivými nátermi sú pri vodou riediteľných farbách jednoznačne kratšie.

aplikácia sivej farby na strechu valčekom

Jednoznačnou aplikačnou výhodou vodou riediteľných farieb je nepochybne ich bezzápachovosť a prakticky nulová toxicita. Pri ich aplikácii a schnutí nedochádza k odparovaniu riedidiel, a teda nezvyšujú nebezpečenstvo požiaru ani neznečisťujú prostredie. Vodou riediteľné NH majú tiež tendenciu rýchlejšie schnúť a nemusia sa prepravovať a skladovať ako horľavé látky.

Syntetické a vodou riediteľné farby: porovnanie úžitkových vlastností

Pri výbere najlepšieho náteru na strechu je dôležité pochopiť úžitkové vlastnosti jednotlivých druhov, najmä ich trvácnosť a schopnosť chrániť povrch strechy pred poveternostnými vplyvmi. Syntetické a vodou riediteľné farby ponúkajú odlišné benefity, líšia sa procesom schnutia aj reakciami na slnečné žiarenie či dážď.

Schnutie a životnosť náteru

Syntetické náterové hmoty zasychajú reakciou so vzdušným kyslíkom, ktorá spôsobuje sieťovanie spojiva týchto náterov. V dôsledku tejto reakcie náterový film prestane lepiť a povrchovo stvrdne.

Tým ale proces sieťovania nekončí. V priebehu starnutia náteru sieťovanie pokračuje, tvrdosť náteru sa zvyšuje, čo spôsobuje nielen stratu jeho pružnosti, ale aj zmeny ďalších vlastností. V krehkom nátere rastie v dôsledku zmršťovania mechanické napätie. V okamihu, keď stúpajúce napätie prekoná klesajúcu pevnosť v ťahu, náter sa pretrhne a vznikne prasklina. To je okamih, kedy náter prestane chrániť podklad a jeho životnosť dramaticky klesne. Pri plechových strešných krytinách je tento proces urýchľovaný dilatačnými pohybmi spôsobenými teplotnými zmenami.

Týmto zmenám vodou riediteľné farby ETERNAL určené pre strešné krytiny nepodliehajú. Tieto náterové hmoty zasychajú fyzikálne odparením vody a malého podielu prchavých organických látok, ktoré slúžia k dokonalejšej tvorbe náterového filmu. Nedochádza k reakcii sieťovania, ktorá by viedla k zvyšovaniu tvrdosti náteru, a nakoniec k jeho deštrukcii. Nátery si zachovávajú svoju pružnosť a elasticitu.

Odolnosť voči UV žiareniu

Syntetické náterové hmoty sú založené väčšinou na báze alkydových živíc. Tie sú známe veľmi dobrým počiatočným leskom, ale aj nižšou odolnosťou UV žiareniu. Lesk tak časom rýchlo klesá a povrch degraduje, krieduje (sprašovanie), klesá hrúbka náteru.

Vodou riediteľné strešné nátery značky ETERNAL odolávajú vďaka obsahu čisto akrylátových živíc slnečnému UV žiareniu podstatne lepšie ako syntetické nátery. Výsledkom je ich dlhšia životnosť.

Použitie na rôzne povrchy

Použitie syntetických rozpúšťadlových náterových hmôt je koncentrované najmä na plechové krytiny, či už sú vyrobené z ocele, hliníka alebo ďalších zliatin. Na betónové ani pálené škridly sa syntetické farby nepoužívajú, na asfaltovú krytinu a strešné fólie je ich využitie obmedzené. Pozinkované, zinkové a titánzinkové plechy je možné navyše syntetickými farbami natierať až po zoxidovaní povrchu, aj tak ich priľnavosť na týchto podkladoch časom klesá.

Priľnavosť je možné zvýšiť použitím vhodného základného reaktívneho náteru, ktorý je určený na nové alebo aj staré pozinkované povrchy. Následne na takto upravený povrch sa aplikuje už vrchná farba.

strecha zblízka pokrytá kvapkami vody

Naopak vodou riediteľné farby ETERNAL disponujú širokým sortimentom a sú tak riešením pre akúkoľvek strešnú krytinu. Na oceľový plech je vhodná kombinácia základného náteru ETERNAL antikor akrylátový a vrchného náteru ETERNAL mat akrylátový. Kto si to nechce komplikovať, môže použiť samozákladujúci email ETERNAL na kovy.

Na pozinkovaný, zinkový, titánzinkový, aluzinkový či hliníkový plech je možné odporučiť priamo bez základného náteru výrobok ETERNAL mat akrylátový alebo znova ETERNAL na kovy. Na betónové a vláknocementové krytiny je po dokonalej hĺbkovej penetrácii výrobkom FORTE penetral ideálnym riešením ETERNAL na strechy, prípadne ETERNAL mat akrylátový. Na asfaltové krytiny a strešné fólie je určený a dlhodobo preverený výrobok SANAKRYL TOP.

Zdroj obrázkov: Freepik.com

Farby laky Farlesk: eshop a predajňa s parkoviskom v Bratislave

Ponúkame kvalitné farby na steny, fasádu, drevo, kov alebo betón od známych výrobcov ako Chemolak, Dulux, Luxol, Primalex, Balakryl a mnohých ďalších. Viete, ako vybrať farbu na stenu? Mala by byť skvelou dekoráciou, ktorá vám bude robiť celý deň dobrú náladu, ale aj funkčným pomocníkom proti vlhkosti a plesniam. Obľúbený odtieň farby vám namiešame na mieru.

Objavte široký výber farieb na drevo. Ponúkame rôzne lazúry, laky a impregnačné nátery, ktoré vdýchnu drevu nový život a ochránia ho pred poveternostnými vplyvmi. U nás nájdete základné, vrchné ale aj protipožiarne nátery na všetky druhy dreva. Zateplůjete dom alebo potrebujete ošetriť betónovú stenu, či podlahu. Vyberte si zo širokej ponuky akrylátových, silikónových alebo latexových fasádnych farieb alebo špeciálne penetračné nátery a krycie farby na betón. Trápia vás v domácnosti trhliny a škáry? U nás si vyberiete aj tmely, lepidlá na rôzne povrchy ako drevo, kov, keramiku, ale aj pružné tmely, či tmely so špeciálnymi vlastnosťami.

Staviate alebo rekonštruujete dom, či byt? Príďte k nám, poradíme vám aké lepidlá a stavebné zmesi sú pre vás najlepšie. U nás nájdete jemné sadrové omietky rôznych hrúbok a tmely na sadrokartón značky Rigips. Ponúkame aj hydroizolačné stierky od výrobcu Soundal. V tejto kategórii nájdete kvalitné lepidlá na drevo od značky Duvilax, Pattex a Henkel. Ak potrebujete vyrovnať podlahu, môžete siahnuť po vyrovnávacích hmotách od značky Ceresit.

Zbavte sa nečistôt, škvŕn či vodného kameňa s overenou čistiacou chémiou do domácnosti od výrobcov ako Chemolak a Henkel. Okrem týchto značiek u nás nájdete aj ochranné prípravky na drevené parkety, reštaurátory nábytku pre tmavé aj svetlé drevo. Máme široký výber výrobkov od firmy HG, či už sa jedná o rôzne čističe na kožu, odstraňovače silikónu, pracie a bieliace prostriedky, odstraňovače škvŕn a odstraňovače hrdze v domácnosti. Ponúkame aj špeciálnu bazénovú chémiu pre úpravy bazénovej vody od značky Mastersil.


Doručujeme rýchlo, ale radi vám poradíme aj osobne v kamennej predajni na Mierovej 228 v Bratislave, kde môžete bez problémov zaparkovať. Zabezpečujeme miešanie interiérových farieb na mieru. U nás nájdete aj pomocné náradie pre remeselníkov, špachtle, hladidlá, zakrývací materiál aj ochranné pomôcky. Sme najväčší v Bratislave a máme 25 rokov skúseností. U nás si určite dobre vyberiete. 

Farlesk s.r.o., Mierová 228, Bratislava 82105, 0243191190, objednavky@farlesk.sk